Stručnjakinja iz zagrebačkog salona odgovorila na najvažnija pitanja o njezi kose u toploj sezoni

Porazgovarali smo s Teom Matičević, kreativnom direktoricom u zagrebačkom salonu Opium koja nam je ispričala sve najvažnije o njezi kose u sezoni kada joj "prijete" UV zračenje, vjetar, morska sol...
Vidi originalni članak

Iako je tek kraj ožujka, važno se početi na vrijeme pripremati za nadolazeću topliju, ljetnu sezonu, a u beauty pripreme ulazi i njega kose. Naša je kosa jako izložena vanjskim utjecajima, a u ljetnim danima loš utjecaj na nju mogu ostaviti sunce, vjetar i morska sol. Već s prvim toplim danima, više vremena provodimo na otvorenom, a UV zračenje ima direktan utjecaj na našu kosu. Kako bismo doznali što je najbolje napraviti u proljetnoj i ljetnoj sezoni za zaštitu kose, porazgovarali smo s Teom Matičević, kreativnom direktoricom u popularnom zagrebačkom salonu Opium, koja nam je odgovorila na najvažnija pitanja za njegu kose u mjesecima pred nama.

Kako i zašto je važno zaštititi kosu od UV zračenja?

- Dok zaštiti kože posvećujemo mnogo pažnje tijekom ljetnih mjeseci i izlaganja suncu, uglavnom zaboravljamo da UV zračenje može ozbiljno oštetiti kosu, učiniti je lomljivom, suhom i beživotnom. Kada se tome još dodaju morska voda, sol i vjetar koji stimulira žlijezde lojnice, šteta koja nastane na vlasima, i to u njihovoj dubinskoj strukturi, je velika. Upravo zato, važno je štititi kosu tijekom boravka na suncu, posebno obojenu, čija je zaštitna opna vlasi oštećena kemikalijama. Ponajprije, uvijek uza se imajte šešir, sprejeve s visokim zaštitnim faktorom, a potom i maske, balzame te ulja koji će pomoći u njezi i obnovi vlasi. Također, tijekom ljetnih mjeseci izbjegavajte bilo kakvu agresiju na kosu kao što su vrući zrak sušila ili pegle za ravnanje. Najbolje je pustiti kosu da se prirodno osuši.

Šišanje i bojanje kose - treba li ih napraviti prije ili poslije ljetovanja?

- Prije odlaska na ljetovanje poželjno je ošišati vrhove kako biste spriječili daljnje pucanje kose pri djelovanju štetnih izvanjskih utjecaja. Kada je riječ o bojenju, ne preporučuje se neposredno prije odlaska na more kako se kosa ne bi dodatno isušila. Osim toga, boja će ionako oksidirati na suncu. Ako već morate, obojite kosu 3-4 tjedna prije godišnjeg odmora, a želite li je tijekom ljetovanja osvježiti, učinite to colour glossom ili pigmentima za njegu.

Koliko je masaža vlasišta važna na ljetovanju ili poslije?

- Vlasište je prije svega važno zaštititi jer i ono može izgorjeti pod snažnim sunčevim zrakama. Jedan od načina je da kremu s visokim zaštitnim faktorom pomiješate s vodom ili je samu poprskate na vlasište prije izlaska na sunce. A što se tiče masaže, ona opušta kožu, ublažava stres, poboljšava krvotok , učvršćuje korijen pa samim tim ublažava problem ispadanja kose. Ne treba je izbjegavati ljeti jer morska sol na vlasištu, u kombinaciji sa šamponom, radi i lagani piling, ali ne činite to prečesto jer to može izazvati povećano lučenje sebuma i brže mašćenje kose. Po povratku s mora, svakako kosu počastite njegujućim, hranjivim tretmanom i profesionalnom masažom vlasišta.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Može li se ljeti, uz svakodnevno kupanje, napraviti mala pauza s kozmetičkim preparatima, tj. možemo li na moru par dana kosu samo prati vodom i staviti masku ili regenerator?

- Na ljetovanju je sve opuštenije, koristimo minimalni make up, pa ni kosu ne treba opterećivati prekomjernim kozmetičkim preparatima i stiliziranjem. Nakon izlaska iz mora, dovoljno ju je isprati čistom vodom i nanijeti njegujući regenerator, leave in conditioner ili masku. Ali, ne zaboravite ni temeljito šamponiranje ponajprije zato što je nakon kupanja u moru važno temeljito isprati tragove znoja, soli, pijeska, nečistoća i proizvoda za zaštitu od sunca. Ono što možete učiniti je razblažiti šampon i temeljito ga isprati mlakom vodom koja tonificira vlasište. I, da, važno je odabrati proizvode namijenjene upravo svom tipu kose.

Koje prirodne home made paste preporučujete za njegu suhe kose nakon sunčanja?

Njegu kose, pogotovo suhe, nakon izlaganja sunčevim zrakama najbolje je prepustiti profesionalnim tretmanima. Primjerice, Young again tretmanu Kevina Murphyja koji regenerira oštećenu kosu. Ekstrakti bambusa sprečavaju lomljenje, a omega 3, 6 i 9 kao snažni oksidansi zaustavljaju oštećenja. Ali, ako vam je potrebno ekspresno rješenje, predlažem da za ljetnu večeru pripremite guacamole umak, a dio avokada utrljate u vlasište. Ulje avokada dubinski hidratizira i hrani kosu, a uz to je štiti od sunca, kemikalija i zagađenja iz zraka.

Sloković je prava modna ikona: Ovakvu košulju ne viđamo često, a tu je i hit torba koju mnogi žele u svojoj kolekciji
Kombinacija Anite Dujić savršena je inspiracija za ležeran vikend, nosi tenisice koje su hit već par sezona
Nova-stara tehnika bojanja kose osvojila je Instagram: Idealna je ako želite smanjiti odlaske u frizerski salon
Zgodne blizanke dijele odjeću, iako imaju skroz drugačiji stil: 'Često se svađamo koja će što odjenuti'

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".