Pet znakova koji ukazuju da vam se kosa stanjuje i kako to spriječiti

Većina znakova gubitka kose počinje tako sporo i suptilno da biste ih mogli propustiti ako ne pratite ove male promjene.
Vidi originalni članak

Pronaći prve znakove prorjeđivanja kose može biti prava umjetnost pažljivog promatranja. Iako biste mogli pomisliti da će gubitak kose biti očigledan, rani znakovi su često toliko suptilni da ih lako možete propustiti. No, ne bojte se: ne samo da je to prirodan proces koji se događa gotovo svima, već ga je moguće popraviti - ako ga uhvatite na vrijeme.

"Iako je stanjivanje kose normalno, gotovo svako stanjivanje kose može liječiti dermatolog", kaže dr. Neera Nathan, certificirana dermatologinja i glavna dermatološka savjetnica u Vegamouru. "Sasvim je normalno potražiti skrb ako vam smeta."

Put do punijeg izgleda i zdrave kose započinje s analizom manje očitih znakova stanjivanja kose i načinima za njihovo liječenje. Nekoliko čimbenika može ubrzati ili pogoršati proces ispadanja kose. Dr. Nathan kaže da su stres, hormoni i godine najčešći uzroci gubitka kose. Zdravlje kose i kože također su pokazatelji našeg unutarnjeg zdravlja i imunološkog sustava. "Manjak vitamina i proteina može dovesti do stanjivanja kose", objašnjava ona. "Kao i ekstremni fizički ili emocionalni stres, poput poroda ili gubitka voljene osobe." Dr. Shilpi Khetarpal, certificirani dermatolog, dodaje da upalna stanja na vlasištu, poput psorijaze ili seboroičnog dermatitisa, također mogu rezultirati gubitkom kose.

Prvi znakovi stanjivanja kose
Većina znakova gubitka kose počinje tako sporo i suptilno da biste ih mogli propustiti ako ne pratite male promjene. Pet najčešćih na koje treba obratiti pozornost su:

1. tanji konjski rep: Ako primijetite da vam gumica za kosu ide više puta nego prije, to može biti znak da ste izgubili nešto gustoće kose.
2. vidljivije tjeme: Muškarci obično primjećuju opadanje linije kose i stanjivanje oko vrha glave, dok žene mogu vidjeti širenje prirodnog razdjeljka ili vidljivije tjeme.
3. pramaste dlake: Pojava kratkih, pramenastih dlaka može ukazivati na minijaturizirane folikule dlake.
4. lomljivi pramenovi: Oštećena kosa koja je izgubila volumen može biti znak stanjivanja.
5. linjanje: Pretjerano ispadanje, iako je normalno gubiti oko 100 do 150 vlasi dnevno, treba pratiti kada se ta brojka poveća.

Kako spriječiti daljnje stanjivanje?
Dobra vijest je da postoji nekoliko opcija kojima se možete obratiti, a koje će pomoći u poticanju rasta kose. Dr. Khetarpal naglašava da je gubitak kose multifaktorijalan, što znači da često postoji više čimbenika koji ga uzrokuju i različiti načini liječenja.

Korištenje pravih proizvoda za kosu
Lokalna rješenja koja možete uključiti u svoju rutinu njege kose mogu biti vrlo učinkovita. Dr. Nathan preporučuje šampone koji stimuliraju rast kose, kao i šampone protiv peruti. Potražite sastojke kao što su cink pirition ili ketokonazol. Serumi za kosu s aktivnim tvarima poput minoksidila ili kofeina također mogu biti korisni.

Oralni dodaci
Vitamin D je jedan od najboljih dodataka za rast kose. Neki dermatolozi mogu propisati i oralne medicinske tretmane kao što su niske doze minoksidila, finasterida i spironolaktona za ozbiljnije slučajeve. Holističke biljne opcije uključuju crvenu djetelinu, mung grah, pilu palmu i reishi gljivu.

Salonski i klinički tretmani
Plazma bogata trombocitima (PRP) je popularna klinička metoda koja uključuje vađenje i recirkulaciju obrađenih, obogaćenih stanica natrag u vlasište kako bi se potaknuo rast kose. Laserski tretmani i kirurško presađivanje kose su druge opcije. Masaže vlasišta u salonima također mogu pomoći smanjiti upalu i potaknuti cirkulaciju.

Promjena prehrane
Dobro izbalansirani obroci ključ su za zdravu kosu. Uključite dovoljno proteina, pijte puno vode, te jedite voće, povrće i omega-3 masne kiseline. Izbjegavajte visoko prerađene namirnice i rafinirane šećere.

Ako počnete osjećati iznenadni gubitak kose, velike ćelave mrlje, veliko opadanje linije ili dijela kose, te bol ili svrbež na tjemenu, potražite liječničku pomoć. Rana intervencija je ključna za sprječavanje daljnjeg gubitka kose.

"Iako je gubitak kose prirodan proces, intervencija u ranoj fazi može značajno poboljšati izglede za oporavak," zaključuje dr. Khetarpal.

Balenciaga ima futuristički projekt: Oživjet će kolekciju visoke mode u virtualnoj stvarnosti
U Zari smo pronašli odličan dupe Dior torbe koja već godinama ne gubi na popularnosti
S dva vječna klasika do savršenog ljetnog outfita: Divna studentica oduševila nas je na prvu!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".