Sve što niste znali o parfemu

Sastavni su dio vašeg života, a toliko toga ne znate o njima. Vodimo vas u svijet jedinstvenih mirisa koji vas nekad vračaju u prošlost i bude uspomene na ljude i trenutke.
Vidi originalni članak

Prvi oblik parfema pojavio se u Mezopotamiji prije četiri tisuća godina u obliku mirisnog štapića. Ljudi su već tada tražili načine kojima bi mogli prenijeti taj miris na kožu, pa su ih umakali u vodu i ulja te ih nanosili na tijelo. U Egiptu se smatralo da  mirisne supstance mogu koristiti samo visoki slojevi društva, koji su potom svoje tijelo aromatizirali nama i više nego poznatim sastojcima – medom, cimetom, te raznim cvijećem koji su sami sadili kako bi istraživali koje biljke daju najintenzivnije mirise. Dolazimo do 17.st., Francuske, poznatog Mirisnog dvora Luja XV., i riječi parfem koja se tada prvi put spominje. Sada kada smo vas uveli u njegovu burnu prošlost, dolazimo do  parfema koji krasi vaše noćne ormariće, police u kupaoni ili neki drugi kutak u stanu.

Danas, parfemi koje mi koristimo se uglavnom sastoje od 80% alkohola pomiješanog sa destiliranom vodom i raznim eteričnim uljima. No, koja je razlika između eau de parfume i eau de toilette. Zasigurno znamo da su parfemi skuplji od toaletnih voda, ali to nije jedino objašnjenje. Eau de parfume može sadržavati čak 20% više parfemskog ekstrakta od eau de toilette, što znači da se sigurno zadržava duže na vašem tijelu i daje intenzivniji miris. Mirisi se prilagođavaju po tijelu, te ne mirišu jednako na vama i na osobi do vas. Znanstvenici tvrde da mnogo faktora utječe na to kako parfem miriši na pojedinoj osobi. Na primjer, masna i ljuta hrana mogu povećati intenzitet parfema, lijekovi mogu ostaviti utisak na njegov karakter, a masnija koža će puno duže držati miris parfema od one suhe. Isto tako postoje načini da vašem najdražem parfemu produžite rok trajanja, jer da, rok trajanja postoji. Ukoliko primijetite da je parfem promijenio svoju prvotnu boju ili miris ne oklijevajte i bacite ga u smeće. Jan Ahlgreen, švedski osnivač parfumerije Vilhelm Parfumerie, vjeruje kako dobar parfem treba čuvati isto kao i dobro vino. Po njemu, parfem treba biti na hladnom mjestu, izložen od zraka sunca, pa čak i ormaru jer je tamo zaštićen od svjetlosti, vlage i ne bi vjerovali, vaših radijatora. Slično mišljenje kao i on dijeli stručnjak za parfeme Chandler Burr. Ovaj Amerikanac svoje parfeme drži u frizeru gdje su okruženi komadićima leda kako bi ga morao koristiti sljedećih par godina.

Ukoliko želite da vaš parfem traje duže nemate što izgubiti, pa pored zaleđenog povrća oslobodite malo mjesta za svojeg miljenika. Svaki parfem priča svoju priču, a vi ste glavni lik u njoj i iskoristite to najbolje što možete.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".