Stručnjakinja iz popularnog zagrebačkog frizura otkriva kakve frizure i boje kose imaju moć pomlađivanja

Dobra frizura i pogođena boja kose može vas pomladiti za nekoliko godina; sakriti bore, definirati vilicu, istaknuti jagodice... Učinak je trenutačan, a cijena mnogo pristupačnija od nekih luskuznijih tretmana pomlađivanja.
Vidi originalni članak

Kakvi su drastični rezovi potrebni da bismo se pomladili, pitali smo Teu Matičević, kreativnu direktoricu zagrebačkog frizerskog salona Opium. Cijeli tim frizerskog studija, na čelu s Teom kao kreativnom direktoricom, usmjeren je stalnom usavršavanju, a svakom klijentu sugeriraju oblikovanje frizure u skladu sa strukturom kose, oblikom lica i osobnošću. 

- Bez obzira na tip kose, dužinu i teksturu, frizure koje 'skidaju' godine uvijek su meke, lepršave i ženstvene, uokviruju lice i pršte od volumena - ističe Tea. To je jedan od razloga zašto sva kosa nikako ne bi smjela biti iste dužine. Slojevito ošišana kosa, koja nije otežana isključivo dugim pramenovima djeluje mladolikije jer je stalno 'u pokretu', čime odvraća pažnju od bora i mimičkih linija.

- Niste li sigurni kako se ošišati, fizura koja laska svima, posebno u zrelijoj dobi svakako je bob koji seže taman do ispod brade, a prema zatiljku je nešto kraći. Ova frizura skriva opuštenu kožu lica ili vrata, ističe profil i oči dolaze više do izražaja - pojasnila je.

No, ako ne želite skratiti svoju dugu kosu, onda neka svakako bude ošišana slojevito. Lepršavim kraćim pramenovima uz lice mogu se istaknuti vaši mladoliki atributi, primjerice jagodice ili lijepo oblikovane obrve, dok tanka duga 'ispeglana' kosa, lice može učiniti dužim no što jest, pa čak i izobličenim: 

- Ravna kosa priljubljena uz glavu neće istaknuti lice, dok će razbarušena kosa djelovati moderno i mladenački. Zato radije, ako imate dužu kosu odaberite nježne i prozračne kovrče koje će ublažiti crte lica.

Kad je riječ o šiškama, Tea kaže kako se one najčešće povezuju s djecom, no to u ovom slučaju i želimo, jer se povezuju s mladošću. Isto tako, šiške bolje od ijedne antiage kreme skrivaju bore – i to trenutno!

- Šiške nam omogućuju da sakrijemo bore na čelu, ujedno naglašavajući jagodice - pojašnjava Tea i dodaje da nisu svake šiške pomlađujući faktor pa, ako se odlučite na njih, svakako upamtite Tein savjet:

- Važno je da su prorijeđene i da su ošišane tako se mogu nositi u svim smjerovima. S druge strane, guste i kratke šiške dodat će koju godinu, a nikako oduzeti, stoga ih je poželjno izbjegavati.

Plava boja mladosti

- Iako moji klijenti uglavnom povezuju sve nijanse plave s mladošću, kada koristimo plavu nijansu da bismo pomladili lice, nije nužno da ćemo uvijek vratiti svoj izgled iz mladosti. Ali, ono što je specifično za korištenje svijetlih nijansi jest da će nas one osvijetliti i ‘podići' - objašnjava Tea. Dakle, plava kosa pomlađuje, ali samo ako odaberete pravu nijansu, ona koja će odgovarati vašoj puti i boji očiju. Dajte prednost toplim nijansama plave s medenim i zlatnim odsjajem, a izbjegavajte one hladne nijanse, poput pepeljaste, platinasto-plave ili bež, zbog kojih koža može djelovati umorno i žućkasto.

- Jedini pravi izbor da nas boja kose pomladi jest da djeluje jako prirodno i da pristaje našoj puti - dodaje Tea i kaže kako je istina da bismo s godinama trebali ton po ton posvjetljivati prirodnu boju kose, ali to ne znači da bismo svi trebali biti plavuše. Primjerice, brinete mogu posvjetliti boju kose za ton ili dva, kako bi se lakše zakamuflirale sijede vlasi, a odlično im pristaju pramenovi boje karamela.

- Ako se borimo protiv znakova starenja, svakako bismo trebali izbjegavati crnu boju kose, jer naglašava svaku boru, poru i podočnjake te stvara krut okvir licu, posebno osobama bijele puti - pojasnila je kreativna direktorica i dodala da ni crvena nije dobar izbor jer naglašava blijedu kožu, crvene mrlje na licu i sitne nedostatke:

- Žene s prirodno crvenom kosom su toliko rijetke i sasvim je neprirodno nametati 'prirodnost' crvenih nijansi u nekim određenim godinama. Crvena kosa će tada o nama reći samo jedno, a to je da se svim silama trudimo izgledati mlađe.

Bez obzira na to koju ste nijansu odabrali, Tea kaže da boje jednog tona nikako ne laskaju izgledu i grube su prema licu pa ih je svakako bolje kombinirati s pramenovima:

- Nijansiranjem pramenovima na strateškim mjestima izbjegava se umjetan izgled. Osobno preferiram, i u poslu primjenjujem bojenje u kombinaciji s pramenovima jer oštre linije i kontrasti nikako nisu dobrodošli ako se želimo pomladiti.

Vitamini i ulja

S godinama, osim što kosa gubi pigment, smanjuje se njena sposobnost zadržavanja vlage u vlasima pa postaje suha, lomljiva i gubi sjaj. Stoga joj je potrebna hranjivija njega nego dok smo bili u 30-ima.

- Kako bismo joj vratili zdravi sjaj, dvaput tjedno bismo trebali koristiti masku za kosu. Maske bogate antioksidansima - vitaminima A, E i C, esencijalnim uljima i aminokiselinama pogodne su za sve vrste kose - kaže Tea.

Pojašnjava i da je svakodnevna njega također izrazito važna:

- Od sastojaka u šamponima i regeneratorima tražite antioksidanse, posebno C i E, jer ubrzavaju oporavak i regeneraciju. Brzo ulaze kroz pore, ‘zatvarajući’ nastale pukotine, te Q 10 supstance koje se bore protiv starenja vlasi. I bez obzira na to koliko je tanka i osjetljiva vaša kosa, regenerator ne biste smjeli izostaviti nikad. Poželjno je čak dodatno koristiti leave in regenerator bez ispiranja.

Imate li vrlo suhu kosu, Tea kaže da su neizostavan dodatak u njezi svakako ulja, raznorazni fluidi i kreme koji njeguju suhe dužine. Kod kupnje sve popularnijih ulja za kosu, savjetuje da birate ona koja u sebi u sadržavaju što više dragocjenih sastojaka, primjerice ulje argana, avokada, smilja, slatkog badema ili koštica grožđa te omega masne kiseline za regeneraciju, intezivno hranjenje i sjaj.

Uz svu silu preparata za njegu, Tea kaže da ne treba zaboraviti ono osnovno, odnosno da je kosu poželjno prati samo nježnim pokretima jer agresivno pranje dodatno pridonosi pucanju vlasi. 

Ako ste zadržali i ponosno nosite svoju prekrasnu sijedu kosu, onda znate da ona traži posebnu njegu jer je sklona suhoći i nediscipliranom izgledu.

- Kako ne bi izgledala umorno i beživotno, potrebno ju je nahraniti proizvodima koji uz pomoć polimera i proteina štite i daruju dodatan sjaj. Nakon pranja kose šamponom za sijede vlasi, koristite tzv. leave-in treatmane koji se ne ispiru, kosa ih vrlo brzo upija, a omogućuju joj prekrasan sjaj. A, u profesionalnoj upotrebi postoje i color glossovi - biljni preljevi, koji omogućuju da kosa zablista u svom prirodnom refleksu i boji - objašnjava Tea. Niste li još uvijek sigurni koju boju ili frizuru odabrati, prepusite se u sigurne ruke stručnjacima u frizerskim salonima gdje se događaju čarolije u samo 2-3 sata vremena.

Dvije divne dame sa zagrebačke špice u odličnim outfitima najljepši su prizor kojeg ćete danas vidjeti
Dama od koje možemo učiti o stilu: Oduševit će vas kombinacije profesorice engleskog i njemačkog jezika
Ovoj zgodnoj djevojci kožne hlače stoje fantastično, a cipelama nas je oduševila!
Trendove stvarajte sami! Donosimo tri outfit prijedloga za različite prijedloge tijekom proljetnih dana

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".