Promjena boje oka: Keratopigmentacija je nastala za zdravstvene potrebe, a ušla u svijet estetike

Posljednje vrijeme sve je više načina kako promijeniti boju oka, leće u boji sada se čine poput površne kozmetike. Postoji nekoliko načina promjene, no liječnici ističu da se boja može vratiti u prirodnu
Vidi originalni članak

Svijet ljepote, filtera, promjena izgleda na raznim zaslonima često inspirira razne estetičare i znanost, kako beauty scenu podići na viši nivo. Jedan od tako naprednih trendova definitivno je keratopigmentacija. Medicina predstavlja razne kirurške tehnike koje omogućuju promjenu boje očiju, poput depigmentacije šarenice YAG laserom i ugradnje umjetne šarenice preko prirodne šarenice.

Ipak, ovih dana na mrežama najpopularnija je keratopigmentacija, koja je izvorno osmišljena u terapeutske svrhe, za poboljšanje zdravlja očiju pacijenata s atrofijom šarenice ili drugim vidnim disfunkcijama. Zahvat traje oko 10-15 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

@luckyy_johnn

ZONNYEILPRIMOVIDEOIN🇪🇸! Ve guata mis ojosss????? Su 1 G: LUCKYY_JOHN SOY MUY BUENO

♬ suono originale - luckyy_john

Proces je sljedeći: na rožnici se laserom ili iglom napravi rez kako bi se napravio mali džep u koji se ubrizgavaju pigmenti u boji, što onda mijenja prirodnu boju šarenice. Mnoge veseli činjenica da je proces reverzibilan, odnosno pigment se može ukloniti kako bi se oku vratila prirodna boja.

Zvuči divno, no mnogi će ipak dva puta razmisliti o svemu. Jer, iako je to brz i naizgled jednostavan proces, ipak je riječ o mikrokirurgiji pa zahvat nije bez komplikacija, kako tijekom tako i nakon operacije.

- Slijediti bilo kakvu nepotrebnu operaciju oka je loša ideja, a implantat koji nije odobrila FDA u ovoj zemlji vjerojatno nije dobra ideja - objašnjava dr. Colin McCannel, - profesor kliničke oftalmologije na Sveučilištu California, Los Angeles (UCLA ) i medicinski direktor Stein Eye Centera u Santa Monici, za Healthline.

- Postoji značajan rizik da će implantat u prednjem dijelu oka s vremenom imati problema. Upala, glaukom, katarakta i potreba za transplantacijom rožnice komplikacije su koje se mogu predvidjeti - nastavlja stručnjakinja, napominjući da u najgorem slučaju moguće je dobiti infekciju koja dovodi do potpunog gubitka oka ili gubitka vida.

Osim sljepoće, nuspojave uključuju disperziju pigmenta u druge strukture oka, abnormalne ožiljke s induciranim refrakcijskim promjenama i izraženu fotosenzitivnost zbog oštećenja subkornealnih živčanih pleksusa.

Liječnici podsjećaju i na činjenicu da praćenje već operiranih pacijenata nije došlo ni do 10 godina, pa su moguće dugotrajne komplikacije još nepoznate.

Na mrežama je hit još jedan način - naizgled jednostavniji od kirurškog zahvata. Radi se o kapima za oči, s kojima se tamne oči mogu pretvoriti u svijetle.

@fancydropsbeauty Are color changing eye drops really worth the hype? 🤔 Show off your eyes with Fancy Drops@fancydropsbeauty 💯✨ Everyone who tried it all fallen in love with it and the results. 🥰 Head to our website now to place your order or learn more about why the internet is Fancy Drops OBSESSED 🤩👇 www.fancydrops.co #fancydrops #eyecolor #eyetok #hazeleyes #ambereyes #eyecolors #eyecolorchangingdrops #eyedrops #blueeyes #changeeyecolor #greeneyes #greyeyes #FancyDropsEyeColorChange #NaturalBeautyHacks #confidenceboost ♬ original sound - FancyDropsBeauty

Prema videima raznih marki koje ih proizvode, poput Crystal Drop ili Fancy Drops, samo stavite dvije kapi u svako oko, dva puta dnevno, u razdoblju od 3 do 7 mjeseci (razlikuje se od osobe do osobe, a također ovisi i o prirodnoj boji, jer tamnijima treba više vremena da posvijetle) da biste vidjeli učinak.

Reklamirani kao čudotvorni, ovi su proizvodi privukli pozornost američke regulatorne kompanije Antitrust, koja je kaznila tvrtku Crystal Dropper s 45.000 eura zbog nepoštene komercijalne prakse. Naime, problematična je u njihovim videima prisutnosti osoba odjevenih kao liječnice sa stetoskopima, što navodi potencijalne kupce da pomisle da su kapi medicinski pripravak, što nije točno.

Štoviše, na popisu sastojaka uopće nema elemenata koji imaju svojstvo mijenjanja boje oka. Čini se da su kapi ne samo prijevara ili neučinkovit proizvod, već se sumnja da imaju opasne nuspojave po zdravlje.

Ipak, prije nego što se podvrgnete bilo kakvom zahvatu ili korištenju proizvoda na tako osjetljivom području, bilo bi bolje posavjetovati se s liječnikom od povjerenja koji može reći jesu li učinkoviti i predstavljaju li rizik za naše zdravlje. Stručnjaci podsjećaju da je najbolji i najmanje kontraindiciran način promjene boje očiju korištenje leća u boji, po mogućnosti preporučenih od strane oftalmologa.

Odličan modni trio: Irena Šekez Sestrić, kćer Iskra i simpatičan Goran oduševili u sjajnim ljetnim kombinacijama
Jelly cipele imaju velik problem - napravljene su od plastike i potpuno neekološke
Kraljica Letizia elegantnu haljinu savršeno je uparila uz jednostavne i udobne sandale

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".