Ispovijest modne urednice: "Posijedjela sam sa 16 godina, a danas je sijeda kosa moj zaštitni znak"

Zamjenica urednika britanskog Voguea Sarah Harris iskreno o svojoj sijedoj kosi: "Jednog sam dana posijedjela. Točno se sjećam trenutka kad se to dogodilo."
Vidi originalni članak

Sjedila sam na suvozačkom mjestu i stavljala maskaru kad sam u ogledalu ugledala srebrni odsjaj na vrhu glave: tri srebrnaste vlasi duž moje duge smeđe kose. Imala sam 16 godina i bila sam prestravljena.- opisala je tako Sarah Harris za britanski Telegraph svoj prvi susret s nekoliko sijedih vlasi u svojoj kosi. 

"Kad malo bolje razmislim, ne znam zašto sam bila toliko šokirana. Moja je majka bila prirodno sijeda otkako je pamtim. Kad sam bila mala, svakih nekoliko tjedana bojila je kosu u toplu nijansu smeđe, kakvu je imala u mladosti i kakvu sam vidjela na slikama krštenja mog starijeg brata", piše Sarah.

No dodaje da se majka brzo zasitila čestih odlazaka frizeru te da je prigrlila svoju srebrno bijelu kosu, a od tada je svaki njezin izlazak rezultirao barem jednim komplimentom za boju kose. Takvo nešto bilo je rijetkost i ljudi su bili fascinirani, a "neki su čak pitali mogu li je dotaknuti, kao da je vanzemaljka." 

Sarah također otkriva kako se s tom činjenicom pomirila vrlo brzo zahvaljujući histeriji koja je nastala oko Kristen McMenamy, supermodela 90-ih koja je posijedjela preko noći. Njoj je takva kosa omogućila velike poslove u svijetu modelinga i dovela u pitanje tradicionalne ideale ljepote. 

"Ipak, kao 16-godišnjakinja provodila sam svaku drugu subotu nagnuta nad kadom s dvije najbolje prijateljice - brinetom i plavušom - sve tri bojajući svoju kosu u bakreno crvenu, wash-in-wash-out bočicama iz Bootsa. Ne zato što sam mrzila pepeljaste vlasi na vrhu glave, nego zato što je to bio trend sredinom 90-ih.", piše Sarah, na što dodaje da su u 20-ima njezine sijede ipak ugledale svjetlo dana. Kosa joj je u potpunosti posijedjela stupnjevito i relativno lako, a raspodjela sijedih na glavi bila je podjednaka, ne samo na jednom dijelu glave. 

Sarah iskreno ističe da voli buntovnost svoje kose, a tvrdi kako mnogi misle da je boji: "Postoji i debata dviju djevojaka na mom Instagram profilu gdje jedna govori drugoj da je bojam, a druga inzistira na tome da ne. Na kraju sam im rekla tko je u pravu."

Posebnu je popularnost stekla kad je sijeda kosa postala trendom i kad su Kim Kardashian i Kate Moss počele s eksperimentiranjem u boji kose. "Mnoge su me žene u 20-ima pitale tko je moj kolorist. Prilično sam sigurna da su mislili da ne želim odati svog frizera govoreći im da mi je to prirodna boja kose", napisala je Sarah. 

No, Sarah otkriva i nedostatke takve boje kose, navodeći kako osim što može postarati ženu, na vlažne i tmurne dane ne djeluje najbolje na ten. Takve nedostatke ona u svojim 30-ima vješto prikrije s malo bronzera i maskarom koju uvijek nosi.  

Zamjenica Voguea otkriva i kako je svoj stil prilagodila boji kose: "svoj stil održavam jednostavnim; nikad ne nosim boje ili printove, nego uglavnom bijelu, sivu, crnu, navy plavu i kaki smeđu boju." 

Kada je riječ o njezi takve kose, Sarah navodi kako je redovito šiša, što je primjenjivo za svaku dugu kosu te dodaje da "bezbojna kosa, a to je sijeda kosa, vrlo lako može izgledati zanemareno, pa uvijek bolje izgleda oprano i osušeno, no ne izgleda li svačija? S druge strane, jedinstvena je. Nitko te ne zaboravi, zaključuje Sarah.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".