Stručnjaci pojašnjavaju: Što se događa za vrijeme beauty sleepa i kako izgleda idealna večernja rutina njege kože?

Osim njege, bitan je i dobar san, jer se u protivnom koža ne obnavlja kako bi trebala, pa se ujutro budimo s licem koje djeluje kao da „visi“. Upravo radi izostanka dobrog sna, oči su crvene, a i koža dobiva neki neugledan sivi ton.
Vidi originalni članak

Njegu dijelimo na dnevnu i noćnu, a samim time naglašavamo važnost večernjih beauty užitaka. Osim što apliciramo te čudesne sastojke od kojih očekujemo mnogo, ujedno se opuštamo, masiramo pritom lice i pripremamo se za san. Sve to dio je rituala koji nas opušta, a pritom noćna krema u svemu tome ima veliku ulogu. I upravo zbog toga, kao i problema koje želimo riješiti na licu dok spavamo, ponekad je teško odabrati noćnu kremu.

Ključna stvar je tip kože, baš kao i stanje lica. Treba li mi više vlage? Ili možda anti-age sastojak poput molekule Q10? Želim li se ujutro probuditi s osjećajem liftinga? Sve to i više nalazi se u noćnim kremama, području kozmetike koje radi za nas, dok mi putujemo svijetom snova.

– Naša se koža noću odmara i oporavlja od dnevnih aktivnosti, zato smatram da je kvalitetan san ključan za zdravlje kože – ističe dr. Nevia Dellale iz zagrebačke Poliklinike Dermalife.

– Popularan naziv beauty sleep zapravo označava treću i četvrtu fazu sna. To je duboki san, tijekom kojeg se mišići opuštaju, protok krvi se pojačava, a pritom dolazi do obnove tkiva i energije. U tom procesu ključan je GF, odnosno hormon rasta, koji je zadužen za izgradnju kostiju i mišića te poboljšanje same strukture kože – objašnjava liječnica.

U tom procesu podrški nam daju kreme s brojnim inovativnim sastojcima, čija je aktivnost povezana s procesima koje koža prirodno odrađuje noću.

– Važna je i činjenica da se, kao rezultat svih tih procesa, stanice tijekom noći brže regeneriraju nego danju. Istraživanja pokazuju da je obnova najintenzivnija oko dva sata ujutro – objašnjava Dellale.

Dodaje kako je osim njege, bitan i dobar san, jer se u protivnom koža ne obnavlja kako bi trebala, pa se ujutro budimo s licem koje djeluje kao da „visi“. Upravo radi izostanka dobrog sna, oči su crvene, a i koža dobiva neki neugledan sivi ton.

– Sjetimo se da spavanje ujedno smanjuje nivo hormona stresa, odnosno kortizola, koji je ujedno povezan s bolestima kao što su psorijaza, atopijski dermatitis, vitiligo i alopecija – tumači liječnica.

Osim što noćnim kremama možemo povećati nivo hidratacije kože, tu je i prirodan proces znojenja tijekom noći, koji možemo nazvati – prirodnom hidratacijom kože.

Idealna večernja njega su kreme bogate teksture, namijenjene sprječavanju isušivanja, naročito zimi, kad boravimo u umjetno zagrijanim prostorima, a vanjski je zrak sve hladniji. Upravo radi toga, već na prvu, očita je razlika dnevne i noćne kreme, koja se razlikuje i u teksturi. Bogatija formula obično je vrlo kremasta, ponekad poput balzama, a dodir vrlo ugodan, zna biti obogaćen prirodnim mirisima za wellness-efekt i molekulama koje čine razliku. Večernje tuširanje česti je dio pripreme za dobar san, a Dellale ističe kako je idealno nanijeti noćnu kremu najkasnije tri minute nakon izlaska iz kade ili tuša. Naime, koža je tada spremna na primanje aktivnih sastojaka te će ih brzo upiti pa će i iskoristivost kreme biti maksimalna.

Iako su geni bitni u procesu starenja kože, činjenica je da neadekvatna njega s godinama postaje očita, pa se urušava i kvaliteta kože koju smo naslijedili. Od finih tekstura u svijetu noćnih krema ističu se i vitamini, lipidi, Q10, molekule za lifting, hidrataciju te niz drugih patentiranih sastojaka. Kozmetičke kuće rade na ciljanom usporavanju starenja kože i popravljanju posljedica našeg ne tako savršenog lifestylea. Uz pomoć njih, lice je ujutro mekano i daje nam osjećaj ugode i tek tada znamo da smo je dobro pripremili za sljedeći dan i nove svakodnevne aktivnosti, ma koliko god one izazovne bile.

Proizvode za noćnu beauty rutinu potražite u galeriji

Neal’s Yard Yarrow i Comfrey, ljekarne, 50 ml 162 kn Vichy Slow Age noćna krema, ljekarne, 50 ml 242 kn L´Oréal Paris Revitalift Laser Renew, drogerije, 50 ml 98 kn Nivea Q10 Plus, drogerije, 50 ml 66 kn Nuxe Nuxuraince Ultra noćna regenerativna anti-age krema, ljekarne, 50 ml 340 kn L´Oréal Paris Revitalift Laser Renew, drogerije, 50 ml 98 kn Lancaster Skin Life, lijepa.hr, 50 ml 180 kn Filorga Time Filler Night, ljekarne, 50 ml 523 kn Eucerin Q10 Active noćna krema, ljekarne, 50 ml 181 kn Elizabeth Arden Eight Hour Cream Skin Protectant, notino.hr, 50 ml 196 kn Dr Irena Eris VitaCeric Smoothing and Regenerating Night Cream, douglas.hr, 50 ml 269 kn Dermalogica Sound sleep cocoon, ljekarne, 50 ml 610 kn Clinique Smart Night, douglas.hr, 50 ml 799 kn Balea Q10 noćna krema protiv bora, dm.hr, 50 ml, 25 kn Avène Physiolift noćni balzam, ljekarne, 30 ml 289 kn Lierac Lift Integral noćna krema, ljekarne, 50 ml 479 kn

Koža caruje u novoj sezoni: Najbolji kožni komadi iz dizajnerskih i high street dućana koji će začiniti svaki outfit

Nose se puf-vjetrovke, komad koji istovremeno jako grije i izgleda baš stajliš

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".