Stručnjaci otkrivaju koliko retinola biste trebali koristiti i što će se dogoditi ako pretjerate

Retinol je derivat vitamina A za koji se zna da pomaže u regulaciji izmjene stanica kože i jačanju proizvodnje kolagena.
Vidi originalni članak

Retinol, kojeg mnogi smatraju vrhuncem njege kože, ima mnoštvo prednosti. Povećava proizvodnju stanica kože, odčepljuje pore, radi piling i potiče proizvodnju kolagena u borbi protiv stvaranja i pojave finih linija i bora. Sve te pogodnosti čine ga čarobnim multitaskerom. Osim toga, dostupan je u jačinama koje se kreću od recepta do onih u slobodnoj prodaji te u oblicima poput seruma i hidratantnih krema.

Retinol je derivat vitamina A za koji se zna da pomaže u regulaciji izmjene stanica kože i jačanju proizvodnje kolagena. Čineći to, pomaže poboljšati izgled tonusa i teksture kože, pomažući smanjiti diskoloraciju i poboljšavajući izgled finih linija i bora. Također se može koristiti za smanjenje izbijanja i mrlja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Hope (@shopediscovers)

Dok se retinol može koristiti svake večeri, kada tek počnete koristiti, stručnjaci savjetuju da ga koristite samo nekoliko puta tjedno kako biste osigurali podnošljivost. Obično je najbolje započeti s niskom koncentracijom, pazeći da nanesete samo količinu veličine zrna graška na cijelo lice i polako povećavati učestalost koliko se tolerira. Ovisno o vašem tipu kože, može proći samo nekoliko tjedana da se naviknete na redovitu upotrebu retinola. Bez obzira na tip kože, uvijek je najbolje početi ga koristiti samo dva do tri puta tjedno i povećavati učestalost koliko to podnosite.

Međutim, za većinu ljudi, što ga više primjenjujete, to ćete više vidjeti rezultate – sve dok ga pravilno koristite. Trebali biste nastojati koristiti retinol dosljedno, idealno svaku večer. Jačina korištenog retinola čimbenik je u određivanju hoće li se pojaviti nuspojave ili ne. 

Najbolja vrsta i količina retinola za početak ovisi o vašem tipu kože i brizi. Na primjer, ako koristite retinol za liječenje akni, najvjerojatnije ćete htjeti započeti s većom dozom, kao što je 0,1 posto, ili možda čak i s retinoidom na recept. Ako koristite retinol u kozmetičke svrhe, počnite s vrlo niskom dozom, kao što je 0,05 posto, a nakon upotrebe jedne bočice, pokušajte povećati na sljedeću dostupnu jačinu. 

Osim toga, važno je napomenuti da retinol dolazi u nekoliko oblika. Ono što ih izdvaja je broj kemijskih pretvorbi potrebnih da se postigne oblik retinola koji je aktivan u koži – retinoične kiseline. Dakle, nisu svi retinoli stvoreni jednaki - retinil palmitat je slabiji od retinola, koji je slabiji od retinaldehida, koji je slabiji od tretinoina, objašnjavaju stručnjaci.

Korištenje retinola često je ograničeno njegovim potencijalom izazivanja nuspojava, koje uključuju iritaciju, crvenilo, ljuštenje i osjetljivost na sunce. Oni s osjetljivom kožom imaju veću vjerojatnost da će doživjeti nuspojave, a neki ih možda uopće neće doživjeti. Također možete osjetiti izrazito suhu ili perutavu kožu i osjećaj peckanja.

Koliko dugo će simptomi trajati ovisi o vašem tipu kože i jačini retinola koji ste koristili. Iritacija od retinola može trajati nekoliko dana, ali općenito, ima tendenciju da se smiri oko tri ili četiri dana nakon prestanka korištenja retinola.

U nekim slučajevima, ljudi mogu razviti opekline retinolom, što se odnosi na iritirajući kontaktni dermatitis koji može biti rezultat upotrebe previše retinola. Koža može djelovati crveno, neobrađeno ili se perutati, posebno na područjima s tanjom kožom, poput oko usta i očiju.

Čim primijetite opekotine od retinola, odmah prestanite koristiti retinol – ovo će omogućiti oporavak kožne barijere. Često može pomoći korištenje proizvoda koji pomažu u održavanju kožne barijere i štite kožu od daljnjih vanjskih iritacija. U nekim slučajevima može biti potreban lokalni steroid.

Osim što ćete svojoj koži omogućiti odmor od proizvoda s retinolom, savjetuje se prakticiranje nježne njege kože. To znači pranje lica blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa i nanošenje hidratantnih sastojaka, poput hijaluronske kiseline i omekšavajuće hidratantne kreme koja jača barijeru. Ne zaboravite kremu za sunčanje, jer retinol uvijek čini kožu osjetljivom na sunce, bez obzira je li nadražena ili ne.

Jedna skupina koja bi uvijek trebala izbjegavati retinol su trudnice jer retinol nije siguran tijekom trudnoće.

Sydney Sweeney pokazala je novu bob frizuru koja je istovremeno jednostavna, a veoma glamurozna
Naši fotografi o kraljevskom portretu: Agencijska fotografija ne smije biti obrađivana i manipulirana!
Princ William i kraljica Camilla pojavili se zajedno u javnosti nakon kontroverzi oko oporavka Kate Middleton

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".