Škotska će svim studenticama omogućiti besplatne uloške i tampone

Veliki potez vrijedan svake hvale
Vidi originalni članak

Škotska je napravila velik korak u tome da omogući besplatne uloške i tampone studenticama. Naime, u petak 24. kolovoza, škotska je vlada objavila plan prema kojem će učenicama i studenticama u školama i na fakultetima omogućiti besplatne proizvode koji su potrebni za vrijeme menstruacije.

Prema pisanju Guardiana, ovaj plan vrijedi 5,2 milijuna funti, a Škotska će postati prva zemlja u svijetu koja je poduzela tako nešto. Naime, svake godine tisuće studenata u svijetu propušta odlazak u školu zbog toga što nemaju pristup higijenskim proizvodima za menstruaciju. Naime, prema istraživanju Alwaysa, petina studentica i učenica u dobi od 16 do 24 godine je otišla iz škole ranije ili nije uopće došla na predavanje zbog toga što nisu imale pristup ulošcima i tamponima. 

Također, ovom akcijom plan im je maknuti "stigmu" koja se veže uz priču oko menstrualnih tegoba. USA Today objavio je istraživanje u suradnji s Women for Independence, čiji rezultati govore da jedna od pet žena u Škotskoj nije u mogućnosti priuštiti si potrebne proizvode, a umjesto toga koriste čarape, wc papir ili - novine. Ovo je i veliki svjetski problem, a osim fizičkih zdravstvenih poteškoća, mogu voditi i do onih psihičkih, poput depresije ili anksioznosti. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".