Šminkerske varijante za dane tuluma i izlazaka imaju novu etapu, puderi su super postojani, a pigmenti moćni

Tu pašu i neke jače maskare, među kojima se ističe tamno plava, zanimljiva promjena ako vam je crna dosadila. Od ruževa su predivne razne tamno crvene, ljubičaste i crno vino opcije - licu daju posebnu dark eleganciju
Vidi originalni članak

Zabava nije od jučer, počela je prije sto godina - ovako otprilike započinje priča o party šminki, jer nakon 2. Svjetskog rata svijet se drastično mijenja. U tim valovima promjena u društvu sudjeluje i make-up, postaje lako dostupan, praktičan, hrabar, ulazi u široko društvo. Žene prihvaćaju tamne nijanse kao vlastiti izričaj, snažnija šminka više nije sramota i znak ‘prijateljice noći’. One su bile flapper djevojke, nova generacija mladih dama koje nisu željele živjeti uštogljeno i očekivano kao njihove majke. Smjena generacija donijela je i novi look, novi svijet, make-up je postao dio te priče. U to vrijeme dostupni su bili samo nijemi filmovi, crno-bijeli, sva je šminka izgledala tamno i gotovo crno - a u realnom svijetu flapper djevojke nanašale su također dark tonove, po uzoru na kino.

Filmska je industrija uzrokovala značajan napredak u svijetu make-up formula, bitno je ukrasiti svako lice pred kamerom. Ne može se pred režisera bez uređenog lica ili maske, pravilo je staro kao i kinematografija. Hollywood je zapravo konstantno lider u revoluciji šminke, naročito kad je riječ o onoj snažnijoj. Tamniji crveni ruž postaje hit, a tu su i nijanse crnog vina te razne smeđe, poput čokolade. Ovaj stilski moment postaje tražen i tijekom osamdesetih, kad nove tehnologije omogućuju više koncentracije pigmenata, a kozmetički brendovi postaju mega kompanije. Ljepota je biznis, stoga su se ulaganja u istraživanja itekako isplatila. Snažne usne i oči bile su hit u jednoj kombinaciji, no danas se radije držimo fokusa na jednom. Ili usnama ili očima. Sljedeća etapa dramatičnog party stila dešava se u devedesetima, kad na scenu stupa grunge, stil bunta protiv klasične ljepote 80-tih.

Žena više nije fora i glamurozna, ona je frajerica i nosi tamne ruževe na super blijedo lice. Oči su pomalo dramatične, crna olovka naglasit će ih na impresivan način. Hrabrost je karakteristika tamnijih ruževa i sjenila, jer treba to nositi i oblikovati specifičan stil šminkanja. Party šminka također je idealno opravdanje da se malo konturiramo - ovaj je stil postao hit kao način za naglašavanje definicije lica. Naglasimo ono što želimo, ‘sakrijemo’ nešto što nam se ne sviđa ili ne želimo da se baš ističe. Poanta je napraviti neki balans, ravnotežu kontura, ali i ujedno naglasiti prirodu ljepotu lica. Ili pak - pratiti trend, koji sada kaže da su veće usne ljepše od malih, a manji zato mora biti nos. Pa ga možemo zamaskirati puderom i konturama, s tamnijim tonovima sa strane doimat će se užim. Za ovaj stil šminke potrebna je dobra priprema, ponajprije kako bi make-up bio stabilan, dugotrajan. Ipak, višesatne zabave su pravi izazov za svaki sloj na licu - ne želimo da nam kreacija ‘iscuri’ u prvih par sati.

Zato koža ne smije biti dubinski isušena, inače će se sve to vidjeti ubrzo nakon šminkanja. Vizažisti često ističu kako je dobra njega kože ključna za party make-up, baš kao i formule koje imaju visoku koncentraciju pigmenata. Sve se više brendova natječe na ovom području, shvatili su da im taj dio scene ljepote daje mogućnost igre.

Naime, stilske zabave dobrodošle su kad je riječ o party šminki, neke granice možemo lako prijeći. Baš zato, ti su ruževi i sjenila tamniji nego inače, malo goth, malo grunge, no opet uokvireni u neku novu eleganciju. Ovdje je važan i kontrast, jer put u zimi blijedi, pa ovi tonovi djeluju više upečatljivo nego inače. Lice poprima snažan izraz, zato valja onda razmisliti o kosi - styling je bitan, riječ je o usklađenosti. Jača šminka daje snažan izraz, malo će je omekšati razni valovi ili neka druga ženstvena frizura. U priči je važan i puder, nove varijante neki su hibridi njege i uljepšavanja. Gotovo svaki brend sada pudere ili rumenila koji su obogaćeni hidratizirajućim sastojcima, više su od šminke.

Razlog tome je sklonost novog doba višenamjenskim formulama, sve nam mora biti 2 u 1 formule, što ih je više moguće na dnevnoj bazi. Pa nas puder njeguje, baš kao i ruž, rumenilo i slično. Čak je i sjenilo, uglavnom suho ili kremasto, formula s više karakteristika, više hidratantno, savršeno za blendanje. Kremasto je lako nanositi i prstima, dok ćemo više nijansi blendati i kistom. Oko ovoga vizažisti znaju imati različita mišljenja, neki smatraju da su tanki kistići ono što treba obavezno imati kad je riječ o sjenilima. Kad se blenda, idealne su slične nijanse, no ako treba kreirati neki dramatičan look, super je različitost tonova. Dobar primjer su smeđa i ljubičasta koja imaju posebnu vizualnu simbiozu - topli karakter prve kontrira hladnom karakteru druge. Tamno sjenilo može ujedno promijeniti oblik oka, kako se ono čini. Naime, osim što daje naglasak na pogled, tu su i razne varijante - mačkasta izdužuje oko, ‘banana’ stil, odnosno tamniji ton na pregib oka ga čini bademastim. Na mnogim revijama možemo vidjeti primjere cool šminke, dobro izgleda i varijanta s jednim sjenilom koje okružuje čitavo oko.

No, na donjem kapku ono je nježnije, da se ne bi desio ‘rakun look’. Tu pašu i neke jače maskare, među kojima se ističe tamno plava, zanimljiva promjena ako vam je crna dosadila. Od ruževa su predivne razne tamno crvene, ljubičaste i crno vino opcije - licu daju posebnu dark eleganciju. Treba ih pažljivo nanašati, a dobro je imati i olovku istog tona. Za one koje žele nešto jednostavnije, tu su ruževi tekuće formule, s aplikatorom, pa je i samo šminkanje lakše. Na večernjem je programu i slavna ‘no-transfer’ tehnologija, odnosno otpornost na puse i vodu. Ovi ruževi ne prenose se na čaše, ovratnike košulja te time nema potrebe pretjeranog popravljanja šminke. Koji god party stil izabrali, neka bude pojačan pokojom jačom nijansom i to ne samo radi dojma, već i tog slavljeničkog duha koji nas prati ovih dana.

FOTO: Arhiva Dive Eisenberg Ultra-Perfecting & Blurring Loose Powder, martimex.hr, 67,00 € FOTO: Arhiva Dive By Terry LightExpert Click Brush Liquid Foundation, douglas.hr, 53,75 € FOTO: Arhiva Dive Sisley PhytoTeint Expert Foundation, martimex.hr, 110,99 € FOTO: Arhiva Dive Guerlain Parure Gold Skin Matte Matte SPF15, lijepa.hr, 62 € FOTO: Arhiva Dive Bobbi Brown Skin LongWear Fluid Powder Foundation SPF 20, douglas.hr, 40 ml 73,66 € FOTO: Arhiva Dive Chanel Ombre Premiere Libre, nijansa Murier Noir, chanel.com, 40 € FOTO: Arhiva Dive Estee Lauder Desire Rouge, nijansa Fear Not, martimex.hr, 58,07 € FOTO: Arhiva Dive MAC Mineralize Blush, douglas.hr, 38,39 €

Laura Bračun: Rastuži me kada čujem da se netko ruga pjegicama, pogotovo kod djece
Severina Lajtman ruši sve predrasude: Najveća mi je želja da priče poput moje budu normalne
'Volim se igrati sa stilovima. Nekad mi dođe da imam nešto jednostavno, a nekad da bude nešto razigrano'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".