Ove sastojke zasigurno imate doma, a smatraju se odličnim beauty saveznicima za lijepu kožu

Donosimo vam šest evergreena u svijetu ljepote koje imate na dohvat ruke i super su put do lijepe kože
Vidi originalni članak

Tajne dugovječne ljepote prenose se s generaciju na generaciju u različitim kulturama i tradicijama, a činjenica da se prenose s generaciju na generaciju govori nam dovoljno o tome koliko su učinkoviti. Kurkuma, aloe vera i arganovo ulje upravo su jedna od tih tajni koje su se pokazale favoritima u svijetu prirodne kozmetike.

Proizvodi s kojima ćete napraviti savšrenu pedikuru i manikuru kod kuće:

Krema za stopala Thalgo Cold Cream Marine, lijepa.hr, 75 ml, 160 kn Krema za nokte i ruke Weleda Citrus, notino.hr, 50 ml, 67 kn Krema za ruke Nivea Protective Care 75 ml, bazaar.hr, 75 ml, 14 kn Krema za ruke Mixa Cold cream, bazaar.hr, 50 ml, 59 kn Krema za nokte i ruke L'Occitane Lavender, notino.hr, 30 ml, 78 kn Krema za nokte Dior Crème Abricot, notino.hr, 10 ml, 152 kn Hranjiva krema Vichy Hand & Nail, notino.hr, 40 ml, 45 kn

Kurkuma

Kurkuma je u današnje vrijeme popularnija kao začin jelima, ali prvotno je bila tradicionalnom medicinom jugoistočne Azije i Kine. Čudotvorna svojstva kurkume nisu tajna. U svijetu ljepote, kurkuma kožu čini zdravom i lijepom. Bogata je nutrijentima kao što su kalcij, vitamin C, kalij i magnezij koji dubinski čiste kožu uklanjajući masnoću i nečistoću, sprječavaju nastanak akni, obnavljaju i njeguju površinu kože, a usporavaju i proces starenja. 

Aloe vera

Aloe vera drevna je afrička biljka s blagotvornim djelovanjem. Jedna je od biljaka koje pomažu u jačanju imunološkog sustava, smanjenju upala i detoksikaciji organizma. Primjenjuje se i kod problema s kožom pa tako je učinkovita kod akni, svrbeža, alergije, osipa i općenito kod kožnih oboljenja. Prema istraživanjima koja su proveli znanstvenici, svakodnevnim korištenjem gela od aloe vere moguće je poboljšati elastičnost kože i riješiti se bora. Pripravci rađeni na bazi ove biljke korisni su u situacijama kada je potrebno ubrzati zacjeljivanje rana ili liječiti opekline na koži.

U videu pogledajte kako bi trebala izgledati njega kose kod kuće po savjetima stručnjaka:

Arganovo ulje

Arganovo ulje porijeklom iz Maroka bogato je nutrijentima i kao tako jedno je od najpoznatijih u svijetu. Još uvijek se dobiva na tradicionalni način - proizvodnju ulja isključivo provode udruge žena, kojima je to način postizanja emancipacije i samostalnosti. Proces dobivanja je dugotrajan i težak – arganovi oraščići se beru, razbijaju kamenom i melju. Dobivena smeđa pasta (amlou) se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Tako dobiveno ulje puno je esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i minerala koji osiguravaju hidrataciju i zaštitu kože i kose od oštećenja sunca. Tradicionalno se ovo ulje koristilo kao mast za oboljenja poput akni i suhe kože. Arapkinje ga i danas koriste od glave do pete smatrajući ga eliksirom ljepote

Ipak, u njezi ljepote nisu ključne samo blagodati egzotičnih zemalja. Kozmetički potencijal prepoznale su u nekim sastojcima i naše bake smatrajući da domaći pripravci od mlijeka, meda i limuna vraćaju koži prirodnu masnoću, vlažnost i sjaj čineći je nježnom, podatnom, lijepom i zdravom. 

Mlijeko

Mlijeko je jedna od najvrednijih namirnica u našoj prehrani. Hranjivo je i zdravo te pogoduje funkcioniranju svih naših organa, pa tako i najvećeg, naše kože. Da mlijeko čini kožu ne samo zdravom nego i lijepom, znale su još prije 3000 godina Nefertiti i Kleopatra koje su svakodnevno uživale u bijeloj kupci. Doista, mlijeko sadrži kozmetički relevantne sastojke poput bjelančevina, enzima, hormona, mliječne kiseline i masti, ali i vitamine A, D, E, K i B, posebno B2, B12 i B1 te brojne minerale na čelu s kalcijem i fosforom. Podjednako odgovara svim tipovima kože koja postaje svježija, čvršća, elastičnija i nježnija. Mlijeko potiče mikrocirkulaciju, izmjenu tvari i prokrvljenost kože te štiti njen kiseli omotač i regulira njenu vlažnost. Između ostalog mlijeko ima snažan anti-aging učinak, pa potiče i produkciju kolagena te djeluje kao svojevrsni punjač sitnih bora. Osim što pogoduje normalnoj, nečistoj, suhoj i koži sklonoj borama, pripravci od mlijeka pravi su melem i za vrlo osjetljivu kožu, smiruju je i ublažavaju crvenilo i upale.

Vrijeme je za papuče! Moramo biti doma, no sve je lakše uz cool i udobne papuče pa smo izdvojili najbolje:

Oysho, 13 eura Oysho, 18 eura Oysho, 13 eura Lauren Manoogian, 412 eura, Matches Fashion J.W. Anderson, 450 eura, Matches Fashion Isabel Marant, 240 eura, Matches Fashion H&M, 20 eura H&M, 15 eura H&M, 10 eura C&A, 4 eura

Med

Med je pravo tekuće zlato jer, osim što mnogobrojne prednosti za naše zdravlje, blagotvorno djeluje i na kožu. Žene su koristile med u njezi kože stoljećima jer ne sadrži nikakve kemikalije ni konzervanse, već samo prirodne sastojke. Stoga je i danas med nezaobilazan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda. Med omekšava, hrani i vlaži kožu te ima antibakterijsko djelovanje. Sadrži vitamine B i C te brojne minerale i aminokiseline koji čuvaju kožu od prijevremenog starenja

Limun

Limun je prava tvornica vitamina C i efikasno je sredstvo u prirodnoj kozmetici. Limunov sok pomaže u regulaciji masne kože, posvjetljuje ten i pjegice od sunca te izjednačuje ten. Osim visokog udjela vitamina C, limun pomaže smanjiti kiselost organizma i detoksicirati tijelo, a njegov je miris poželjan u brojnim kozmetičkim preparatima. Limun također pomaže posvijetliti kosu, smanjiti izlučivanje sebuma na vlasištu, posvijetliti dlačice cijelog tijela i matirati masnu kožu.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".