Popularni zagrebački frizer savjetuje kako njegovati kosu kod kuće - odaberite idealnu masku, regenerator i sprej za zaštitu

Koncentrirane formule za lijepe lasi i raskošne valove kriju se u maskama, sprejevima i inovativnim mirisnim regeneratorima
Vidi originalni članak

Prošla je godina ostavila vidljivi trag na kosi, bilo je to vrijeme u kojemu smo svi više-manje naučili kako promijeniti boju kose kod kuće, a svaki eksperiment znači dodatne izazove za obrambeni mehanizam naših lasi. Naročito ako se radi o dužim kosama, koje i inače trpe sve i svašta. Kako bismo si pomogli i što je bolje moguće sami kod kuće obnovili kosu, tu su maske, regeneratori i sprejevi za zaštitu od topline sušila.

Iako u salonima dobivamo profesionalnu njegu, nešto od toga možemo si i kod kuće priuštiti, biranjem pravih formula i odvajanjem vremena. Frizeri nas konstantno upozoravaju da si uzmemo petnaestak minuta za maske i regeneratore, no često nemamo vremena ili se opustimo, misleći – stručna osoba sve će to srediti u par sati. No, iako je kosi potrebna njega, činjenica da je sve to dio kućnog rituala koji je ujedno ugodan, opušta i podiže raspoloženje, prvenstveno radi osjetilnog okvira i mirisnih esencija koje regeneratori, maske, a posebno sprejevi, sadrže.

Naš poznati frizer i stilist kose Ivan Pervan, vlasnik zagrebačkog studija za njegu kose Pervan Hair, objasnio nam je važnost korištenja spomenutih formula.

– Regenerator je bitan dio pranja kose. Naime, šampon otvara vanjski sloj - kutikulu lasi, što znači da čisti prljavštinu od samog korijena, s vlasišta te po samoj dužini, a regenerator je taj koji je zatvara i njeguje. Kutikula, naime, treba biti zatvorena, radi osjetljivosti i boljeg obrambenog mehanizma same kose i vlasi. To se lako može i doslovno osjetiti pod prstima, drugačije kosu osjećate kad je opipate opranu samo šamponom – ističe Pervan.

Dodaje kako je brzi način života u našu rutinu uveo i formule nove generacije, a to su ‘leave-in’ regeneratori. Brzinski lifestyle inspirira brendove i kozmetičke kuće koje izmišljaju proizvode nove generacije koji nam pružaju sve najbolje – njegu, brzinu i jednostavnost aplikacije. Sprejevi su u toj sferi izuzetno zahvalan proizvod, u maniri rituala novog doba koji su super tekući, ‘light’ su teksture te ih je lako nanijeti na željeno mjesto na kosi.

Iako smo navikli na čestu pojavu većeg oštećenja na području samih vrhova, ne smijemo zaboraviti i korijen kose, koji se prvi zamasti usred pretjerane proizvodnje sebuma na tjemenu. To se lako vidi prvim češljanjem - ako je tjeme prepuno masnoće, ona će se zalijepiti na ostatak lasi i frizura će i prije nego je to logično, djelovati prljavo i slijepljeno. Pervan predlaže korištenje sprejeva za zaštitu od topline, naglašava kako je kosa poput kože, moramo je njegovati na isti način, iako često zaboravljamo na tu činjenicu.

Naime, grijači kose – ne samo sušilo, već i glačala nove generacije te nezaobilazna figara, potiču uništavanje keratina, a to je proteinska osnova građe lasi te je ključna za zdravu kosu. Kad vrućina uništi i razori keratin, kosa je sklonija pucanju, naročito ako je riječ o čestom korištenju. Zato nam često stilisti kose govore kako je idealno kosu osušiti na prirodnom zraku, no naravno da nam je do onemogućeno tijekom hladnijih dana.

Ipak, stari dobar trik za smanjenje duljine trajanja sušenja kose je umotati je u ručnik i pričekati 20-tak minuta, frotir će upiti dosta vode i vrijeme feniranja bit će vidno kraće. Sprejevi za kosu također često imaju dodatan uljnih molekula, koje dodatno uređuju i ‘odijevaju’ las, kako bi ona bolje podnosila atmosferilije. Ove formule nastavak su na regeneratore s njegujućim uljima i njihova dobra podrška.

Od klasičnih regeneratora ističu se i formule koje skidaju ‘žutilo’ s kose, što je česta pojava pri bojanju tamnije kose. Naime, lasi koje imaju crveni pigment, izuzetno snažan i prodoran, djelovat će pomalo narančasto, a posebne formule skidaju taj efekt i čine kosu svjetlijom. Biraju ga ne samo plavuše, već i brinete koje pod normalno u lasima imaju crveni pigment koji se izbjeljivanjem pretvara u – narančasti, a onda i žuti. Osim što ujednačuju boju, svaki će regenerator zatvoriti kutikulu jer ona kosi, kako je Pervan naglasio, daje uglađeni, sjajni i uredan izgled. A to je osnova ljepote, jer trendovi posljednjih godina sve više nalažu važnost njege i brige o lasima, a onda nam ni stiliziranje nije komplicirano.

Za jače efekte njege tu su maske, koje jednom tjedno ili čak češće, kosi daju dodatnu hidrataciju te je ‘hrane’.

– Predlažem maske s uljima argana i makadamije te one s formulama za dodatno vlaženje kose, a tu su varijante s vitaminima, obratite pažnju na sastav i izaberite neku za vaš tip kose. Nije svejedno koje maske stavljate, no one hidratizirajuće uvijek su dobar potez – objasnio je Pervan.

Što je proizvod u većoj niši njege, a to je slučaj sa spomenutim formulama, to je bitnije izabrati personaliziranu njegu. U protivnom, može se dogoditi da mislimo da maska ne valja, a ona je zapravo – za neku tuđu kosu. Njihova sama gustoća i tekstura otkriva poseban miris i najavljuje hranjivost, stoga je bitno odvojiti vrijeme za masku. Petnaestak minuta bit će dovoljno, jednom tjedno, a pošto nisu tekuće, možemo se s njima i šetati po stanu. Multitasking nije nemoguć, kad formule ostaju na kosi.

Dobra fora je i na kosu s maskom staviti plastičnu kapu, onu koja nas asocira na bakice, sa čime će ‘maskiranje’ biti jednostavnije i praktičnije. I u maskama su kao ključni sastojci prisutna razna ulja, biljni ekstrakti te druge napredne, koncentrirane formule, patenti i molekule, koji čine sve kako bi las bila zdravija. No, tu je još jedna činjenica koju nam frizeri konstantno naglašavaju – vrhove treba kratiti, barem svakih par mjeseci, jer možemo ih urediti, no ne i doslovno ozdraviti. Naročito ako se radi o dužim kosama. Naime, kraćenje vrhova od samo pola do jednog centimetra čini čitavu las lijepom i zdravijom, a listanje se nastavlja – bolje kraća i lijepa kosa, nego duga i raspucala.

U galeriji pronađite najbolje maske, sprejeve za kosu i regeneratore koji će pomoći na putu do savršene kose. 

Tigi Bed HeadBeach Bound Protection Spray, lijepa.hr, 100 ml 49 kn Moroccanoil Protect Perfect Defense, lijepa. hr, 225 ml 265 kn148 ml 135 kn Matrix Style Link Heat Buffer, lijepa.hr, 250 ml, 62 kn Macadamia Professional Thermal Protectant Spray, douglas.hr, 148 ml 135 kn L´Oréal Professionnel Série Expert Solar Sublime, drogerije, 125 ml 103 kn Le Petit Marseillais hidratantni sprej kokosova voda i cvijet naranče, drogerije, 200 ml 30 kn John Frieda Frizz Ease 3 Day Straight Flat Iron Spray, martimex.hr, 100 ml 100 kn Langhaar Mädchen sprej za zaštitu od topline, drogerije, 200 ml 25 kn Balea Dvofazni sprej za zaštitu kose od topline, dm.hr, 75 ml 10 kn Avon Supreme Oils, avon.hr, 100 ml 58 kn Alcina sprej s hijaluronskom kiselinom, lijepa. hr, 100 ml 96 kn Ziaja Goat’s Milk, drogerije, 200 ml 16 kn Sol de Janeiro Brazilian Joia Strengthening + Smoothing, douglas.hr, 295 ml 175 kn Syoss Repair, drogerije, 440 ml 28 kn Leonor Greyl Soin Repigmentant Blond Vénitien, douglas.hr, 200 ml 335 kn Love Beauty and Planet volume and bounty, drogerije, 400 ml 50 kn Keune Ultra Mild Daily Use, drogerije, 200 ml 40 kn Dr.Haushka Nourshing Hair Conditioner, douglas.hr, 200 ml 105 kn Dove Advanced Shine regenerator za kosu, drogerije, 250 m 30 kn Keune Ultra Mild Daily Use, drogerije, 200 ml 40 kn Sisley Hair Rituel Restructuring Nourishing Balm, douglas.hr, 125 ml 745 kn Phyto Phytokeratine Extreme maska, ljekarne, 200 ml 388 kn Organic shop Avocado & Honey, drogerije, 250 ml 20 kn Olaplex N°3 Hair Perfector, notino. hr, 100 ml 159 kn Macadamia Professional Ultra Rich Moisture Mask, douglas.hr, 236 ml 245 kn La Croa Repair, drogerije, 25 ml 15 kn L’Oréal Paris Elseve Full Resist, drogerije, 300 ml 42 kn Kérastase Elixir Ultime, notino.hr, 200 ml 194 kn Garnier botanic therapy Honey & Propolis, drogerije, 300 ml 39 kn John Frieda Detox & Repair Masque, martimex.hr, 250 ml 71 kn

Hercegovka u Zagrebu čiji stil obožavamo: 'Ormar mi se sastoji od basic komada'
Jeste li dovoljno odvažni da isfurate tenisice kakve nosi cool dama sa zagrebačke špice?

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".