Parfemski stručnjak savjetuje kako da parfem potraje i koje formule imaju duži rok trajanja

Amandine Pallet radi u Bvlgari Parfums te je podijelio odlične savjete s kojima će oni još duže potrajati
Vidi originalni članak

Pronalazak idealnog parfema ponekad može biti poput dobitka na lutriji, a kad nađemo onaj savršeni, naravno da želimo da što duže potraje. Parfemski stručnjak Amandine Pallez koji radi kao senior creative u Bvlgari Parfums podijelio je za Byrdie nekoliko savjeta s kojima možemo vidjeti je li parfemu istekao rok trajanja, kao i nekoliko trikova s kojima parfem može duže potrajati. 

Prije svega, većina proizvođača preporučuje bacanje bočice parfema kad prođe vrijeme između jedne i tri godine, oviso o parfemu. Međutim, s obzirom da parfemima ne ističe rok trajanja na isti način kao, recimo, hrani, neki parfemi mogu potrajati i 4-5 godina. Pallez je objasnio da, prema njegovom iskustvu, parfemima se ne smanjuje intentizet, nego dolazi do oksidacije pa miris postaje kiselkast ili pomalo plastičan. Drugim riječima, piše Byrdie, prevelika količina kisika u bočici može promijeniti molekule što onda utječe na sam miris. Neće svaka formula jednako oksidirati pa zato neki parfemi traju duže od drugih.

Arome koje traju duže su one s jačom kemijskom stabilnošću kao što su drvene note, jantar i koža, čije su formule prilično stabilne, čak i nakon tri godine. Parfemi koji u svojim formulama sadrže alkohol traju najduže, tvdi Pallez, i dodaje da, iako ga mnogi u beauty svijetu izbjegavaju, u parfemskom je itekako poželjan jer je ključan sastojak za spriječavanje oksidacije aromatskih molekula

U svakom je parfemu ključna uloga alkohola, a on se kao kozervans koristi još od antičkog doba, a Mlečani su koristili tehniku dodavanja alkohol još kad su počeli trgovati mirisima diljem Europe, objašnjava Pallez i dodaje da su njihovi mirisi bili dugovječni, što nije slučaj s ranijim mirisima u kojima je ključni sastojak bilo ulje. Ostatak formula zapravo su različiti sastojci, prirodne ili sintetske molekule, u koje se dodaju stabilizatori i nekoliko UV filtera kako bi se povećala dugovječnost i stabilnost mirisa. 

Čisti mirisi idealni su za one koji traže potpuno prirodne formule, no njihov je problem taj što brzo gube intenzitet.

- Ako miris ne sadrži alkohol koji djeluje kao konzervans, imat će kraći rok trajanja. Prirodne molekule obično su manje stabilne od sintetskih, a na svakom je da odluči što mu je najvažnije u mirisu i obrati pozornost na to da nisu svi clean parfemi napravljeni na isti način, rekao je Pallez. 

Savjeti s kojima će parfemi duže trajati:

  • držite parfeme podalje od izvora svjetlosti
  • držite parfeme podalje od izvora topline
  • koristite ga sve dok ga ne potrošite u potpunosti, odnosno otvorite novi tek kad stari potrošite
  • držite parfeme u originalnim kutijama da im ne smetaju vlaga i toplina
Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".