Specijalistica dermatologije savjetuje kako njegovati kožu ruku i spriječiti suhoću i pucanje u zimskim danima

Ivana Manola, specijalistica dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola, podijelila je savjete za pravilnu njegu ruku u zimskim danima
Vidi originalni članak

Promjena godišnjih doba utječe i na našu kožu, a ruke su dio tijela koji je najviše izložen vanjskim utjecajima - kako klimatskim, tako i doticaju s dezinfekcijskim sredstvima i deterdžentima. Kako ih njegovati tijekom zimskih dana pojasnila je Ivana Manola, dr. med. specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola

- Hladan zrak, vjetar i sezona grijanja dovode do isušivanja kože ruku. Tome, s obzirom na trenutnu situaciju, dodatno pridonosi i učestalo pranje ruku, kao i primjena dezinfekcijskih sredstava. Nastaju crvenilo, ljuštenje, zatezanje kože, uz subjetkivan svrbež. Mogu se javiti "otočići" suhe, zadebljanje, crvene, ljuskave kože, tzv. ekcemi. Osjeća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti. Na dodir suha koža može biti gruba. Suha koža ruku može se javiti u svim dobnim skupinama, izolirano kao iritativni dermatitis ili u sklopu kožnih bolesti (atopijski dermatitis, psorijaza). Nerijetko se kod osoba, koje u većem dijelu godine imaju normalnu kožu, u zimskim mjesecima opaža pojava suhe kože. Uslijed okolišnih čimbenika, ponajprije niskih temperatura, vjetra, suhog zraka kao posljedice centralnog grijanja, i učestalog pranja ruku vrućom vodom, dolazi do intenzivnog isušivanja kože, pojasnila je specijalistica i dodala kako pravilna njega, ovlaživači zraka u prostori, ali i adekvatna prehrana mogu itekako pomoći. 

Što možete napraviti za suhu kožu zimi?

1. Pranje i njega kože

Vruća voda isušuje kožu. Za pranje ruku preporučuje se koristiti mlaku vodu i preparate za pranje koji ne sadrže sapune, tzv. sindete, umjesto klasičnih sapuna. Vrlo je važno, odmah nakon pranja, u poluvlažnu kožu kružno utrljati preparat za njegu ruku koji se lako upija, zamašćuje i obnavlja kožnu barijeru.

Preparati koji pomažu hidrataciji suhe kože trebali bi sadržavati glicerin, petrolatum, ureu, laktate, omega masne kiseline, pantenol. Teksture preparata za njegu suhe kože mogu biti u obliku pjene, bogate kreme ili masti, ovisno o stupnju suhoće kože. Kako bi obnova barijere bila što bolja, nakon utrljavanja kreme za njegu suhe kože, preporučuje se prije spavanja navući PVC rukavice ili pamučne vrećice na ruke. 

Prije izlaska van, ne zaboravite na ruke navući zimske rukavice kako bi se smanjio utjecaj vjetra i hladnoće. 

Smanjite korištenje dezinficijensa na racionalnu mjeru. Koristite dezinfekcijska sredstva za osjetljivu kožu. Kod kontakta s deterdžentima i sredstvima za čišćenje uvijek koristite zaštitne rukavice.

Ako, unatoč intenzivnoj njezi, ne uspijete ublažiti simptome crvenila i suhoće, posavjetujte se s liječnikom koji će dati savjet kako ubrzati liječenje upale i obnovu kožne barijere. 

2. Ovlaživači zraka

Tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnog grijanja, dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku, ispod 10%, što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30% vlage u zraku. Preporučuje se ovlažiti zrak u prostorijama u kojima boravimo primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora. 

3. Povećani unos vode i problem suhe kože - istine i zablude

Veliki broj ljudi vjeruje da će povećanim unosom vode ovlažiti kožu. Osobe koje inače unose malu količinu vode u organizam mogu očekivati značajnu hidraciju kože ako povećaju unos vode (8-9 čaša dnevno). No, osobe koje unose normalne količine vode, ne mogu očekivati da će povećanim unosom spriječiti nastanak suhe kože zimi. 

4. Liječenje "iznutra"

Nova istraživanja ukazuju da nekoliko tjedana uzimanja dodataka prehrani, koji sadrže omega masne kiseline iz ribljeg ulja, posebice ulje jetre bakalara, znatno pomažu u terapiji izrazito suhe kože. Prirodni izvor omega masnih kiselina je riba, posebice plava riba i avokado, koje bi trebalo jesti nekoliko puta tjedno kako bi se u organizam unijele dovoljne količine omega masnih kiselina. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".