Što je to teorija boje ruža za usne? Vizažistice objašnjavaju kako odabrati savršenu nijansu

Dobra vijest je da će vam razumijevanje znanosti teorije boja pomoći da odaberete prave nijanse i kombinacije šminke, a ruž za usne nije iznimka u tome
Vidi originalni članak

Pronalaženje savršene nijanse ruža za usne zvuči zabavno, ali u mnogim slučajevima to može biti stresan zadatak koji nas ostavlja potpuno zbunjenima. Imate bezbroj nijansi koje možete izabrati, ali pronaći onu koja nadopunjuje vaš ton kože, podtonove i osobnu estetiku sasvim je druga priča. "Teorija boje ruževa" nedavno je postala popularna i na TikToku, budući da su kreatori s različitim tonovima kože snimali kako koriste iste proizvode s drastično različitim rezultatima. 

Dobra vijest je da će vam razumijevanje znanosti teorije boja pomoći da odaberete prave nijanse i kombinacije šminke, a ruž za usne nije iznimka u tome. Za Byrdie, dvije profesionalne vizažistice objašnjavaju teoriju boje ruževa za usne i kako odabrati svoju najbolju nijansu.

@nupoora Lipstick color theory round 4! This time I’m trying lipsticks from my college friend @Brittany Allyn! With her blonde hair and pink lips, lipsticks look so different than with my black hair and brown skin! Honestly, these vids are so entertaining 😂 #colortheory #browngirl #browngirlproblems #browngirls #browngirlmakeup #southasian #usa #desi #browntok #indian #brown #desitiktok #lipstick #lipcombo #blonde #brunette #makeup #beauty ♬ Pon De Replay - Ed Marquis & Emie

Potraga za pravom nijansom ruža za usne može se činiti beskonačnom, jer često u pakiranju izgleda sasvim drugačije nego naspram naše kože i usana. Profesionalne šminkerice Kira Stevens i Alexandra Loughton upoznate su s teorijom boja ruževa za usne jer rade s više od 200 mladenki godišnje koje žele savršenu nijansu ruževa za dan vjenčanja.

"Fina ravnoteža odabira prave nijanse ruža za usne nema nikakve veze sa srećom, već samo s poznavanjem tona vaše kože, podtonova i načina na koji se oni odnose na teoriju boja", objašnjava Loughton.

"Teorija boje ruževa slična je teoriji boja koja se koristi u slikanju", kaže Stevens. "Miješanjem primarnih boja – crvene, žute i plave, u različitim kombinacijama stvorit ćete svaku boju koju možete zamisliti. Boje u našoj koži također djeluju na isti način. Svi smo mi sastavljeni od različitih omjera crvene, žute i plava (koju možemo nazvati našim podtonovima), te smeđa i bijela (koje se mogu nazvati našim tonovima kože.) Sve ovo, zajedno, stvara naš jedinstveni, individualni ten."

Kada birate nijansu ruža za usne, važno je uzeti u obzir kako se boja usklađuje s tonom vaše kože, bojom usana i kako se oni odnose na krug boja. "Da bismo razumjeli teoriju boja ruževa za usne, jednostavno moramo razumjeti koliko se boje dobro slažu u ili kako se možda ne slažu", objašnjava Stevens.

@makeupbymonicaa SAME makeup look, TWO skintones and how you can use color theory to make them look similar on different skintones 🤎 hope this helps @jazzi manalo 💄 Products used @HausLabs peach pomelo blush (jasmine) @ColourPop Cosmetics pressed powder blush (pale pink) (jasmine) @Kulfi lucky lotus purple blush (monica) @Benefit Cosmetics powder blush in terra (monica) @MorpheOfficial 18 CT matte essentials eyeshadow palette @urban decay cosmic eyeshadow glitter topper @buxomcosmetics warm brown lip liner (jasmine) @Maybelline New York 24 hr lip crayon (jasmine) @LYS Beauty dark brown lip liner (monica) @Too Faced chocolate chip lipstick (monica) #colortheorymakeup#makeupcolortheory#lipstickcolortheory#browngirlmakeup#browngirl#brownskinmakeup#colortheory ♬ original sound - Monica Ravichandran ✨

Jeste li ikada isprobali ruž koji vam se svidio na nekom drugom, a izgledao je potpuno drugačije, a ne onako kako ste se nadali na sebi? "Ruž će izgledati drugačije na različitim tonovima kože jer se 'osnovna boja' s kojom radimo mijenja", kaže Loughton. "Nijansa kože svake osobe izvući će komplementarne i kontrastne stilove iz ruža za usne, budući da su boje ruževa napravljene od njihove jedinstvene mješavine iz kotača boja. Ovisno o tome, taj ruž drugačije izgled na vrhu naše osobne boje kože."

Osim podtonova, koliko je duboka ili svijetla boja vaše kože također može utjecati na to kako će ruž izgledati. "Ista boja ruža može izgledati potpuno drugačije na svijetloj nego na dubokoj koži, čak i ako su podtonovi osoba slični", kaže Stevens. Biti svjestan toga dobar je podsjetnik da se ne zakačite za određeni ruž koji vam ne stoji dobro, umjesto toga, potražite sličnu nijansu koja je malo više prilagođena vašoj boji kože i podtonovima.

Podtonovi kože spadaju u tri glavne kategorije: topli, hladni i neutralni. Kako biste brzo dešifrirali svoje podtonove, pogledajte vene na stražnjoj strani zapešća. Ako su plavi, imate hladne podtonove, zelene vene označavaju tople podtonove, a mješavina plave i zelene označava neutralne podtonove.

Da bismo razumjeli kako naši podtonovi utječu na izgled ruža za usne, Loughton yd vraća na krug boja. "Sve boje, uključujući i one u našoj koži, napravljene su od tri osnovne boje, a mi to koristimo za odabir pravog ruža za usne", kaže ona. "Na primjer, ako vaša koža ima hladne podtonove (više plavog tona), hladna ljubičasta će izgledati skladnije od toplog koralja na bazi narančaste boje. To je zato što usklađujemo podton ruža s podtonom naše kože, a ne borimo se protiv nejga."

"Možete imati dvije osobe s istim podtonovima, ali ako jedna osoba ima svijetlu boju kože, a druga osoba tamnu boju kože, isti ruž može izgledati drugačije ovisno o njegovoj dubini boje", kaže Loughton.

Loughton i Stevens u nastavku dijele neke od svojih omiljenih ruževa prema boji kože:

Tamna koža
"Nemojte se bojati zgrabiti svijetlu boju za duboku nijansu kože", kaže Stevens. "Budući da će ruž biti preko tamnijeg tona, imat će vidljiviji kontrast i isticati se. Za topli ili neutralni ton kože, isprobajte crvenu na bazi naranče za topli sjaj. Za hladan ton, idite s tamnom bobičastom bojom."

Srednja koža
"Karamel ili koraljna boja će biti zapanjujuća ako imate srednji ton kože s toplim podtonom", kaže Loughton. "Za srednje neutralni podton, pokušajte pronaći boju koja je u tonu uravnoteženija." 

Svijetla koža
"Ako ste prilično svijetli s hladnim podtonom, uvijek preporučujem nježno ružičastu ili suptilnu ljubičastu", kaže Stevens.

Naša poznata dermatologinja o mladolikom izgledu Brada Pitta: 'Primjenjuje 360 rutinu, što znači da brine o svim faktorima'
Tekući kisik novi je popularan sastojak za njegu kože koji pruža ultra svjež izgled i posvjetljuje ten
Lagani valovi Gigi Hadid odlična su inspiracija za jednostavnu, a efektnu ljetnu frizuru

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".