Specijalistica savjetuje kako umanjiti rizik od pojave 'maskni', kako tretirati akne i kakvim ih puderom prekrivati

Iako akne ovise o više čimbenika, možda su nam“upisane” u DNK jer naslijeđujemo veličinu lojnica na licu
Vidi originalni članak

Od raznih nepravilnosti na licu, akne su te koje nas prate gotovo cijeli život, jer se javljaju u svakoj dobi. I ako smo ih nekad povezivali s tinejdžerskim danima, danas i godinama nakon izlaska iz puberteta ciljano tražimo pudere, kreme i kozmetičke rituale koji će koži lica vratiti ujednačenost i omogućiti nam bezbrižne beauty dane.

Sve o aknama kazala nam je specijalistica dermatovenerologije prim. dr. sc. Lena Kotrulja iz zagrebačke Poliklinike za dermatologiju i venerologiju DermaPlus.

– Acne vulgaris predstavljaju kronični upalni proces koji zahvaća pilosebacealne folikule, a javlja se u više od 85% mladih osoba u dobi od 11 do 25 godina. Njih oko 15-30% ima klinički teški oblik akne, što zahtjeva individualizirani pristup i pravovremeno liječenje. Najvažniji čimbenici koji utječu na razvoj akni su genetska predispozicija, nepovoljan omjer androgena i estrogena, hiperproliferacija keratinocita u folikulima te kolonizacija s bakterijom Propionibacterium acnes. Smatra se da nasljeđujemo veličinu lojnica i njihovu funkcionalnu osjetljivost na hormonalni utjecaj, dodaje liječnica, kao i sklonost folikularnoj keratozi (orožnjavanju). Naime, pojačano izlučivanje loja jedan je od glavnih preduvjeta za razvoj akne. Odumrle epitelne stanice i sebum nakupljaju se u folikulu, osiguravajući povoljne uvjete za razvoj bakterija, a onda i nastanak komedona i upalnih promjena. No, nastavlja se to i nakon što izađemo iz adolescentske dobi.

– Akne u odrasloj dobi češće se javljaju kod žena, 12-15% žena ima akne u dobi 25 godina, dok u kasnijoj dobi od 45 godina akne ima oko 5% žena. U dobi od 25 godina akne se javljaju i kod oko 5% muškaraca – ističe dr. Kotrulja.

Naravno, jedan od preduvjeta za akne je isti kao i kod adolescenata, a to je pojačano izlučivanje sebuma, odnosno loja.

– No, uzrok aknama u odrasloj dobi na prvom mjestu je hormonalni disbalans odnosno povišena razina androgena (muških spolnih hormona), najčešće u sklopu sindroma policističnih jajnika, koji osobito ako je udružen s povećanim indeksom tjelesne mase, može biti povezan s poremećajem metabolizma glukoze, inzulinskom rezistencijom i hiperinzulinemijom – rekla nam je dermatologinja.

Liječenje se u tom slučaju provodi primjenom lokalne ili sistemske terapije, ovisno o težini upalnih promjena. Lokalna terapija uglavnom uključuje kreme ili gelove s adapalenom i benzoil peroxidom te antiseptičke i antibiotske losione.

– U slučaju izraženijih upalnih promjena, primjenjuje se sistemska terapija uz kombiniranu primjenu sintetskih antiandrogena koji će dovesti do redukcije izlučivanja žlijezda lojnica za 30-40%. Osim toga, često su u primjeni i tetraciklinski antibiotici, kao i makrolidni antibiotik azitromicin, te oralni retinoidi kao što je isotretinoin koji se primjenjuje kod najtežih slučajeva akne – objašnjava dr. Kotrulja.

Naravno da se na obaveznu njegu i tretiranje akni nastavlja pitanje – smijemo li to uopće pokrivati i koliko time možemo dodatno zakomplicirati stvari. Liječnica u tom slučaju predlaže poseban medicinski puder za prekrivanje akni, koji mora biti kvalitetan i koji neće dodatno začepiti pore. U parfumerijama, drogerijama i ljekarnama dostupni su razni puderi, no, izbor za akne je manji i važno je oprezno birati puder koji dobro prekriva nepravilnosti, a nije komedogen. Mnogi brendovi imaju cijele linije koje su namijenjene rješavanju akni, od procesa čišćenja, preko kreme i maske do pudera koji prekriva. Ipak, ključna stvar kod njege akni je čistač, koji nerijetko sadrži sastojke koji čiste nečištoću ali i višak sebuma s lica. Kreme koje koristimo nakon čistača namijenjene su, osim njezi, i vidnom matiranju lica, stoga ga ujedno pripremaju na šminku. No, ova godina donijela nam je još jedan oblik akne – dobile su ime „maskne“.

– Nošenje zaštitnih maski postala je naša svakodnevica, a novi pojam u dermatologiji je „maskne“ – kaže dr. Kotrulja.

– To je pojava upalnih akni na donjem dijelu lica zbog učestalog trenja kože zaštitnom maskom te povećane topline i vlaženja kože uz pojačano izlučivanje sebuma što pridonosi i povećanom riziku infekcije kože. Prvi korak koji možemo učiniti kako bismo spriječili pojavu akne na licu jest korištenje maski od materijala koji propuštaju zrak poput pamuka, tako će se minimizirati znoj i nakupljanje sebuma. Također, naglašava liječnica, potrebno je održavati zaštitne maske čistima uz korištenje jednokratnih medicinskih maski ili redovitim pranjem pamučnih maski. Ako se na licu pojave „maskne“, treba prijeći na njegu namijenjenu aknama, uz primjenu hidratantnih, nekomedogenih krema koje imaju protuupalno i blago keratolitičko djelovanje. Također, važno je uzeti u obzir pudere i načine prekrivanja, jer ponekad je dovoljno koristiti tek specijalan korektor za akne. Ove male, nerijetko olovke u boji, sadrže i aktivne sastojke za isušivanje, stoga su praktični i kao lokalna njega za akne i slične nepravilnosti. Lice je bolje ostaviti da diše, ako nije nužno prekriti cijelo područje, radije izaberite parcijalno šminkanje, kako bi se koža što prije obnovila i vratila u svoje zdravo stanje.

Ovo su čistači, kreme, pilinzi i maske koji mogu pomoći u borbi protiv akni:

Avène Eau thermale Cleanance gel, ljekarne, 400 ml 105 kn Uriage Hyséac Bi-stick, ljekarne, 118 kn SVR Sebiaclear Hydra, ljekarne, 40 ml, 115 kn Revolution Skincare Blemish 2% Salicylic Acid, notino.hr, 30 ml 90 kn Cetaphil PRO SpotControl SPF30, ljekarne, 120 ml 177 kn Olival Mikroeksfolijant, olival.hr, 42 ml 80 kn Neutrogena Clear & Defend, drogerije, 40 ml 50 kn Mixa Anti-Imperfection gel za čišćenje lica, drogerije, 200 ml 40 kn L´Oréal Paris Pure Clay Detox Mask, drogerije, 50 ml 78 kn Bare Minerals Matte Foundation, strawberrynet.com, 6 g 227 kn Garnier Pure Active, drogerije, 150 ml 38 kn Eveline Cosmetics Clean Your Skintonik, drogerije, 225 ml 26 kn Eucerin Dermopure piling za čišćenje lica, ljekarne, 100 ml 85,28 kn e.l.f. Acne Fighting Foundation, amazon.com, 36 ml 80 kn Eisenberg Start Clean SOS Blemishes Gel, douglas.hr, 20 ml 175 kn Ecooking Acne serum sa salicilnom kiselinom, douglas.hr, 20 ml 395 kn Ducray Keracnyl Repair, ljerkarne 50 ml 100 kn Ducray Keracnyl gel, ljekarne, 200 ml 63 kn Eucerin Dermo Pure Obojani stick za prikrivanje, ljekarne, 83 kn Dermalogica Clear Start Breakout Clearing, notino.hr, 177 ml 175 kn Clinique Anti-Blemish Solutions Liquid Makeup, douglas.hr, 30 ml 369 kn Cetaphil PRO SpotControl SPF30, ljekarne, 120 ml 177 kn Catrice Slim’matic Camouflage, drogerije, 28 kn Bioturm sapun sa srebrom, ecco-verde.hr, 50 ml 122 kn Bioderma Sébium Hydra, ljekarne, 40 ml, 102 kn Avène Eau thermale Comedomed, ljekarne, 30 ml 109 kn Origins Zero Oil Super Spot treatment, Muller, 10 ml 165 kn

Olja Vori i u ležernom izdanju izgleda baš chic; nosi najpopularnije komade ove jeseni
Ova nas je dama već jednom oduševila osmijehom i outfitom, a sad je pokazala još jedan odličan stajling
Ova stajliš djevojka u jednom je outfitu isfurala sve najveće trendove sezone; biste li ih nosili?
Jeste li već otkrili čudo zvano prirodna kozmetika?

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".