Škotska je postala prva zemlja na svijetu koja je svim ženama omogućila besplatne uloške i tampone

Škotski je parlament jednoglasno izglasao donošenje mjere kojom se ulošci i tamponi stavljaju na raspolaganje svima
Vidi originalni članak

Škotska je postala prva država na svijetu koja je tampone i uloške omogućila dostupnima svima koji ih trebaju, nakon što je u utorak u Parlamentu jednoglasno donesena ova mjera, piše New York Times. Ovim se potezom želi stati na kraj okolnostima u koji se nađu najsiromašniji te si ne mogu priuštiti higijenske proizvode potrebne za vrijeme menstruacije. 

Škotska premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru je napisala kako je jako ponosna što je donesen ovaj zakon koji je vrlo bitan za sve djevojke i žene. 

Nacrt zakona prvobitno je dobio odobrenje u Parlamentu u veljači ove godine, ali glasanjem u utorak, ovaj je zakon i službeno usvojen, i to jednoglasno! Škotska je ušla u povijest još prije dvije godine kad je učenicima i studentima omogućila besplatne uloške i tampone, a Wales i Engleska prošle su godine krenule sa sličnim programima. 

Monica Lennon, zastupnica koja je podnijela nacrt prijedloga zakona, zahvalila je svima koji su bili ključni za njegovo usvajanje te dodala da su zajedničkim trudom i zalaganjem ostvarili uspjeh. Kako je Guardian ranije pisao, svake godine tisuće studentica preskaču nastavu tijekom menstruacije jer nemaju pristup ulošcima i tamponima, a prema istraživanju koje je proveo Always, petina studentica i učenica u dobi od 16. do 24. godine ode iz škole ranije ili uopće ne dođe na nastavu zbog nemogućnosti kupnje higijenskih proizvoda.

Također, potresan je i podatak koji donosi istraživanje organizacije Women for Independence, prema kojem si svaka peta žena u Škotskoj ne može priuštiti potrebne uloške ili tampone, a umjesto njih koriste čarape, staru odjeću, toaletni papir ili novine, što može dovesti do zdravstvenih, ali i psihičkih problema poput depresije i anksioznosti. 

Kako smo ranije pisali, osim što je cilj omogučiti svima higijenske proizvode dostupnima, cilj je i maknuti stigmu vezanu za menstraulne tegobe. 

Ove čizme ne izlaze iz mode već godinama, a atraktivna mama nosi ih na stvarno cool način
Frendice sa špice super stil imaju u malom prstu: Jedna nosi omiljeni jesenski outfit, a druga hit torbu sezone
Zgodna i stajliš studentica ekonomije: 'Kako zbog korone nema prigode za sređivanje, sredim se kad idem u grad'
Umjesto tenisica, Kurspahić bira čizme zmijskog uzorka: 'Tenisice su za trening, sportski chic je nešto najgore na svijetu'

 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".