Primijetili ste da vam je kosa sve tanja i rjeđa? Ovo mogu biti neki od razloga

Najvažnije je posavjetovati se s liječnikom kako biste otkrili uzrok, a u nastavku donosimo nekoliko mogućih razloga
Vidi originalni članak

U nekom trenutku života prosječno se 25% žena i 74% muškaraca susretne s gubitkom kose. Ako primijetite takav problem, najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom koji će pokušati riješiti problem i prepisati terapiju, a Glamour donosi nekoliko razloga koji se mogu nalaziti iza gubitka kose. 

Stres

Kroničan stres može uzrokovati gubitak kose, a o tome smo ranije razgovarali i sa specijalisticom dermatologije i venerologije Ivanom Manolom. 

Zbog stresa od potresa primijetili ste promjene na koži ili ispadanje kose? Dermatologinja pojašnjava o čemu se radi

- Folikula dlake je pod stalnim hormonalnih utjecajem. Vlas u svojem razvitku prolazi kroz tri faze, anagenu (najdulja faza, traje 4-6 godina), katagenu i telogenu fazu. Pojedina vlas našeg vlasišta raste u ciklusima tako da svaka folikula dlake prolazi 10 do 30 ciklusa tijekom svojeg života. Difuzno ispadanje kose rezultat je poremećaja ciklusa dlake. Najveći je dio vlasi u anagenoj, odnosno u aktivnoj fazi koja traje od 2 do 8 godina. Katagena faza je faza involucije koja traje 4 do 6 tjedana, dok telogena predstavlja fazu odmora i traje 2 do 3 mjeseca i završava ispadanjem vlasi. Kako je hormon stresa uključen u regulaciju ciklusa dlačne folikule, kada je njegova razina iznimno povišena, dolazi do ubrzanog prelaska dlake iz anagene u telogenu fazu, uslijed čega dolazi do ispadanja kose po tipu telogenog efluvija. Konkretno, to se očituje difuznim ispadanjem dlake i prorjeđenjem gustoće vlasi u cijelom vlasištu. Ispadanje kose obično uslijedi nakon 2 do 3 mjeseca, iako se može pojaviti i 2 tjedna nakon stresnog događaja. Ako je uzrok nastao akutno i kratkog je vijeka, nastaje telogeni efluvij koji će se, u najvećem broju slučajeva, brzo riješiti. Ako stres traje produženo, trajat će i ispadanje kose, detaljno je objasnila Manola i dodala da se, klinički gledano, akutni reverzibilni gubitak kose javlja povezano s velikim stresnim situacijama.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Međutim, veza između svakodnevnih stresova i kroničnog, difuznog gubitka kose nije dokazana. Ako želimo biti sigurni da se radi o telogenom obliku ispadanja kose te isključiti druge opcije, potrebno je napraviti dijagnostičku pretragu, trihoskopiju. Ona se temelji na videodermoskopiji kojom se procjenjuje broj vlasi, postotak tankih, srednje debelih i debelih vlasi, zatim broj vlasi u jednoj dlačnoj folikuli, broj praznih folikula... Na osnovi ovako preciznog izračuna, ova metoda omogućava razlikovanje pojedinih oblika ispada kose npr. androgenetsku alopeciju od telogenog efluvija, ali i pojedine upalne bolesti samog vlasišta kao što su lihen planopilaris, diskoidni lupus, frontalna fibrozirajuća alopecija. Uz veliku prednost koju nam nudi u dijagnostici, trihoskopija s fotodokumentacijom je neprocjenjivo korisna u praćenju tijeka liječenja bolesti - pojasnila je specijalistica. 

Manola je dodala da kod stresom uzrokovanog ispadanja kose, gubitak vlasi može potrajati i do šest mjeseci, a ponovni se rast vidi 3 do 6 mjeseci nakon stresnog okidača. Ipak, kozmetički značajan ponovni rast može potrajati 12 do 18 mjeseci - pojasnila je ranije Manola. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Gubitak kilograma ili promjena prehrane

Promjene u prehrani, pogotovo stroga dijeta, mogu rezultirati gubitkom kose jer tijelo ne dobiva jednake nutrijente kao što je dobivalo ranije. Jedna od glavnih skupina namirnica koja pomaže kosi su proteini pa, ako primijetite lagani gubitak kose, provjerite unosite li ih dovoljno kroz prehranu. 

- Pokušajte zbrojiti koliko proteina konzumirate dnevno ili tjedno, možda ćete se iznenaditi koliko je to zapravo mala količina - rekli su stručnjaci za Glamour

Frizura

Ako stalno nosite kosu svezanu u čvrstu punđu ili konjski rep, a takva frizura lomi vlas pa je bitno biti nježniji prema kosi kako ovakve frizure ne bi imale neke veće posljedice. 

- Pretjerano stiliziranje kose može utjecati na čvrstoću vlasi i dovesti do pucanja koje izgleda poput gubitka kose. Ako vam se čini da gubite kosu, a ne vidite razliku u gustoći na tjemenu, to je vjerojatno uzrok. Razgovarajte sa svojim frizerom i zajedno pronađite frizuru koja će biti nježnija za kosu - kažu stručnjaci za Glamour. 

Manjak brige o vlasištu

Zdravlje vlasišta ključno je za rast i stanje kose. Bilo kakve "blokade" ili nakupine na tjemenu mogu zatvoriti kutikule kose, što joj onda ne dopušta da ona "diše", što može dovesti da kosa ne postigne svoj puni potencijal rasta.

- Zdrava kosa započinje zdravim vlastištem. Ako vlasište ima tendenciju biti suho, jedno od najpristupačnijih rješenja je kokosovo ulje koje treba nanijeti prije spavanja i zaspati s njim, a zatim ga isprati idućeg dana. Postupak treba ponoviti nekoliko noći zaredom, što će ukloniti prljavštinu s vlasišta. U rutinu dodajte i šampo "čistač", poput onog od koprive, koji će ukloniti nakupljenju prljavštinu, ulje, sebum... - kažu stručnjaci za Glamour.

Gubitak kose spomenula je i Evelin Benković u razgovoru za Divu, koja je pojasnila da je redoviti piling vlasišta ključan:

Frizerke iz zagrebačkih salona savjetuju kako tretirati kosu masnu kosu i kosu sklonu perutanju

- Ako imamo prhut, javlja se i mašćenje, a nerijetko i ispadanje kose. Da bi se to rješavalo kako spada, treba raditi redoviti piling vlasišta. Predlažem Kerastaseova dva scruba, Apaisant Energisant. Oni su na bazi krupne morske soli, šamponiraju se kao klasični šamponi. Mogu se kupiti za kućnu njegu, a piling se radi svakih 2 tjedna. Njime se miču odumrle stanice s vlasišta, prekomjerna masnoća i prljavština, a čisti se i dužina kose.

Cool djevojka ima jedno od najodvažnijih izdanja koje smo vidjeli na špici i baš joj dobro pristaje
U trendu je boja kose s kojom ne morate brinuti o izrastu: It djevojke je obožavaju, a lako se održava
Selak Raspudić odabrala dobar kroj, no boje su "pretjerane", a Petir suknjom i sakoom pokazala skladan odabir
Za sve teksture i dužine kose: Iz zagrebačkog salona imaju ideju za efektnu frizuru koja će zamijeniti rep ili punđu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".