Retinol i osjetljiva koža: Sve što trebate znati da biste izbjegli iritaciju

Osobe s osjetljivom kožom i dalje mogu imati koristi od retinola bez neugodnih nuspojava, ako se pravilno odabere i unese.
Vidi originalni članak

Retinol, poznat i kao vitamin A1, postao je ključni sastojak u mnogim proizvodima za njegu kože zbog svojih blagotvornih učinaka na stimulaciju obnove stanica i smanjenje znakova starenja. Međutim, osjetljiva koža može reagirati na retinol s iritacijama. Evo svega što trebate znati kako biste izbjegli nelagodu i maksimalno iskoristili prednosti retinola.

U najjednostavnijem smislu, osjetljiva se odnosi na kožu koja reagira peckanjem i svrbežom (između ostalog) na različite okidače, osobito one koje drugi sasvim dobro podnose. Suha koža općenito je osjetljivija u usporedbi s masnom jer je barijera slabija, zbog čega je vjerojatnije da će koža reagirati na određene sastojke. Neki ljudi jednostavno imaju genetsku predispoziciju za osjetljivu kožu, a svačija koža može postati osjetljiva u određenim okruženjima, godišnjim dobima ili s promjenama u njezi kože.

Uobičajeni simptomi osjetljive kože uključuju:

  • Crvenilo
  • Svrbež
  • Peckanje
  • Suhoća
  • Ljuskavost
  • Zategnutost

Osobe s osjetljivom kožom i dalje mogu imati koristi od retinola bez neugodnih nuspojava, ako se pravilno odabere i unese.

Iako retinol ima reputaciju da čak i najtvrđu kožu čini osjetljivom na dodir, s razlogom je omiljen sastojak. Retinol pomaže poboljšati teksturu kože, smanjiti sitne linije i bore, poboljšati izgled diskoloracije, pospješiti proizvodnju kolagena, pa čak i smanjiti akne i mrlje. No, s ozbiljnim nuspojavama kao što su iritacija, crvenilo, ljuštenje i peckanje, koje su čak i vjerojatnije da će se pojaviti kada se koriste na osjetljivoj koži, ima smisla da mnogi odluče u potpunosti izbjegavati taj sastojak.

Na najjednostavnijoj razini, oni s osjetljivom kožom trebali bi se odlučiti za nježnije opcije retinola s nižim koncentracijama sastojka. Općenito, proizvodi koji se prodaju bez recepta obično su nježniji od formula retinola na recept, koji često sadrže veće koncentracije sastojka.

Međutim, važno je imati na umu da označavanje koncentracije za različite robne marke retinola u slobodnoj prodaji možda neće biti usporedivo. Iz tog razloga, predlaže se da potražite proizvode s retinolom s hidratantnim formulacijama, kao što su hidratantne kreme. U međuvremenu, određeni interkonvertibilni oblici retinoida, poput granactive retinoida, nježniji su i imaju manji rizik od iritacije.

Pojedinosti vezane uz primjenu i korištenje ključne su za uspješno uključivanje retinola u rutinu njege osjetljive kože. Prvo i najvažnije, koristite retinol tijekom noćne rutine jer on može povećati osjetljivost na sunce. Preporučuje se uključiti retinol u svoju noćnu rutinu jedan do dva puta tjedno, povećavajući ga prema toleranciji. U početku ćete htjeti potpuno izbaciti aktivne sastojke iz svoje noćne rutine, i one noći kada koristite retinol i one koje ne koristite, budući da to često može pogoršati iritacije.

Nakon čišćenja nježnim sredstvom za čišćenje lica koje ne pjeni, nanesite tanak sloj hidratantne kreme i pustite da se osuši. Zatim nanesite količinu retinola veličine zrna graška na cijelo lice. Zatim nanesite još jedan tanki sloj hidratantne kreme. U noćima bez retinola jednostavno očistite i hidratizirajte. I uvijek ujutro nanesite kremu za sunčanje.

Chiara Ferragni i dalje pod istragom - sumnja se na još dvije 'kriminalne' radnje
Sofia Richie Grainge objavila da je trudna s preslatkom fotografijom uz svog supruga
Kineska nova godina slavi se na razne načine, a velike modne kuće posvetile su joj čitave capsule kolekcije

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".