Ricinusovo ulje može se koristiti i na koži: Bogato je hranjivim tvarima, a stručnjaci objašnjavaju kako djeluje

Ricinusovo se ulje u osnovi sastoji od masnih kiselina, a one su dobre za hranjenje i hidrataciju suhe kože koja stari.
Vidi originalni članak

Nekad se koristio kao mazivo za motore trkaćih automobila, a danas je popularan sastojak u kozmetičkoj industriji. Iako ta dva područja nikako ne idu skupa, ricinusovo ulje ih povezuje, a stručnjaci ističu kako bi upravo ono moglo biti korak koji nedostaje vašoj rutini njege kože u zimskim mjesecima. Glamour piše kako su kanali na YouTubeu prepavljeni recenzijama koje svjedoče o moći ricinusovog ulja za kosu, a reklamira se kao čudotvorni sastojak koji pojačava sjaj i potiče rast kose, bilo na glavi, trepavicama ili u obrvama.

I dok se o djelovanju ricinusovog ulja na kosu mnogo govori, mnogo ga se manje spominje u kontekstu njege kože. Postavlja se pitanje trebamo li mazati kožu sastojkom koji je toliko bogat hranjivim tvarima? Ricinusovo ulje je biljno ulje koje se dobiva prešanjem sjemenki biljke ricinusovog ulja koja raste u tropskim klimatskim područjima. Prozirno ili blijedo žuto, ricinusovo je ulje mnogo gušće od ostalih ulja koja se obično koriste u kozmetičke i medicinske svrhe, poput kokosovog ili arganovog. No, s druge strane, ono je također i mnogo bogatije vitaminom E i masnim kiselinama, nego ostala biljna ulja. 

Iako, ističu stručnjaci za Glamour, nema pravih znanstvenih istraživanja koja dokazuju da ricinusovo ulje pomaže u rastu kose, smatra se da ricinolna kiselina, hidratantna aminokiselina koja se nalazi u ulju, poboljšava stanje kose. Tako stvara bolje okruženje za rast nove kose, na što se nastavljaju mnoge pozitivne recenzije na društvenim mrežama vezane za korištenje ricinusovog ulja. 

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

 

Za razliku od ulja šipka ili argana, ricinusovo ulje obično je sporedan sastojak u formulama za njegu kože, a ne njegova "zvijezda". Dakle, možda već i koristite proizvod s ricinusovim uljem, a da toga niste ni svjesni. Stručnjaci ističu kako je posebno dobro za njegu tanke kože na usnama pa se može pronaći u formulama mnogih ruževa i balzama za usne. 

Inače, ricinusovo se ulje u osnovi sastoji od masnih kiselina, a one su dobre za hranjenje i hidrataciju suhe kože koja stari. Sadrži i trigliceride koji mogu pomoći koži da održi vlažnost. Uz to, djeluje i kao "humektant", što znači da spriječava isparavanje vlage, što je posebno korisno zimi kad se koža bori s problemima kao što su niske vanjske temperature i suhi zrak u zatvorenom prostoru zbog grijanja. 

Iako su istraživanja o ricinusovom ulju prilično slaba, jedno je pokazalo kako ricinolna kiselina može djelovati i antimikrobno pa se smatra učinkovitim sastojkom u borbi protiv tamnih mrlja i nepravilnosti na koži lica. Uz to što može djelovati i protuupalno, stručnjaci ističu da pomaže i otklanjanju natečenosti, za što ga je važno temeljito umasirati u kožu lica. Konačno, ricinusovo je ulje bogato antioksidansima koji pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih zagađenjem i UV zrakama. 

S ricinusovim uljem treba biti oprezan, s obzirom na to da je gusto pa može začepiti pore. To je posebno važno za osobe s masnijom kožom pa s njegovim nanošenjem krenite postupno. Kao i kod svakog takvog proizvoda, sve ovisi o formulaciji i količini. Ricinusovo se ulje treba koristiti u manjim dozama i umjereno. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".