Ovi jednostavni trikovi spriječit će da vam se kosa tako brzo masti, a duže ostaje sjajna

Različiti tipovi kose će izgledati masni nakon različitog vremenskog razdoblja – oni s grubom ili teksturiranom kosom možda će moći ostaviti kosu nekoliko dana, a ona će i dalje izgledati svježe.
Vidi originalni članak

Masna kosa nikome nije draga, ali događa se i najboljima od nas. Činjenica je da naše vlasište proizvodi masnoću i sebum kako bi ostalo lijepo i zdravo, ali loša strana je to što masti znaše korijene, posebno onima finije teksture kose. I dok ulje samo po sebi nije loše za kosu, dapače, čini kosu sjajnom, zdravom i jakom, previše ulja može uzrokovati nakupljanje koje ostavlja kosu mlitavom i pretjerano masnom.

“Svaki folikul dlake na vašoj glavi ima uljnu žlijezdu koja proizvodi sebum. Oni s finom teksturom kose obično imaju više dlaka po cm na glavi nego oni s debljom, grubljom ili uvijenom strukturom kose i stoga više uljnih žlijezda koje proizvode više sebuma,” objašnjava Anabel Kingsley, trihologinja i frizerka, za Glamour. “To je razlog zašto oni s tankom kosom često osjećaju da im se kosa brzo masti, i osjećaju potrebu da je peru svakodnevno kako bi izbjegli pojavu ravnih, mlitavih korijena.”

@rachelvalentinehair Here are a few reasons why your hair may be getting greasy quickly. Remember our scalp is an extension of our skin- so diet, hormones, lifestyle etc will have an effect in the same way. #greasyhairhacks #healthyscalptips #greasyhairtips ♬ original sound - Rachel Valentine

Dakle, što se može učiniti da se riješi problem? Stručnjaci za kosu otkrivaju neke od njihovih najboljih trikova za masnu kosu, uključujući najbolje načine za uklanjanje masnoće i koliko često biste trebali prati kosu.

Kao što je spomenuto, različiti tipovi kose će izgledati masni nakon različitog vremenskog razdoblja – oni s grubom ili teksturiranom kosom možda će moći ostaviti kosu nekoliko dana, a ona će i dalje izgledati svježe. Međutim, oni s tankom kosom mogu vidjeti da im kosa izgleda masno nakon samo jednog dana. Sve ovisi o količini ulja koju vaše vlasište proizvodi, kao i o tome koliko dobro vaša kosa može podnijeti to ulje.

Osim genetike, vaša okolina će utjecati na to koliko brzo vam se kosa masti. “Mnogi ljudi smatraju da im je kosa masnija u toplijim mjesecima. Više temperature često znače da se više znojite, što se miješa sa sebumom na vlasištu i širi više masnoće,” kaže Dominic Roach, kreativni direktor u Butchers Salonu. A i također se suočavate s dodatnom vlagom. "S povećanim temperaaturama, ima više vlage u zraku, a time i više vlage u vašoj kosi", dodaje. Čak i naši ljetni dodaci mogu pogoršati problem. "Sunčane naočale gurnute natrag na vrh glave pomažu u prijenosu ulja i masnoće. Kao i dodaci za sunčanje poput šešira, koji korijenje čine ravnijim i masnijim,” kaže Dominic.

@moniquemrapier best 👏🏼 hack 👏🏼 ever 👏🏼 Comment any questions you have!💗 #hair #hairtok #oilyhair #hairhacks #applecidervinegar #haircare #hairtips ♬ Eenie Meenie (Radio Version) - Sean Kingston & Justin Bieber

I vaš životni stil može napraviti razliku. Na primjer, baš kao i koža na našem licu, naše vlasište može biti sklono mašćenju zbog hrane koju jedemo, kao što je jedenje masne ili slatke hrane. U međuvremenu, posjetitelji teretane često će trebati više prati kosu nakon što se oznoje. A vaša rutina stiliziranja također može utjecati na to koliko brzo vam se kosa masti. “Korištenje teških proizvoda za oblikovanje također može učiniti vaše korijenje masnim, kao i korištenje prljave četke za kosu”, kaže Anabel koja preporučuje pranje četke za kosu svaka 2-4 tjedna.

“Bilo bi prilično teško pretjerano oprati kosu, ali možete previše isfenirati kosu kao rezultat čestog pranja, uzrokujući mehanička oštećenja od topline, četkanja i stiliziranja,” kaže Anabel. “Kada je riječ o pranju kose, često je uvijek dobar princip. Većini svojih klijenata savjetujem često šamponiranje kako bi postigli najbolje uvjete za zdrav rast kose. Svaki dan za tanku kosu, svaki drugi dan za srednju kosu i ne više od 3 dana za grubu ili uvijenu kosu. Korištenje proizvoda koji odgovaraju teksturi vaše kose ne bi trebalo imati negativan učinak. Ako vam isušuju kosu, to je zato što formulacija proizvoda ne daje vašoj kosi ono što joj je potrebno, a ne zato što previše perete kosu. Jednostavno odaberite proizvode koji vam odgovaraju”, savjetuje Anabel.

Ulje se prvo proizvodi na tjemenu (ne na kosi), a nakon što se vaše vlasište očisti, ono će jednostavno nastaviti proizvoditi ulje istom brzinom. Vaše vlasište mora biti čisto i zdravo za optimalan rast kose. Vaše vlasište također je živo tkivo; znoji se, proizvodi masnoću i odbacuje stanice kože. Između pranja lica ne biste prošla više od 3 dana i vjerojatno ne biste nosili istu odjeću više od nekoliko puta prije pranja - primijenite isto razmišljanje na kosu i vlasište. 

Međutim, ovisi i o tome što radite s kosom nakon pranja. Ako morate sušiti kosu svaki put kada se šamponirate, šteta od stiliziranja može nadmašiti korist od čišćenja. Radi se o pronalaženju ravnoteže.

Naravno, ne radi se samo o tome kako perete kosu, već koristite li najbolje proizvode za svoju kosu. Iain Sallis, triholog i osnivač Hairmedica, kaže da je ključno pažljivo odabrati šampon i regenerator. Savjetuje izbjegavanje šampona i regeneratora označenih riječima: 'suho', 'oštećeno', 'zaglađivanje' ili 'sjajno'.

"Svi oni možda samo oblažu kosu u fini sloj, što je dobro za ono što piše, ali nije dobro ako je vaša kosa sklona masnom izgledu", objašnjava. "Premaz će povećati količinu proizvedenog ulja i uzrokovati da kosa postane bez sjaja i postane masna." Ipak, sjajne regeneratore možete taktički nanijeti samo na vrhove kose ako vam se čini da su jako isušeni.

Emily Ratajkowski zablistala s novom frizurom te chic zelenom haljinom koja prati liniju tijela
Zaslužila je čistu peticu iz stila: Nosi torbicu i obuću koje cure ljeti obožavaju
Sjećate li se ovih sandala? Cure su ih godinama obožavale, a zgodnoj crnki u pripijenoj haljini baš dobro pristaju

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".