Pogled u prošlost: Umjetne trepavice

FOTO: avon pr FOTO: avon pr FOTO: avon pr FOTO: avon pr
Kroz povijest su mnoge žene pokušavale naglasiti svoje oči za ženstveniji, sexy look. Kada govorimo o očima, ništa nije privlačnije nego duge, uvijene trepavice… i nema ništa loše u tome što želimo da izgledaju umjetno. Upoznaj fenomen izgleda umjetnih trepavica.
Vidi originalni članak

Prve umjetne trepavice imala je glumica Seena Owen u nijemom filmu “Netrpeljivost” iz 1916. godine. Redatelj D. W. Griffith naručio je od vlasuljara da napravi umjetne trepavice tvrdeći da trepavice trebaju biti dovoljno duge da glumici miluju obraze. Iako film nije bio previše uspješan, duge, zavodljive trepavice postale su apsolutni hit! Ipak, redatelj nije patentirao svoj izum pa ne može uzeti zasluge za njih, ali ludilo je počelo! Sljedeća glumica s umjetnim trepavicama bila je Phyllis Haver u mjuziklu “Chicago” iz 1927. godine. Sa svojim dugim trepavicama zadivila je čitav Hollywood, uključujući profesionalne make up artiste. Trepavice je kreirao Maksymilian Faktorowicz, poljski make up artist i osnivač kompanije Max Faktor, koji je danas prepoznat kao jedan od zaduženih za uspjeh trenda produljivanja trepavica. Materijali i znanje činilo je trepavice skupim proizvodom, uglavnom samo za najbogatije. Također, nisu bile trajne i brzo su ispadale. Uz to, tvari koje su se koristile za lijepljenje trepavica ponekad su izazivale alergije. Mnogi su se okrenuli maskarama I uvijačima za trepavice, ali efekt nije bio toliko spektakularan. Kasnije, korištenjem umjetnih materijala, umjetne trepavice postale su masovan proizvod koji ne šteti očima. 

Pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća su doba kad su umjetne trepavice ponovno postale moderne, naravno, zahvaljujući filmskoj industriji. Zavodljive oči Marilyn Monroe, koja je bila uzor tisućama žena u cijelom svijetu, bile su zaslužne za taj uspjeh. Zvijezda koja je zapravo napravila ekstravagantne trepavice ikonskima je Twiggy Lawson. Uskoro su umjetne trepavice postale moderne i počele su se koristiti u svakodnevnom make upu zahvaljujući jednostavnoj tehnologiji skidanja i ljepljenja. Tehnologija umjetnih trepavica napredovala je kroz godine. Napravljene od prirodnih ili sintetičkih dlaka, trepavice su se lijepile na liniju prirodnih trepavica, spojene ili parcijalne. 2003. godine u Japanu je izumljena 1:1 lash-by-lash metoda, odnosno ljepljenje jedne umjetne trepavice uz jednu prirodnu što garantira dugotrajniji efekt. Madonna ih je prva isprobala zahvaljujući japanskom make up guru Shu Uemuri. Shu Uemura napravio je Madonni par umjetnih trepavica od krzna kanadske kune optočene 0,75-karatnim dijamantima. Koštale su 10 000$! 

Danas umjetne trepavice nisu rezervirane samo za filmske zvijezde i crveni tepih. Mogu se nositi uz svakodnevni make up bez posebne prigode za punije, duže i zavodljive trepavice. Vrijeme nam je donijelo drugo rješenje – maskaru s efektom umjetnih trepavica uz koju ćeš imati željeni efekt samo jednim potezom četkicom baš kao što to čini nova Avonova Big&False Lash Volume maskara. Ona će učiniti oči izražajnijima uz gušće i dulje trepavice. Nanesena u više slojeva, ona neće slijepiti vaše trepavice i svakim nanosom zapravo će biti sve jače naglašene, tako da ćete postići pravi efekt umjetnih trepavica.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".