Rižina voda hit je na TikToku, a hvale je kao jednostavan način dobivanja sjajne i glatke kože

Rižina voda je tekućina koja se dobiva namakanjem riže, a zatim cijeđenjem kako bi se odvojila pojačana voda
Vidi originalni članak

Ako provodite neko vrijeme pregledavajući TikTok, postoji dobra šansa da ste nedavno naišli na mnoge videe koji hvale potencijal rižine vode da vam donese glatku, sjajnu kožu. Iako se može činiti da je rižina voda tek nedavno postala popularan u njezi kože, ona je zapravo stotinama godina bila popularan sastojak za njegu kože u azijskim kulturama, tako da postoji mnoštvo dokaza koji podupiru dobrobiti.

Stoga se Byrdie obratio vodećim dermatolozima za njihovo mišljenje kako bi saznali sve što trebate znati o rižinoj vodi za kožu, od dobrobiti do načina njezine upotrebe.

@saki.pan If this ACTUALLY works I will gladly be saving my rice water for the rest of my life #ricewater #asianskincare #skincare ♬ original sound - Saki

Rižina voda je tekućina koja se dobiva namakanjem riže, a zatim cijeđenjem kako bi se odvojila pojačana voda. U njezi kože obično djeluje kao tonik ili pomaže u smirivanju kože. "Rižina voda se stoljećima koristi diljem Azije zbog svojih prijavljenih prednosti za ljepotu", kaže certificirani dermatolog Howard Sobel. "Njezine inherentne sposobnosti bogate škrobom, vitaminima i antioksidansima mogu se koristiti za liječenje kože posvjetljivanjem tamnih mrlja i neujednačenog tona kože, toniziranjem i učvršćivanjem te smirivanjem upala kože i izbijanja." 

Iako je ovaj sastojak za njegu kože lako napraviti sam, možete kupiti i proizvode za njegu kože koji sadrže rižinu vodu, poput tonika s rižinom vodom ili rižinim mlijekom.

@priscillathachh Recipe from @ANDREA ✨SKINCARE✨ #ricewaterskin #ricewatermask #ricewater ♬ New Jeans - NewJeans

Rižina voda bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih utjecaja sunca. U jednoj studiji uspjela je blokirati stvaranje slobodnih radikala uzrokovanih izlaganjem UV zračenju. Jedno je istraživanje pokazalo da u kombinaciji s drugim biljnim ekstraktima rižina voda djeluje kao krema za sunčanje. Međutim, dermatolozi ne preporučuju korištenje na ovaj način. "Uvijek koristite mineralni zaštitni faktor kako biste temeljito zaštitili kožu od stresora iz okoliša i štetnih sunčevih zraka", kaže Sobel.

Također se pokazalo da rižina voda blokira aktivnost elastaze, jednog od enzima koji razgrađuje elastična vlakna i dovodi do bora i opuštenosti kako starimo. Ima i hidratantna svojstva i može vam pomoći da zagladite površinu kože i poboljšate njezinu teksturu.

Rižina voda bogata škrobom i vitaminima može pomoći u smirivanju nadražene kože. Studije su ograničene, ali neke sugeriraju da bi rižina voda mogla imati protuupalne učinke koji mogu pomoći kod stanja poput suhe kože i ekcema.

Rižina voda može imati učinak i posvjetljivanja kože, što bi potencijalno moglo biti korisno za hiperpigmentaciju. Naime, inositol je šećer koji se nalazi u rižinoj vodi za koji su studije pokazale da ima potencijalne učinke posvjetljivanja kože. Smatra se da korištenje rižine vode također može imati ove prednosti kod ljudi s hiperpigmentacijom.

Rižina voda ima najviše koristi za kožu kao tonik, a pogodna je za korištenje jednom ili dva puta dnevno nakon čišćenja. Kako biste poništili sve učinke isušivanja i održali kožu hidratiziranom, dobro je nakon toga nanijeti serum i/ili hidratantnu kremu. Naravno, kao i kod većine proizvoda za njegu kože, htjet ćete započeti s testom na maloj površini kože da vidite kako vaša koža reagira.

Kako biste sami napravili rižinu vodu, predlaže se da namočite pola šalice riže u dvije šalice vode i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta. Nakon procjeđivanja, vaša rižina voda je spremna za korištenje kao toner. No, znajte da ćete morati redovito pripremati svježu rižinu vodu kako se ne bi pokvarila. Rižina voda koja je odstajala može postati kontaminirana bakterijama, potencijalno uzrokujući infekcije kože.

Kendall Jenner zadivila u chic traper haljini i zanimljivim čizmama s potpisom Bottege Venete
Predimenzionirana traper jakna i 'zgužvane' čizme dugo nisu izgledale ovako dobro kao na trendi influencerici
Izdvajamo najbolje modele traperica iz omiljenog high street dućana koje su trenutno najpopularnije

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".