Pomaže li pijenje vode stvarno u hidrataciji kože, kako bi bila ljepša i sjajnija? Dermatolozi imaju odgovor

Unos dovoljne količine vode bitan za cjelokupno zdravlje i liječnici uvijek preporučuju više vode, a manje kofeina, kao i zašećerenih pića.
Vidi originalni članak

Zasigurno ste barem jednom čuli da je dovoljna količina vode ključ za njegovanu, čistu, hidratiziranu i zdravu kožu, no je li to istina ili mit? Mnoge celebrity dame uvijek govore kako je pijenje vode njihova skincare tajna. Kako bi vidjeli ima li voda uistinu toliko benefita za kožu ili je riječ o jednom od mitova, Byrdie je za odgovor pitao nekoliko dermatologa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ☼ Danielle Copperman Sersoub ☾ (@dcopperman)

Za početak, kažu kako je unos dovoljne količine vode bitan za cjelokupno zdravlje i liječnici uvijek preporučuju više vode, a manje kofeina, kao i zašećerenih pića. Ipak, ne postoji dovoljan broj istraživanja koji potvrđuju da konzumacija vode utječe na hidrataciju kože, tvrde stručnjaci i pojašnjavaju kako je voda ključna da bi naš organizam optimalno funkcionirao. Ona, naime, pomaže hranjivim tvarima da dođu do kože pravilnim protokom krvi, no ne znači da je sve što nam treba da bi koža bila hidratizirana,

- Kad pijete vodu, ona ne ide automatski do kože. Ona hidratizira stanice u krvotoku. Dakle, na razini stanica, pijenje vode je sjajno jer hidratizira naše tijelo u cjelini - pojašnjavaju stručnjaci za Byrdie. 

@luloskin Hydrate to radiate ✨💧 Did you know that drinking water is one of the simplest, yet most effective ways to boost your skin health? Staying hydrated helps maintain your skin's elasticity, reduces the appearance of fine lines and wrinkles, and gives you that coveted glow from within. Make water your best friend and watch your skin thank you with every sip. How much water have you had today? Let's keep our skin happy and hydrated together! ❤️ #SkinHydration #StayHydrated #SkinHealth #HealthySkinTips #DrinkYourWater ♬ original sound - Lulo | Natural Skincare

- Mit je da će unos dovoljne količine vode pomoći u održavanju kože hidratiziranom. Ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da nekoliko čaša vode dnevno pomažu u hidrataciji. Ipak, stvar je u tome da ako dođe do ozbiljna dehidracije, to će se odraziti i na koži pa ona može gubiti na elastičnosti, no to se događa u ekstremnim slučajevima dehidracije - tvrde stručnjaci. 

Dermatolozi tvrde kako voda prije svega ide do drugih organa, no unos tekućine ne može škoditi jer se tako sprečava dehidracija, što se na koži vidi kroz suhoću, svrbež ili zategnutost. 

Umjesto da se oslanjate na unos tekućine, stručnjaci imaju nekoliko savjeta s kojima će koža biti hidratizirana. U čišćenju lica, koristite nježan čistač, a kod njege izbjegavajte proizvode koji u svojem sastavu sadrže alkohol. Također, izbjegavajte izlaganje suhom zraku, u čemu će pomoći ovlaživač zraka. Savjetuju i preskakanje dugih, vrućih kupki, kao i pranje suđa bez rukavica. Nakon tuširanja, bitno je nanijeti losion za tijelo, kao i kremu za ruke nakon svakog pranja ruku. U rutinu njege kože dobro je ubaciti i hijaluronsku kiselinu 

Dermatolozi dodaju kako su hidratantne kreme jako učinkovite jer sadrže sastojke koji pomažu koži da zadrži tekućinu. Tako okluzivi tvore zaštitni sloj na koži, zatim ovlaživači djeluju kao spužva za hidrataciju na vanjskim slojevima kože, a tu su i omekšivači poput prirodnih ulja koji zaglađuju hrapave "rubove" stanica u vanjskom sloju kože. Drugim riječima, stručnjaci tvrde da će odgovarajuća hidratantna krema, kao i cjelokupna beauty rutina imati sve tri komponente kako bi koža bila dovoljno hidratizirana. 

Koliko boja u jednom stajlingu! Lijepoj brineti super pristaje haljina kojoj se rado vraćamo svakog proljeća
Zanosna frizerka od samo tri komada napravila je savršen stajling koji ćemo rado prepisati
Ususret Cannes film festivalu prisjetili smo se najboljih vintage izgleda sa crvenog tepiha

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".