Suho vlasište i perut česti su problemi s dolaskom hladnijih mjeseci; evo kako ih riješiti

Njega vlasišta i stvaranje uravnoteženog, zdravog okruženja za vaše dragocjene folikule kose siguran je način da osigurate optimalno zdravlje kose.
Vidi originalni članak

Kada tražimo najbolje šampone za suho vlasište, može biti teško znati koji je najbolji, pogotovo jer problem kože na našem vlasištu može biti teško otkriti. Uz njegu kože lica, pronaći ćete kako se spremamo za čišćenje lica, serume i hidratantne kreme, uređujući svoju rutinu za prebacivanje između retinola i kiselina. Ali kada je riječ o njezi kose, često se više fokusiramo na samu kosu nego na kožu ispod nje.

Iako volimo masku za kosu, njega kose ne bi trebala biti manjkava. Zapravo, njega vlasišta i stvaranje uravnoteženog, zdravog okruženja za vaše dragocjene folikule kose siguran je način da osigurate optimalno zdravlje kose.

Suho vlasište može doći iz bezbrojnih uzroka, od medicinskih stanja kože preko prehrane i onečišćenja do rutine oblikovanja kose, a stručnjaci se općenito slažu da su nježni piling i dubinska hidratacija najbolja kombinacija kada je u pitanju tretman suhog vlasišta.

Kao što je slučaj s bilo kojim problemom kože ili kose, nikada ne postoji jednostavan i jasan odgovor koji odgovara svima. Prema Anabel Kingsley, predsjednici brenda i konzultantu trihologu u Philipu Kingsleyu, suho vlasište nastaje kada gornjem sloju kože (epidermi) nedostaje vlage.

"To je obično zbog okolišnih čimbenika, poput vremena", kaže stručnjakinja za Glamour. "Međutim, vjerojatnije je da će se dogoditi kada vaše vlasište ne proizvodi dovoljno ili adekvatno ne nadoknađuje sebum, što se obično događa kako starimo."

Anabel također kaže da, iako je suho vlasište uobičajeno, nije ni približno tako uobičajeno kao suha koža lica jer je vlasište područje koje općenito ima masniju stranu jednostavno zato što sadrži više lojnih žlijezda od ostalih dijelova našeg tijela.

Iako se općenito smatra da suho vlasište može dovesti do peruti, stručnjaci dijele da to zapravo nije tako te da postoji razlika između ta dva stanja. Perut je povezana s ljuskanjem i crvenilom, ali to ne znači da je kosa nužno suha. Ljudi sa suhom, normalnom ili masnom kosom i dalje mogu imati perut.

Dakle, koja je točno razlika i zašto su to dvoje tako blisko povezani? Glavna razlika je osjećaj na tjemenu. Na primjer, kada imate suhoću, vlasište je sklono zatezanju, dok kod peruti vlasište može svrbjeti, a ponekad čak i izgledati masno. Budući da se ta dva stanja često stavljaju zajedno, mnogi ciljani proizvodi protiv prhuti zapravo će tretirati suho vlasište i obrnuto.

Naš mikrobiom i cjelokupno stanje naše kožne barijere igraju ulogu ne samo u utjecanju na vašu kožu lica, već mogu utjecati i na zdravlje našeg vlasišta i kose. Iz tog razloga, možda bi bilo dobro uložiti u pH-uravnoteženi šampon. Iako problematično vlasište može biti uzrokovano raznim stanjima kože i zdravstvenim čimbenicima, suhoća i perutanje često proizlaze iz neravnoteže naše kožne barijere na našem vlasištu. Drugim riječima, čimbenici poput naše prehrane i zagađenja mogu dovesti do promjena u mikrobiomu vlasišta, što rezultira suhoćom.

Potražite šampone koji sadrže hidratantne sastojke kao što su aloe vera i hijaluronska kiselina, kao i prirodna ulja poput kokosovog ulja, ulja jojobe ili argana. Također se možete okrenuti proizvodima za kosu koji sadrže sastojke koji se koriste kao tradicionalniji lijekovi za uklanjanje nečistoća i njegu suhog vlasišta, uključujući ulje čajevca, ulje paprene metvice i jabučni ocat.

Kada je riječ o klinički dokazanim formulama, ističu se aktivni sastojci kao što su ketokonazol, selenijev sulfid, pirokton olamin, salicilna kiselina, ciklopiroks i cink pirition koji pomažu u ublažavanju suhog vlasišta. Međutim, ako je vaše suho vlasište uzrokovano određenim stanjem kože poput ekcema, dermatitisa ili psorijaze vlasišta, preporučujemo da razgovarate s dermatologom za savjet u vezi s medicinskim šamponom.

Poput suhe kože, pretjerano čišćenje ionako suhog vlasišta može učiniti suhoću i iritaciju još gorima. Pranje kose svaka dva do tri dana često je dovoljno jer daje dovoljno vremena da vaše vlasište obnovi svoja prirodna ulja bez izazivanja prekomjernog stvaranja ulja. Dobro pravilo je zapamtiti da suho vlasište općenito treba manje prati od prirodno masnog vlasišta.

U galeriji pogledajte koji su najbolji šamponi za suho vlasište:

FOTO: Notino Redken All Soft hranjivo ulje za suhu i lomljivu kosu, 111 ml 25,20 € FOTO: L'Occitane Intensive Repair Shampoo L’Occitane, 22,90 € FOTO: Martimex Shampooing Crème Moelle De Bambou 200ml 37,00 € FOTO: Notino Olaplex N°4 Bond Maintenance Shampoo obnavljajući šampon za sve tipove kose, 250 ml 28,70 € FOTO: Notino Vichy Dercos Anti-Dandruff šampon protiv peruti za suhu kosu, 200 ml 18,30 €

Mini šljokičasta haljina Severinin je izbor za koncert u Osijeku: Odvažan stajling savršeno ističe njezinu figuru!

Medicinska sestra i influencerica Parizom prošetala u najtrendi cipelama ove godine

Simpatične i zgodne influencerice savršeno kombiniraju nekoliko jesenskih trendova i - izgledaju odlično!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".