Spring panic

Spring panic! Malo tko se može pohvaliti time da nije kampanjac kad je riječ o dijetama. Panika zbog suvišnih kilograma obično nas uhvati uoči ljeta. Možda neka od ove tri hit dijete pomogne.
Vidi originalni članak

MICROBIOME DIJETA

Mikrobiomi, odnosno bakterije koje žive u našem tijelu određuju zdravlje našeg organizma, ali itekako utječu i na težinu koju pokazuje vaga.

U našim crijevima žive dobre i loše bakterije protiv kojih se možemo boriti prehranom i tako znatno utjecati na našu težinu. Prehrana prepuna probiotika i fermentiranih vlakana omogućuje rast i razvoj bakterija koje su naši glavni saveznici pri mršavljenju. Snižavaju pH u crijevima i tako uništavaju zle bakterije koje štete i usporavaju naš metabolizam.

Namirnice koje biste svakako trebali uvrstiti na svoj jelovnik jesu mrkva, češnjak, cimet, rotkvice, rajčice, kurkuma, poriluk, luk te šparoge.

Dijeta se provodi u tri faze; u prvoj, koja traje tri tjedna, nema procesuirane hrane, šećera, sokova, nekih vrsta voća i povrća, glutena, žitarica, krumpira, suhomesnatih proizvoda, soje, mliječnih proizvoda ni jaja, dok se u drugoj, koja traje četiri tjedna, dopuštaju jaja, neki mliječni proizvodi, bezglutenske žitarice, kao i batat. U trećoj fazi dopušta se unos svih namirnica iz prve dvije faze, ona traje neograničeno, a može se odstupati maksimalno 30 posto da bi rezultati bili zadovoljavajući.

BULLETPROOF DIJETA

Bulletproof dijeta ili neprobojna dijeta nastala je nakon dugogodišnjeg istraživanja poduzetnika Davea Aspreyja.

Dijeta se temelji na visokom udjelu unosa masnoća u organizam, umjerenom unosu proteina te organskog povrća. Njezin važan dio jest izbacivanje iz prehrane toksičnih namirnica poput biljnih ulja, a veliku ulogu igra i Bulletproof kava koja se ispija svakoga jutra, a služi kao zamjena za doručak.

U blenderu se izmiješaju dvije žlice kave i nesoljenog maslaca te jedna do dvije žlice kokosova ulja. Ovaj napitak ima više od 400 kalorija i daje energiju i stvara osjećaj sitosti čak četiri do šest sati

BONE BROTH DIJETA

Ova dijeta postala je veliki hit među manekenkama koje su prekomjernu količinu kave odlučile zamijeniti juhom od telećih kostiju. Koriste se njome i košarkaši NBA lige, a na sva usta zagovara Gwyneth Paltrow.

Riječ je o juhi od odmašćene teletine i telećih kostiju koja je vrlo okrepljujuća, bogata bjelančevinama, zasitna je, a kalorija gotovo da i nema, pa i ne čudi da su je svi oni koji žele biti fit odmah zavoljeli.

Puna je kolagena koji se za vrijeme kuhanja pretvara u želatinu, jedno od najboljih sredstava za zdravlje crijeva. Puna je glicina, aminokiselina koje djeluju protuupalno, magnezija... a kao što smo naučili, zdrava crijeva osnova su zdravog (i vitkog) organizma. Ova dijeta dobila je i drugo ime, “paleo dijeta” jer se vjeruje kako pripada iskonskoj hrani na kakvoj se razvijala ljudska vrsta.

U modernoj kuhinji ovu bismo juhu nazvali telećim jušnim temeljcem, a priprema se jednostavno od kostiju koje se sporo i dugo kuhaju u vodi, luka te začina i drugog povrća po želji. Dobra je za zglobove te u borbi protiv bora.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".