Rituali u menopauzi: Nezaobilazni disbalans hormona u tijelu mijenja izgled i stanje kože

Zbog manjka estrogena smanjuje se koncentracija hijalurona i kolagena, to je kao da madrac gubi svoju elastičnu strukturu i koža postaje tanja. Time i bore lakše nastaju, a osim toga pojavljuju se i razne nepravilnosti
Vidi originalni članak

Svako životno razdoblje ima svoje čari, ali i kozmetičke potrebe te posebne rituale. S vremenom ih mijenjamo, pratimo ritam kože. Jedno od tih specifičnih stanja je menopauza, u kojoj hormonske turbulencije uzrokuju velike promjene u organizmu te pritom mijenjaju strukturu i izgled kože. To je možda jedna od osnovnih stvari koje se vide na tijelu, čim se tijelo krene ‘pripremati’ za menopauzu te uđe u tu neminovnu životnu fazu, postaje očito da se nešto događa u svim slojevima epidermisa. Naime, jedna je od glavnih promjena pad razine estrogena u organizmu, što dovodi do ubrzanog stanjivanja kože. Sve to smanjuje količinu elastina i kolagena te se koža stanjuje i gubi na tonusu, sjaju i mekoći. Zbog toga postaje podložnija štetnim utjecajima sunca i atmosferskom onečišćenju.

– Posljedica stanjivanja kože su suhoća i dehidracija. Zbog sve manje razine estrogena dolazi i do gubitka hijalurona i kolagena, te smanjenja lipidne barijere kože. Koža u tom razdoblju može postati sklona iritacijama i crvenilu, a mogu se pojaviti i akne, čak i kod žena koje nikad nisu imale taj problem. Sve su to nezgodne strane menopauze koje nas uglavnom iznenade i mogu čak dugotrajno narušiti cjelokupni životni balans – izjavila je Tea Višek, koja je osnovala specifičan hrvatski beauty brend Fraktal, posebno namijenjen koži u vrijeme menopauze.

Žene u to vrijeme primjećuju velike promjene ne samo na koži lica već i tijela, stoga treba razmisliti i o promjeni beauty rutine. Naime, Višek predlaže posebne uljne formule, lagane kreme koje ciljano djeluju protiv vidljivih, ali i dubinskih znakova starenja kao i teksture poput balzama, koje su idealne za lakše razmazivanje. Među najboljim sastojcima su vitamin C, retinol, omega kiseline i hijaluronska kiselina. Također, to doba obilježavaju i valunzi, odnosno napadaji vrućine koji također mogu poremetiti balans kože lica.

Kozmetičari i dermatolozi ističu da je pritom važno primijeniti masažne pokrete, ali ruke moraju biti masne, suhima možemo samo previše ‘potezati’ kožu. Osim isušenosti i dehidracije, moguće su i akne, što je izazov samo po sebi. Uzrokuje ih stari dobri disbalans hormona – što nas podsjeća na adolescentske dane, u kojima se također javljaju neuravnotežene hormonske aktivnosti. Sve to potaknulo je beauty kuće da posvete posebnu pozornost koži u menopauzi, uglavnom je riječ o čistačima, kremama, serumima, uljima i naravno – njihovim hibridima. Višenamjenski je karakter zanimljiv dio te priče, jer žena u menopauzi nema previše vremena na raspolaganju, brendovi znaju da su bočice koje se koriste na više načina idealne za užurbane dane. Praktična je i slojevitost formula, to lice drži nahranjenim. Bitna je stavka što se te kreme i serumi, ali i ulja i balzami mogu primjenjivati na licu, ali i dekolteu. Naime, taj dio tijela kao da zaboravljamo, no s vremenom se koža, koja je ondje vrlo tanka, postaje isušena i čak se može naborati. Znaju tu biti i mrlje, jer hiperpigmentacija još je jedna posljedica hormonskog disbalansa.

Od sastojaka ističu se oni hidratizirajući, ali i varijante poput peptida, hita anti-age scene. Kozmetički su laboratoriji osmislili čak i gel za valunge, odnosno hladnu kremu koja djeluje tako da osvježava i koži daje hidrataciju. Ako nemate posebnu kozmetiku za menopauzu, možete koristiti klasične preparate protiv vidljivih znakova starenja kože. Bitno je ujedno štititi kožu kremom sa zaštitnim faktorom, jer inače dolazi do mrlja, flekica i ostalih neujednačenosti. Smanjena koncentracija kolagena i elastina očita je i na koži čitavog tijela, stoga je dobro pojačati njegu nakon tuširanja. Isprobajte onaj stari trik – namažite kremu ili ulje na mokru kožu, bez brisanja, kako bi bila spremna za dnevne izazove. Uskoro dolaze topliji dani, stoga se valja podsjetiti da svakodnevna njega uvelike utječe na izgled kože, ali i osjećaj ugode. Naravno, uz njegu postaje lijepa, što nam ipak daje dozu samopouzdanja.

FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Filorga Lift Structure dnevna krema, ljekarne, 50 ml 50,70 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Bioderma Photoderm M SPF50+ tonirana krema protiv hiperpigmentacije, 40 ml 21,18 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Dr. Hauschka Intenzivna njega za kožu u menopauzi, ljekarne, 40 ml 54 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Eisenberg Face Refining Serum, martimex.hr, 50 ml 105 € FOTO: Shutterstock/Arhiva Dive Biobaza blagi gel za čišćenje lica s kamilicom, drogerije, 200 ml 4,63 €

Nosi jednu od najtraženijih torbica proteklih nekoliko sezona; cure je vole jer paše na sve!
Kendall Jenner zabljesnula u povijesnoj vintage Jean Paul Gaultier haljini na Oscar after partyju
Uvijek se istakne smislom za modu: U outfit koji nagoviješta proljeće ubacio je košulju s hrvatskim potpisom

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".