Šminka vam ne drži dugo i 'guli se' s lica? Stručnjaci otkrivaju glavne uzroke i kako ih popraviti

Postoji mnoštvo čimbenika koji dovode do guljenja, od kojih se mnogi mogu međusobno pogoršati i dodatno zakomplicirati problem.
Vidi originalni članak

Guljenje šminke ili neželjeno opadanje ili nakupljanje proizvoda šminke na koži može biti frustrirajuće i utjecati na cjelokupni završetak vašeg izgleda šminke. Nažalost, ne možete ništa učiniti da popravite šminku nakon što se pojavi guljenje. Umjesto toga, važno je razmotriti zašto vam šminka ne drži dugo, zašto dolazi do guljenja i kako uopće spriječiti da se to dogodi.

Iako je guljenje šminke prilično očito kada se pojavi, glavni uzrok toga može biti teško utvrditi. Postoji mnoštvo čimbenika koji dovode do guljenja, od kojih se mnogi mogu međusobno pogoršati i dodatno zakomplicirati problem. Ipak, postoji nekoliko potencijalnih zamki koje su najvjerojatnije krivci, kako prenosi Byrdie.

Nečista podloga
Bilo da se radi o slojevima mrtvih stanica kože ili ostacima prijašnjih proizvoda (možda ste sinoć u krevetu nosili posebno gustu hidratantnu masku ili niste u potpunosti uklonilii šminku od prethodnog dana), svaki nakupljeni ostatak sigurno će ugroziti vaš izgled i povećati šanse za pojavu guljenja. Prema stručnjacima, također može spriječiti one slojeve hidratantnih seruma i krema prije šminke da se pravilno upiju u kožu, što će u konačnici naglasiti teksturu i suhe mrlje.

Kako biste bili sigurni da počinjete s čistom, glatkom podlogom, predlaže se dvostruko čišćenje prije šminkanja balzamom za čišćenje i tradicionalnim sredstvom za pranje lica. Ako koristite balzam ili ulje za čišćenje prije šminke, morate dobro oprati lice nakon. Predlaže se i piling jednom tjedno s neiritirajućim kiselim resurfacerom i ubacivanje dnevne esencije bez kiseline ili tonika kako bi koža izgledala i osjećala se svježa, glatka i spremna za vašu šminku.

Ne dopuštate da vam se njega kože upije
Način na koji biste trebali razmišljati o nanošenju šminke je poput stavljanja glazure na tortu. Ako je vaše lice otvoreno, suho i spremno upiti proizvode koje stavite na nju, nećete doživjeti guljenje. Drugim riječima, vašim proizvodima za njegu kože treba vremena da se potpuno upiju prije nego što nanesete šminku, na isti način na koji se torta treba ohladiti prije nego što nanesete glazuru.

Kada se njezi za kožu ne da vremena da se u potpunosti upije, ona ima tendenciju nakupljanja na koži i stvaranja taloga poput filma koji sjedi na koži, umjesto da tone u kožu. Kada se na to nanese puder ili korektor, vjerojatno će se zgrušati u sićušne kuglice proizvoda koje će se podići s kože tijekom procesa blendanja.

Vašu rutinu njege kože treba malo prilagoditi
Dajte si malo vremena između svakog sloja njege kože i imat ćete rezultate samo ako te slojeve nanosite ispravnim redoslijedom. Prvi na redu su proizvodi na bazi vode poput seruma i tonika, a zatim kreme za područje oko očiju i hidratantne kreme na bazi ulja. Kao opće pravilo, proizvode za njegu kože treba nanositi od najlakše do najgušće. To će smanjiti šanse za guljenje.

Također je važno uzeti u obzir koliko proizvoda za njegu kože na bazi silikona koristite i redoslijed kojim ih koristite. Točnije, nanošenje slojeva silikona ili nanošenje nekoliko proizvoda na bazi silikona u bliskom nizu sprječava kožu da u potpunosti upije vlagu koja prolazi. To uzrokuje nakupljanje silikona na koži, što vjerojatno dovodi do guljenja.

Koristite previše proizvoda za njegu kože
Napravili ste piling, dali vašoj koži dovoljno vremena da upije svaki korak i potvrdili da nanosite proizvode za njegu pravilnim redoslijedom, ali još uvijek vam se događa guljenje šminke. Što daje? U ovom slučaju, vrijeme je da razmislite koliko proizvoda koristite.

Gomilanje previše proizvoda jednog na drugi samo povećava vjerojatnost stvaranja kuglica. Nanošenje slojeva proizvoda preko proizvoda može učiniti lice skliskim. To je osobito istinito kada je riječ o težim proizvodima na bazi ulja i silikona, koji se u konačnici mogu početi međusobno odbijati i dovesti do guljenja šminke nanesene na vrh.

Vaši su proizvodi nekompatibilni
Ako se čini da nijedan od gore navedenih uzroka ne odgovara vašem konkretnom slučaju guljenja, postoji velika vjerojatnost da koristite proizvode koji nisu kompatibilni. Nanošenje slojeva proizvoda koji se ne ponašaju dobro u pogledu sastojaka jedan je od najčešćih uzroka guljenja. Mnoge od ovih vrsta formula imaju tendenciju ostavljanja tankog filma na koži koji često poboljšava cjelokupnu teksturu i izgled, ali se možda neće dobro ponašati s drugim kozmetičkim proizvodima kada se nanose slojevito, što rezultira zrncima kuglastog proizvoda oko očiju ili na licu.

Obratite pozornost na to koji proizvodi sadrže silikone ili ulja, koji se mogu početi slagati jedni na druge. Također ćete htjeti uzeti u obzir teksturu proizvoda – lagane formule puno bolje stoje ispod šminke nego gusti i teški slojevi. Vaši pripremni koraci trebali bi se nadopunjavati ne samo jedan s drugim, već i s vašom šminkom. 

Preminuo je Marko Babić nakon dvogodišnje borbe sa sarkomom: 'Ništa u životu nije lako i ništa u životu nije teško'
Hailey Bieber zablistala u savršenoj vintage slip haljini, modelu koji je hit svakog ljeta
Zgodna ekonomistica prošetala u jako stajliš outfitu: 'Čizme nosim i preko ljeta, a kaubojke baš skupljam, imam ih puno'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".