Primijetili ste da vam je kosa sve tanja i rjeđa? Ovo mogu biti neki od razloga

Najvažnije je posavjetovati se s liječnikom kako biste otkrili uzrok, a u nastavku donosimo nekoliko mogućih razloga
Vidi originalni članak

U nekom trenutku života prosječno se 25% žena i 74% muškaraca susretne s gubitkom kose. Ako primijetite takav problem, najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom koji će pokušati riješiti problem i prepisati terapiju, a Glamour donosi nekoliko razloga koji se mogu nalaziti iza gubitka kose. 

Stres
Kronični stres može uzrokovati proizvodnju slada. Službeno poznat kao Telogen Effluvium, stresni događaj ili ozbiljna sistemska infekcija mogu uzrokovati da više dlačica iz faze rasta u isto vrijeme pređe u fazu ispadanja nego inače. Stres može izazvati pustoš u ciklusu rasta vaše kose i vlasištu. Jedan od razloga za to je taj što stres može povisiti razinu androgena (muškog hormona), što može pogoršati ili potaknuti gubitak kose po ženskom uzorku ako imate genetsku predispoziciju za to. Osim toga, stres može vašem tijelu otežati apsorpciju hranjivih tvari.

Dobra vijest je da će vam kosa ponovno narasti, osim ako nije nešto ozbiljnije. Gubitak kose povećat će se otprilike dva mjeseca nakon početka stresa i prestati otprilike četiri mjeseca nakon prestanka stresa.

Gubitak kilograma ili promjena prehrane
Promjene u prehrani, pogotovo stroga dijeta, mogu rezultirati gubitkom kose jer tijelo ne dobiva jednake nutrijente kao što je dobivalo ranije. Jedna od glavnih skupina namirnica koja pomaže kosi su proteini pa, ako primijetite lagani gubitak kose, provjerite unosite li ih dovoljno kroz prehranu. 

- Pokušajte zbrojiti koliko proteina konzumirate dnevno ili tjedno, možda ćete se iznenaditi koliko je to zapravo mala količina - rekli su stručnjaci za Glamour

Frizura
Ako stalno nosite kosu svezanu u čvrstu punđu ili konjski rep, a takva frizura lomi vlas pa je bitno biti nježniji prema kosi kako ovakve frizure ne bi imale neke veće posljedice. 

- Pretjerano stiliziranje kose može utjecati na čvrstoću vlasi i dovesti do pucanja koje izgleda poput gubitka kose. Ako vam se čini da gubite kosu, a ne vidite razliku u gustoći na tjemenu, to je vjerojatno uzrok. Razgovarajte sa svojim frizerom i zajedno pronađite frizuru koja će biti nježnija za kosu - kažu stručnjaci. 

Manjak brige o vlasištu
Zdravlje vlasišta ključno je za rast i stanje kose. Bilo kakve "blokade" ili nakupine na tjemenu mogu zatvoriti kutikule kose, što joj onda ne dopušta da ona "diše", što može dovesti da kosa ne postigne svoj puni potencijal rasta.

Zdrava kosa započinje zdravim vlastištem. Ako vlasište ima tendenciju biti suho, jedno od najpristupačnijih rješenja je kokosovo ulje koje treba nanijeti prije spavanja i zaspati s njim, a zatim ga isprati idućeg dana. Postupak treba ponoviti nekoliko noći zaredom, što će ukloniti prljavštinu s vlasišta. U rutinu dodajte i šampo "čistač", poput onog od koprive, koji će ukloniti nakupljenju prljavštinu, ulje, sebum...

Narančasta, plava, zelena... Jarke boje su in i ovoga proljeća, a mi vam donosimo najbolje komade iz popularnog dućana:

FOTO: Zara Teksturirani bustier top 29,95 EUR FOTO: Zara Suknja hlače s prorezom 25,95 EUR FOTO: Zara Mini haljina s prorezom 12,95 EUR FOTO: Zara Kardigan od strukiranog pletiva 39,95 EUR FOTO: Zara Lepršave hlače s naborima 29,95 EUR FOTO: Zara Kratko rezana bomber jakna 59,95 EUR FOTO: Zara Duga teksturirana suknja 45,95 EUR FOTO: Zara Culotte hlače 29,95 EUR FOTO: Zara Sako smoking stila s remenom 69,95 EUR FOTO: Zara Sako od pikea s preklopom 49,95 EUR

Mlada studentica u odličnom neutralnom outfitu: 'Ovu kombinaciju sam odabrala jer je proljeće i sunčan dan'
Sabina Glasovac i gradonačelnica Zlatara u efektnim proljetnim kombinacijama: 'Do sada niti jednom nisam obula tenisice u Sabor'
Pet najvećih trendova kod haljina za vjenčanje koji će biti najpopularniji u proljetnoj i ljetnoj sezoni

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".