Parfem kao umjetnost

Predstaviti Kiliana ukratko gotovo je nemoguće.
Vidi originalni članak

Njegovo odrastanje, vezano uz očaravajući miris konjaka i drvenih bačava, upisano je od samih početaka u stranice parfemske kuće nazvane BY KILIAN, koja broji preko 30 parfemskih izdanja, predstavljenih u šest kolekcija, čijih ćete čarobnih mirisnih harmonija i sami biti svjedoci.

Parfemsku kuću Kilian pokreće prije gotovo deset godina, nakon što je odlučio dati vlastitoj imaginaciji prostora. Svoj nauk kleše radeći u prestižnim kućama - DIOR, PACCO RABANNE, ALEXANDER MCQUEEN te GIORGIO ARMANI, no njegovi su parfemi itekako osebujni, jedinstveni i govore čistim luksuzom, kako izborom samo najkvalitetnijih sastojaka, tako i predivnim pakiranjem, koje ostavlja bez riječi, ali koje ima i svoju održivost. Naime, Kilianova “ECO-LUX” filozofija iznjedrila je posebne refill-ove omiljenih parfema kako bi zagađenje bilo što reduciranije, a ne ometalo uživanje u čarobnim tekućinama.

Prema Kilianu, prije no što se priča o olfaktornoj harmoniji, parfem mora biti prije svega velika priča za sebe. Kilian kaže “filmski redatelj mora prije svega napraviti scenarij, kako bi mogla uslijediti produkcija”. Upravo tako njegovi parfemi nastaju. Oni su izraz emocije koja nije kreirana oko jednog sastojka, već koja se gradi, razvija, raste i sljubljuje, koja ima svoje ime, početak i pod-ime, mirisni kontekst i priču koji svaki od parfema priča dok se nosi na koži. Njegovi parfemi nemaju stoga spol – oni su nosivi kao svačija, a opet itekako individualna priča.

Za kreiranje jednog parfema potrebno je od godine i pol do dvije, stoga je samo po sebi razumljivo što se njegovi parfemi imaju s pravom zvati umjetnošću. Dame i gospodo, danas predstavljamo samo neke parfeme iz šest umjetničko-parfemskih kolekcija, a sve ostale iz kolekcija imat ćete prilike osobno isprobati u Parfumeriji Lana te nesumnjivo uzdisati želeći još, još i još.

Prva kolekcija, nazvana crna kolekcija, L’Oeuvre Noire, broji ukupno deset parfema, a mi danas predstavljamo dva: predivan Love, don’t be shy orjentalni parfem koji donosi nerolija u vrhu strukture, a koji se isprepliće s notama jasmina, ruže i irisom u srcu te koji se u konačnici na koži smiruje u vaniliji i mošusnim notama. Drugi parfem koji predstavljamo možda je i najpoznatiji iz kolekcije, Straight to Heaven, white cristal, drveno-začinski miris koji u visokim notama očarava muškatnim oraščićem te koji zatim otvara bogate arome ruma i pačulija u srcu odnosno cedra i brazilskog palisandra u bazi.

Iz druge kolekcije, kolekcije nazvane Azijske priče, predstavljamo vrlo mio parfem nazvan Bamboo Harmony, zaista harmoničan parfem koji nakon svojih gornjih citrusnih nota sačinjenih od nerolija, bergamota i ljute naranče predstavlja srednje čaja, mimoze te akorda bambusa da bi se cijela struktura smirila na baznim notama hrastove mahovina, mate čaja i drva smokve.

Iz treće sjajne kolekcija, kolekcije nazvane Arapske noći, predstavljamo Musk Oud, koji se, iako u nazivu nosi samo dva sastojka, predstavlja u bogatom kolopletu sastojaka limuna, kardamona, korijandra, čempresa, bugarske ruže, geranija, artemizije, ekstrakta ruma, tamjana, akorda ouda te akorda mošusa i pačulija.

Iz Vrta dobra iz zla, sljedeće kolecije, predstavljamo nježnu bjelocvjetnu kreaciju navanu Good Girl Gone Bad, sastavljenu od nota jasmina, osmantusa, majske ruže, indijske tuberoze narcisa te baznih nota ambre i cedra. Voulez-vous coucher avec moi, parfem je koji pripada ovoj kolekciji koja tematizira mit o prvobitnom grijehu, ali koji je limitirano izdanje kuće Kilian. Voulez vous je izrazito senzulna, zapravo vrlo seksi kreacija harmonije nota ylang-ylanga, tuberoze s opojnom bugarskom ružom u čijoj su bazi vanilija i cedar.

Iz predzadnje kolekcije, kolekcije nazvane Addictive state of mind, predstavljamo opet dvije kreacije, Intoxicated, miris koji kao da je homage turskoj kavi te čiju mirisnu strukturu i čine note turske kave, zeleni kardamom, muškatni oraščić i cimet i drugi parfem kolekcije, Vodka on the rocks, energizirajući parfem koji tako skladno upliće note kardamoma, korijandera i aldehyde s notama đurđice, rabarbare, ružičaste ruža i baznim notama hrastove mahovine, ambroxana te sandalovine.

Također predstavljamo i posvemašnju kreaciju predstavljenu 2016. godine, aromatični Moonlight in Heaven, koji se otvara iskričavim grejpom, limunom te ružičastim paprom, u srednjim notama donosi kokos, rižu i mango te baznim notama mahune tonke i vetivera te, konačno, tri parfema limitirane serije koja se ne zaboravlja, A Night To Remember serije iz koje ćete imati prilike omirisati Love, Good girl gone bad te Voulez-vous coucher avec moi.

Vrijeme je da vaše nosnice svjedoče umjetnost parfema. Vrijeme je za magiju Kiliana.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".