Što s kosom na moru i nakon godišnjeg? Za ekspresnu njegu na moru dobro je pri ruci imati - avokado!

Tea Matičević iz salona Opium donosi savjete kako kosu njegovati na moru i nakon godišnjeg odmora
Vidi originalni članak

Osim na kožu, ljeti i na kosu treba staviti posebnu pozornost te joj podariti potrebnu njegu. Morska sol, klor, sunce i vjetar mogu štetno utjecati na vlas pa je tako, primjerice, UV zračenje čini lomljivom, suhom i beživotnom. Kad se tome još dodaju morska voda, sol i vjetar koji stimulira žlijezde lojnice, šteta koja nastane na vlasima, i to u njihovoj dubinskoj strukturi, velika je.

To nam je potvrdila i Tea Matičević, kreativna direktorica salona Opium koja naglašava važnost šešira u ljetnim danima, kao i sprejeva s visokim zaštitnim faktorom, zatim maski, balzama i ulja koji pomažu u obnovi i njezi vlasi. 

– Tijekom ljetnih mjeseci izbjegavajte bilo kakvu agresiju na kosu, kao što su vrući zrak sušila ili pegle za ravnanje. Najbolje je pustiti kosu da se prirodno osuši. Njegu kose, pogotovo suhe, nakon izlaganja sunčevim zrakama najbolje je prepustiti profesionalnim tretmanima. U salonu tako nudimo Kevin Murphy tretmane za njegu kose koji su kombinacija najboljeg iz prirode i tehnologije skincare sastojaka. Prirodni, aktivni sastojci nadopunjavaju izgubljenu hidrataciju i osnažuju vlakna kose, poboljšavajući njezin sjaj, teksturu te ukupno zdravlje kose i vlasišta – pojašnjava Tea Matičević i kaže kako klijent u salonu može birati između nekoliko tretmana, ovisno treba li obnavljanje, hidrataciju, jačanje kose, anti-age ili volumen.

Ako na moru trebate ekspresnu njegu, Matičević i za to ima rješenje. Predlaže da u vlasišta utrljate - avokado. On, pojašnjava kreativna direktorica, dubinski hidratizira i hrani kosu te je štiti od sunca, kemikalija i zagađenja zraka. 

– Ljeti najčešće griješimo ne štiteći kosu od sunčevih zraka, a vlasima šteti i ako kosu nakon izlaska iz mora ne isperemo običnom vodom te ne nanesemo nikakvo sredstvo kako bismo joj osigurali sve potrebne hranjive sastojke. Moj je savjet da tijekom ljetnih dana kosi osigurate više njege maskama, balzamima i uljima koji će je obnoviti – govori stručnjakinja i preporučuje izbjegavanje pegle za ravnanje kose, figara ili bilo kakvih električnih uvijača za kosu kako bi kosa bila što ljepša i zdravija.

Nakon izlaska iz mora, savjetuje kosu isprati čistom vodom i nanijeti njegujući ili leave in regenerator ili masku. Najbolje je kosu pustiti da se prirodno osuši, a osobama s nešto rjeđom kosom savjetuje da ne zanemaruju vlasište. Bitno ga je zaštititi jer i ono može izgorjeti pod snažnim sunčevim zrakama. Kao jedan od načina zaštite predlaže da kremu s visokim zaštitnim faktorom pomiješate s vodom ili je samu poprskate na vlasište prije izlaska na sunce. 

– Prije odlaska na more ošišajte vrhove jer će, u suprotnom, vlasi još dublje pucati. Slikovito govoreći, naša je kosa poput slamčice iz koje, ako je oštećena na krajevima, izlaze svi potrebni vitamini i sastojci koji su važni da bi bila lijepa i zdrava. Mislim da bismo kosu trebali šišati svakih pedesetak dana, osim u slučaju da smo je odlučili pustiti da raste do željene dužine. Tada savjetujem intenzivnu profesionalnu njegu, i u salonu, i kod kuće. Savjetujem da, nakon povratka s mora, kosu njegujete specijalnim tretmanima za dubinsku njegu te njegu kod frizera popratite adekvatnom njegom kod kuće. Šišanje je potrebno ako je kosa dehidrirana, izmučena i isušena, a moramo uzeti u obzir da je danas sunce izrazito jako te djeluje na našu kosu poput dekoloranta, odnosno kosa oksidira – zaključila je Matičević.

 

Ni Kolinda Grabar-Kitarović nije odoljela popularnom dizajnu torbe koji je hit među trendsetericama

Elegancija kakvu ne viđamo svaki dan: Raskošna suknja krade pozornost, a sandale su jako popularne među trendsetericama

Asimetrična haljina, omiljene natikače i torba: S tri komada do ljetne kombinacije kojoj nećete pronaći manu

Stručnjakinja iz popularnog zagrebačkog salona izdvojila je najpraktičnije ljetne frizure za svaki dan ili posebne prigode

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".