Pet jednostavnih načina za dubinsku hidrataciju vaše kože, prema savjetima stručnjaka

Hidratacija kože ne odnosi se samo na pijenje vode ili korištenje popularnih seruma – radi se o uravnoteženoj rutini koja uključuje pravilnu njegu iznutra i izvana
Vidi originalni članak

Odlazak kod omiljenog stručnjaka za njegu lica često završava istom dijagnozom – dehidrirana koža. Bez obzira koliko pažnje posvetili njezi, problem dehidracije pogađa mnoge, osobito u promjenjivim vremenskim uvjetima. U posljednje vrijeme, interes za hidratantnim serumima i proizvodima za njegu kože značajno je porastao, a pretrage na Googleu o hidrataciji povećale su se za čak 5000 posto. Pa, kako možete pomoći svojoj koži da zadrži vlagu i vrati svoj prirodni sjaj?

Što je zapravo dehidrirana koža?
"Dehidrirana koža je ona kojoj nedostaje vode, a to se manifestira kroz zategnutost, suhoću i u težim slučajevima, ljuštenje i iritaciju," objašnjava dr. Ifeoma Ejikeme, estetski liječnik i konzultant opće medicine. Dehidrirana koža ne samo da izgleda bez sjaja, već i fine bore postaju izraženije, a tekstura kože manje glatka. Taj nedostatak hidratacije može brzo uništiti bilo kakav trag prirodnog sjaja i vitalnosti.

No, problem ide dalje od same suhoće. Klinička estetičarka Pamela Marshall, suosnivačica Mortar & Milk, ističe kako pravilno hidratizirana koža ima manju sklonost upalama, poput akni i crvenila. Dehidrirana koža, naprotiv, šalje signal lojnim žlijezdama da proizvode više sebuma, što može dovesti do začepljenih pora i izbijanja. Pravilna hidratacija smiruje te upalne procese i pomaže u održavanju zdrave kože.

Hidratacija počinje iznutra
Naravno, hidratacija kože počinje iznutra. Pijenje vode na vrhu je popisa savjeta, ali nije dovoljno samo unositi tekućinu. Pamela Marshall objašnjava kako koža treba i vodu i lipide, jer je ona istovremeno hidrofilna (privlači vodu) i lipofilna (privlači lipide). Zato je važno unositi hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama, poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i masne ribe. Preporučuje se i dodatak omega-3 masnih kiselina za poboljšanje ukupne razine hidratacije kože.

Pazite na aktivne sastojke
Dok mnogi aktivni sastojci poput alfa-hidroksi kiselina (AHA) i retinola mogu učiniti čuda za kožu, važno je ne pretjerivati. Pretjerana upotreba ovih snažnih sastojaka može izazvati transepidermalni gubitak vode, što dodatno dehidrira kožu. Pamela Marshall savjetuje pronalaženje ravnoteže između pilinga, hidratacije i zaštite. Jedan od preporučenih sastojaka za nježan, ali učinkovit piling su polihidroksi kiseline (PHA). Za razliku od AHA, PHA imaju veću molekularnu težinu, što ih čini blažima i pogodnijima za osjetljivu kožu.

Jačanje kožne barijere
Kožna barijera igra ključnu ulogu u zadržavanju vlage, a kada je narušena, gubitak vode je neizbježan. Ako osjetite iritaciju ili dehidraciju, dr. Ejikeme savjetuje privremeni prestanak korištenja pilinga i usmjeravanje na sastojke koji jačaju barijeru, poput ceramida i niacinamida. Oni pomažu u proizvodnji kolagena i održavaju funkciju kožne barijere, što dugoročno sprječava transepidermalni gubitak vode.

Prava hidratantna njega
Kada je riječ o hidratantnim sastojcima, hijaluronska kiselina često dominira razgovorima. Poznata po svojoj sposobnosti zadržavanja vlage, može zadržati i do tisuću puta veću količinu vode od svoje težine. No, osim hijaluronske kiseline, glicerin je još jedan heroj hidratacije koji zaslužuje pažnju. "Glicerin je jeftin, ali vrlo učinkovit hidratant," kaže dr. Ejikeme. Zbog svoje manje molekularne težine, glicerin prodire dublje u kožu i sprječava iritaciju, što ga čini pogodnim za sve tipove kože.

Uz glicerin i hijaluronsku kiselinu, humektanti poput pantenola i aloe vere također igraju važnu ulogu u održavanju vlažnosti kože. Marshall naglašava da dosljednost u korištenju ovih sastojaka, kao i hidratantnih krema koje "zaključavaju" vlagu, donosi dugoročne rezultate. Kvalitetni serumi osiguravaju koncentriranu dozu hidratacije, dok hidratantne kreme pružaju zaštitu od vanjskih čimbenika.

Dosljednost i dugoročna upotreba ključ su uspjeha
Kao i kod svih proizvoda za njegu kože, Marshall podsjeća da je ključ u dosljednosti. Dugoročna upotreba hidratantnih sastojaka pomaže u poboljšanju strukture kože i očuvanju njene vitalnosti. Iako proizvodi često djeluju samo na vanjski sloj kože, njihova redovita primjena ima pozitivan učinak na dugoročnu funkcionalnost kožne barijere.

Najbolji trendovi kaputa s modnih pista: 5 modela koji će biti najpopularniji kada zahladi
Meghan Markle ponovno zasjala na glamuroznoj gala večeri u haljini koju je već jednom nosila
Louis Vuitton Neverfull torba ima novu etapu: Njezina reverzibilnost fokus je nove kolekcije 'Inside Out'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".