Stari li masna koža bolje od 'normalne' ili suhe? Evo što kažu dermatolozi

Masnu kožu karakterizira prekomjerna proizvodnja sebuma, prirodnog ulja koje proizvodi naša koža, a mi se pitamo može li on pomoći kod smanjenja znakova starenja
Vidi originalni članak

Kada je riječ o njezi kože, svi tražimo taj nedostižni izvor mladosti. Dok se neki ljudi kunu u skupe serume i kreme protiv starenja, drugi tvrde da je masna koža tajna gracioznog starenja. No, ima li istine u ovoj tvrdnji? Istražujemo stari li masna koža doista bolje od ostalih tipova kože.

Prvo, definirajmo što mislimo pod "masnom kožom". Masnu kožu karakterizira prekomjerna proizvodnja sebuma, prirodnog ulja koje proizvodi naša koža, kako objašnjava Byrdie. Ovaj višak ulja može dovesti do začepljenih pora, izbijanja akni i sjajnog izgleda. S druge strane, suha koža proizvodi manje sebuma, što može dovesti do perutanja, zatezanja i bez sjaja.

Sušenje ruku jednako je važno kao i pranje: Evo kako to pravilno učiniti!

Sada, na pitanje: stari li masna koža bolje? Odgovor je i da i ne. S jedne strane, masna koža ima prirodnu prednost kada je u pitanju vlažnost. Višak sebuma koji stvara masna koža može pomoći u održavanju kože hidratiziranom, što može spriječiti nastanak finih linija i bora. Osim toga, masna koža obično ima veće pore, zbog čega koža može izgledati glatkije i mlađe.

Međutim, masna koža ima i svoje loše strane kada je u pitanju starenje. Kao prvo, masna koža sklonija je izbijanju akni, što može dovesti do ožiljaka i promjene boje. Osim toga, višak ulja na koži može privući prljavštinu i zagađivače, što može pridonijeti razgradnji kolagena i elastina u koži. Kolagen i elastin su dva proteina koja su neophodna za održavanje kože čvrstom i gipkom, a njihova razgradnja može dovesti do opuštene kože i bora.

U konačnici, ključ za graciozno starenje je njegovati svoju kožu, bez obzira na tip kože. To uključuje nošenje kreme za sunčanje, redovitu hidrataciju i korištenje proizvoda protiv starenja koji su prilagođeni specifičnim potrebama vaše kože. Iako masna koža može imati neke prednosti kada je riječ o starenju, to nije jamstvo da će osobe s masnom kožom stariti bolje od onih s drugim tipovima kože. Najvažnije je brinuti se o svojoj koži i pronaći rutinu njege koja vam odgovara.

Na sniženju se isplati kupiti komade za proljeće i ljeto, pronašli smo super stvari već od 3,99 eura:

FOTO: Zara Midi haljina od patchworka 22,99 EUR FOTO: Zara Maksi kaftan 19,99 EUR FOTO: Zara Pamučna majica s naramenicama 3,99 EUR FOTO: Zara Kožne balerinke s otvorenom petom 22,99 EUR FOTO: Zara Bazični pleteni top bez rukava 7,99 EUR FOTO: Zara Tunika haljina s uzorkom 19,99 EUR FOTO: Zara Mokasinke s otvorenom petom I metalnim ukrasom 15,99 EUR FOTO: Zara Duga haljina s uzorkom 22,99 EUR FOTO: Zara Sandale s ravnim potplatom 19,99 EUR FOTO: Zara Bazični kratko rezani pleteni top 7,99 EUR FOTO: Zara Rastezljivi pleteni top otkrivenih ramena 5,99 EUR FOTO: Zara Kratka haljina od rastezljivog pletiva 12,99 EUR FOTO: Zara Sandale s potpeticom I platformom 19,99 EUR FOTO: Zara Duge hlače 15,99 EUR FOTO: Zara Haljina od mješavine lana s otvorenim leđima 19,99 EUR

Kako nositi kožnu minicu u dnevnim izdanjima ili isfurati cool kombinezon, znaju divne frendice sa špice
Serum koji zaslužuje čistu peticu za suzbijanje akni i uklanjanje tamnih mrlja s lica
Frizura koja se šiša tako da kasnije ne zahtijeva previše stiliziranja, a izgleda jako chic

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".