Stručnjakinja iz zagrebačkog salona savjetuje kako njegovati kosu na odmoru te na povratku s ljetovanja

S Teom Matičević, kreativnom direktoricom zagrebačkog salona Opium, porazgovarali smo o njezi kose u razdoblju kad na nju utječu vanjski faktori poput morske soli, vjetra i sunca
Vidi originalni članak

Volimo ljeto, no sunce, morska sol i vjetar nisu najbolji prijatelji naše kose. Kako bi ona na godišnjem, kao i nakon povratka s ljetovanja bila zdrava, lijepa i njegovana, savjete smo potražili u zagrebačkom salonu Opium, gdje nam je kreativna direktorica salona Tea Matičević ispričala sve što treba znati o ljetnoj njezi kose.

- Sjajna i zdrava kosa je rijetko slučajnost, ona zahtijeva režim njege. Tip I stanje kose te željeni rezultati trebaju se uzeti u obzir kako bi se ponudila rješenja. Režim zahtijeva neprestano procjenjivanje s obzirom na promjenjivost varijabli. Ljeti najčešće griješimo ne štiteći kosu od sunčevih zraka, a vlasima šteti i ako kosu nakon izlaska iz mora ne isperemo običnom vodom te ne nanesemo nikakvo njegujuće sredstvo kako bismo joj osigurali sve potrebne hranjive sastojke. Moj savjet je da tijekom ljetnih dana kosi osigurate više njege maskama, balzamima, hranjivim kremama/regeneratorima, uljima koji će je obnoviti. Želite li da vaša kosa bude što ljepša i zdravija tijekom ljeta, preporučujem izbjegavanje pegle za ravnanje kose, figara ili bilo kakvih električnih uvijača za kosu - savjetuje Tea i dodaje da, po izlasku iz mora, kosu obvezno treba isprati čistom vodom te nanijeti njegujući regenerator, leave in conditioner ili masku. Kosu je najbolje pustiti da se suši na prirodan način.

- Osobama s nešto rjeđom kosom savjetujem da ne zanemaruju vlasište. Zaštitite ga, ono također može izgorjeti pod snažnim sunčevim zrakama. Jedan od načina zaštite je da kremu s visokim zaštitnim faktorom pomiješate s vodom ili je samu poprskate na vlasište prije izlaska na sunce - pojašnjava i dodaje da je kosa, kao i koža, izložena mnogim faktorima koji mogu oštetiti kosu kao što su UV zračenje, vjetar, sunce, pijesak, sol, klor... Svi ti faktori, u kombinaciji sa znojem, mogu izazvati iritaciju na tjemenu.

- Posebno je neugodan iritantan svrbež kod znojnog vlasišta na koje se nanese boja za kosu ili dekolorant, to može iziritirati tjeme i prouzrokovati neželjeni ishod nijanse na kosi - kaže. 

Teu smo pitali kako njegovati i zaštititi kosu te kako zadržati sjajnu, lijepu i zdravu kosu tijekom ljetnih vrućina:

- Savjetujem da prije odlaska u frizerski salon na bojanje, ako se znojite ili ste se kupali u moru ili bazenu operete kosu moćnim tretmanom za čišćenje i obnovu Re.Store koji je bogat moćnim dobrim proteinima iz super hrane , bogati je voćnim enzimima koji prirodno vežu vlagu i pomažu u obnovi kose, Zahvaljujući aminokiselinama mogu se koristiti svakodnevno u zamjenu za šampone koji isušuju kosu i vlasište. Kosa će izgledati zaglađenije, jače i sjajnije te će se lakše oblikovati. Birajte proizvode bez sulfata i parabena te s UV zaštitom. Nova generacija šampona, regeneratora u obliku sapuna ne samo da je praktična za korištenje već je ekološki prihvatljiva jer ne koristi ambalažu.

Tea preferira Kevin Murphy proizvode pa je za Divu izdvojila nekoliko favorita. Prvi među njima su Young maska i Young again tretman koji njeguju i revitaliziraju kosu, u salonu, ali i kod kuće. 

- Maska dubinski regenerira kosu i vlasište, a kosa opet izgleda poletno i mladenački. Bogata je aminokiselinama, esencijalnim uljima i luksuznim hidratantnim sredstvima koja pomažu vratiti sjaj i svjetlinu suhoj, oštećenoj i lomljivoj kosi. Nanesite je na svježe opranu kosu i masirate kosu i vlasište 5 do 10 minuta kako bi se aktivna sredstva apsorbirala, a zatim isperite - pojašnjava Tea.

Kao još jednu od preporuka navodi profesionalne tretmane za dubinsku njegu i rekonstrukciju kose. Za razliku od prethodnog tretmana, ovi se rade. Tretmani kosi daju najbolje od sastojaka poput ulja sjemenki šafranike koja obiluje oleinskom kiselinom, a ona kosi daje mekoću i sjaj. Tu je i ulje limuna, inače bogato antioksidansima, pa osvježava i obnavlja kosu, a prirodne voćne kiseline u ulju pojačavaju sjaj i svjetlinu kose. 

U njezi kose pomoći će i Treat.Me asortiman koji se po narudžbi radi u salonu, a cilj su dubinska regeneracija, sjaj i dugotrajna njega

- Riječ je o individualiziranim tretmanima za oštećenu kosu, za manje pucanja i više elastičnosti. Proizvodi jačaju kosu, a sigurni su i za korištenje na obojenoj kosi. Proizvodi sadrže ekstrakt koprive koja pospješuje rast kose i sprječava pucanje, kao i šećernu trsku. Ona je bitna jer sadrži AHA kiseline te djeluje kao nježni, neiritirajući piling pa pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, masnih nakupila i prljavštine s vlasišta. Čisti kosu i omogućuje brzo upijanje hranjivih sastojaka koji potiču rast i njeguju kosu - pojasnila je kreativna direktorica salona Opium. 
 

Na stajling atraktivne brinete nećete ostati ravnodušni: Minica popularnog uzorka joj tako dobro pristaje

Koga je još osvojila ova popularna haljina? Prekrasnoj brineti sa špice točkice baš dobro pristaju

Laskava, svestrana i laka za održavanje: Isprobajte bob-frizuru za koju kažu da pristaje svakom obliku lica

Sviđa nam se kako je ekonomistica romantičnu haljinu kombinirala s gležnjačama i torbom koju cure obožavaju

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".