Promjene u skincare rutini koje trebate napraviti za zdraviju kožu, prema savjetima stručnjaka

Bilo da se radi o povećanoj suhoći, većem začepljenju ili nedostatku vitalnosti, normalno je da se koža osjeća drugačije dok se prilagođava jeseni
Vidi originalni članak

Kako prelazimo iz kasnog ljeta u jesen, koža može doživjeti promjene u skladu sa sezonskim promjenama. Bilo da se radi o povećanoj suhoći, većem začepljenju ili nedostatku vitalnosti, normalno je da se koža osjeća drugačije dok se prilagođava nižim temperaturama, centralnom grijanju i hladnom vjetru. Kako biste ponovno uspostavili ravnotežu kože i olakšali joj ulazak u novu sezonu, evo nekih od najboljih promjena za njegu kože koje možete odmah napraviti.

Zauzmite intuitivan pristup
Promatranje je jedan od najboljih alata koje imate u svom arsenalu za njegu kože, a saznanje što vaša koža instinktivno treba može napraviti veliku razliku u ovo doba godine. Slušajte svoju kožu kada nanosite njegu i vidite kako će reagirati. Vaša koža je vaš najveći organ i ona je jedina koja će vam reći kada nije sretna. U ovo doba godine koža se često može osjećati zbunjeno, s različitim područjima koja zahtijevaju različite tretmane. Ako vam je koža masnija nego inače, koristite gel ili pjenušavo sredstvo za čišćenje i SPF s hidratantnim svojstvima umjesto dodavanja posebne hidratantne kreme. Ako imate neujednačenu pigmentaciju, riješite je ciljanim korektorom tamnih mrlja. A ako su vam obrazi suši nego inače, nanesite hidratantnu kremu bogatu ceramidima.

Budite inteligentni sa svojim sastojcima
Može biti primamljivo suprotstaviti se bilo kakvoj pigmentaciji ili izbijanju s mnoštvom aktivnih tvari visoke snage. Iako je sada vrijeme promjena, isplati se biti oprezan, pogotovo kada su u pitanju novi pilinzi, koji su često prva stvar za kojom posežemo u pokušaju da uvedemo malo reda. Umjesto da se odlučite za kiseline koje bi mogle nenamjerno uzrokovati nevolje koži lišavajući je esencijalnog lubrikanta ili destabilizirajući njezin delikatni mikrobiom, potražite kiseline za piling koje donose obilje hidratacije i vlage koži, a istovremeno tjeraju mrtve stanice kože. Mliječna kiselina, enzimi i polihidroksi kiseline su briljantni sastojci na koje treba obratiti pažnju i pomoći će vašoj koži da se oporavi bez izazivanja stresa.

Razmislite o hidrataciji
Kako ulazimo u hladnije vrijeme, nedostatak vlage u zraku znači i nedostatak vlage u našoj koži, što može brzo dovesti do narušavanja kožne barijere. Kako biste spriječili znakove ranjivosti poput hrapavosti ili izraženijih sitnih linija i bora, važno je osigurati da koža bude dovoljno hidratizirana. Najbolji način da saznate što to znači za vašu kožu je intuitivan pristup. Prijelaz iz ljeta u jesen je sve o teksturama, slojevitosti i uključivanju sastojaka koji su naporni. Strategija koja vam je uspjela tijekom ljeta možda neće biti dovoljna za vašu kožu u jesen.

Za najbolje jačanje potražite proizvode koji sadrže humektanse poput hijaluronske kiseline i glicerina koji uvlače vlagu iz vaše kože ili okoline i vezuju je za kožnu barijeru, te okluzive poput skvalana koji stvaraju pečat na koži kako bi zarobili vlagu i spriječiti da pobjegne. Za dodatno pojačanje, sastojci poput amortizirajućih ceramida bitni su za održavanje zdravlja lipidnog matriksa, najudaljenijeg sloja kožne barijere.

Ne zaboravite ono bitno
Što god činili, ne dopustite da vam potraga za uravnoteženom kožom stane na put stvarima o kojima se ne može pregovarati, tj. sastojcima i proizvodima koji bi trebali biti dio vaše rutine bez obzira na godišnje doba, posebice antioksidansima i zaštitnim faktorom. Najbolji način da se uhvatite u koštac s pronalaženjem zaštite od sunca koju ćete koristiti svaki dan je pokušaj i pogreška; osim što pruža zaštitu širokog spektra, najbolji SPF je onaj koji ćete zaista htjeti koristiti. Ako probate jedan, ali vam se ne sviđa koliko je ljepljiv ili ostavlja bijeli trag, nastavite dalje. Usklađenost je najveća prepreka kada je riječ o redovitom korištenju SPF-a pa je važno pronaći onaj koji ispunjava vaše okvire, bilo da to znači da dobro stoji ispod šminke ili matira kožu.

U međuvremenu, zamislite antioksidanse kao osiguranje kože, štiteći stanice kože od agresora iz okoliša koji mogu prouzročiti štetu. Vitamin C jedan je od najistraživanijih antioksidansa i idealan je ako želite izblijediti bilo kakvu pigmentaciju izazvanu UV zračenjem i potaknuti proizvodnju kolagena, dok je niacinamid izvrstan tijekom ove prijelazne faze jer pomaže u suzbijanju upale i poboljšava teksturu i tonus kože. S druge strane, resveratrol je poznat kao molekula dugovječnosti i ima značajna reparativna svojstva, dok je vitamin E poznat po svojoj sposobnosti da umiruje i liječi pretjeranu suhoću koja se može pogoršati promjenom godišnjih doba.

Izdvojite vrijeme
Vraćanje vaše kože na pravi put kada se osjeća neusklađeno zahtijeva malo truda. Kada se kupate, nanesite hijaluronsku kiselinu na lice; vlaga u kupaonici pojačava snagu ovog herojskog sastojka i uvlači više hidratacije u kožu. Ako je sve što možete voditi rudimentarna rutina na kraju noći, to je u redu, ali pružite ruku pomoći proizvodima koje koristite. Nanesite sredstvo za njegu kože najmanje 30 minuta prije nego što legnete u krevet – tako se ništa neće otrljati o vaš jastuk.

Posh Spice bob Victorie Beckham ponovno je u trendu, a prava je nostalgija za 90-ima
Kakva stajliš dama! Odlično nosi najveći hit sezone u efektnoj all-black kombinaciji
Zgodna djevojka upečatljivu kariranu jaknu sjajno je 'razbila' trendi hlačama i jednostavnom majicom

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".