Što je dvostruko čišćenje lica? Dermatolozi objašnjavaju kako treba izgledati ova važna rutina u dva koraka

Dvostruko čišćenje lica je jednostavan korak koji može napraviti veliku razliku, ističu dermatolozi
Vidi originalni članak

Ako pitate bilo kojeg dermatologa kako izgleda pravilna rutina njege kože, čišćenje će biti prvi korak. Kad se govori o njemu, posebno se ističe dvostruko čišćenje lica koja je temeljitije od 'klasičnog' čišćenja ili umivanja. Ako ste se pitali je li dvostruko čišćenje lica vrijedno vremena i truda, razmislite prvo o ovome: svaki idući korak nakon čišćenja je suvišan, ako prvo niste dubinski očistili lice i uklonili sve 'prepreke' koje onemogućuju učinkovito djelovanje proizvoda. Dakle, jedan neće napraviti nikakvu promjenu na licu ako ga nanesete na ostatke korektora. 

Ovaj korak, koji se često zanemaruje, put je prema čišćoj, glađoj i blistavijoj koži, piše Glamour

Što je, zapravo, dvostruko čišćenje lica? Izvorno dolazi iz Azije, a riječ je o rutini u dva koraka. Prvi korak je skidanje šminke, SPF-a i dnevne prljavštine s površine kože, a drugi korak je uklanjanje nečistoća duboko iz pora. Koža je, ističu dermatolozi, uistinu čista tek nakon drugog čišćenja, dubinskog i temeljitog. Ljudi se u tom slučaju brinu o oštećenju kožne barijere, no do toga neće doći ako se čišćenje radi ispravno. 

Za početak, dvostruko čišćenje lica trebalo bi biti dio isključivo večernje rutine jer pretjerano čišćenje može kožu lišiti prirodnih ulja koje je održavaju 'podatnom'. Sve aktivne tvari koje ste nanijeli večer prije, ujutro će nestati samo jednim umivanjem, pojašnjavaju stručnjaci za Glamour. 

Kod ove je rutine bitno odabrati kvalitetne proizvode, onaj koji odgovara tipu kože. Prvi su izbor ulja za čišćenje i micelarna voda koji imaju moć skinuti i najtvrdokorniju šminku, dnevnu prljavštinu i višak sebuma koji se na koži skuplja tijekom dana. Sredstvo za čišćenje na bazi ulja brzo i učinkovito će otopiti proizvode na bazi ulja s kože, već tijekom prvog koraka čišćenja. Dobar čistač trebao bi napraviti većinu posla, a šminka će zatim lagano skliznuti ručnikom za lice ili nekom drugom tkaninom koja je natopljena toplom vodom, što je ujedno i lagani, ali učinkovit piling. 

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

Drugo se čišćenje odnosi na čišćenje kože, a dermatolozi savjetuju da se u ovom koraku oslonimo na hranjiva sredstva za čišćenje. Neki stručnjaci ne preporučuju upotrebu proizvoda s kiselinama u ovom koraku jer svakodnevno korištenje proizvoda s takvim 'aktivnicama' može previše 'oguliti' kožu, oštetiti kožnu barijeru i dovesti do osjetljivosti. Umjesto toga, preporučuju korištenje pilinga jednom tjedno kako biste kontrolirali sebum, odčepili pore i poboljšali općenito stanje lica. 

Mogu li svi tipovi kože imati koristi od dvostrukog čišćenja? Stručnjaci kažu da da, no isto tako preporučuju da, ako ste skloni aknama, izbjegavate čistače na bazi ulja. Kao alternativu navode sredstvo za umivanje sa salicilnom kiselinom i ponovno dvostruko umivanje, kako biste s lica uklonili sve nečistoće i bakterije. Salicilna kiselina je, pojašnjavaju za Glamour, beta hidroksi kiselina zbog koje su stanice kože 'zahvalne' za piling jer pore održava čistima i rješava se mrtvih stanica kože i drugih nečistoća koje mogu uzrokovati akne. 

Dvostruko čišćenje lica zahtijeva više vremena i truda, ali je to ujedno i put do čiste kože, bez zatezanja i bez neugode. Ovaj večernji ritual omogućuje serumima, hidratantnim kremama i sastojcima poput niacinamida, koji jača kožnu barijeru, da lakše prodru u kožu. 

 

 

 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".