Omiljeni beauty dućan Hrvatica zatvara do 250 poslovnica diljem svijeta; što će biti sa zagrebačkom?

Legendarna britanska beauty kompanija krajem prošle je godine prodana investicijskom fondu koji sada planira reorganizaciju poslovanja, na žalost mnogih fanova diljem svijeta
Vidi originalni članak

Brojne trgovine Body Shopa, čak njih 250, uskoro bi mogle zatvoriti vrata, nakon što je investicijska grupa preuzela kompaniju za čak 242 milijuna eura. Lanac, koji je osnovala pokojna Anita Roddick, koja je preminula 2007., prodao je investicijskoj grupi brazilski kozmetički lanac Natura & Co Aurelius u studenom prošle godine. Ugovor vrijedan 207 milijuna funti omogućio im je ujedno preuzimanje 250 britanskih trgovina. No, samo par tjedana nakon preuzimanja, angažirali su stečajne upravitelje, što nitko nije očekivao.

- Sada trebaju zatvoriti 'značajan' broj trgovina - otkrio je izvor blizak kompaniji za Sky News, no točni brojevi nisu poznati.
Zatvaranje znači razočaranje za dugogodišnje kupce diljem svijeta, koji obožavaju ovaj legendarni brend, a tu su i potencijalni problemi s otkazivanjima osoblju. U Hrvatskoj imaju dva dućana u Zagrebu, u Arena centru i Bogovićevoj.

Kompanija Aurelius, koja također ima brend sportske odjeće Footasylum i sada bankrotirani zdravstveni lanac Lloydspharmacy, uskoro će imenovati FRP Advisory da vodi stečajni postupak poslovanja tvrtke u Velikoj Britaniji, izvijestio je Sky News.

Izvor blizak kompaniji je za Sky rekao da nelikvidnost britanske podružnice neće utjecati na rad trgovina u ostatku svijeta.
No, tu su i brojni drugi financijski problemi. Naime, otkriveno je da bivši zaposlenici još nisu primili bonuse u vrijednosti od oko 5 milijuna eura.

Prošlog je tjedna otkriveno da je Aurelius, koji je The Body Shop kupio 2017. od L'Oreala za oko 900 milijuna eura, predao veliki dio svojih poduzeća u Europi i Aziji neimenovanom 'međunarodnom obiteljskom uredu'. To je, naime, dio strategije preokreta za kompaniju koja diljem svijeta ima oko 10.000 zaposlenih.

U studenom se otkrilo da se beauty kompanija bori s profitabilnošću, a pritom je najavljeno da će uskoro kompaniji vratiti financijsku stabilnost.

- Oduševljeni smo što se upuštamo u ovu akviziciju legendarnog britanskog brenda, koji je bio pionir pokreta bez okrutnosti i prirodnih sastojaka na tržištu zdravlja i ljepote - rekao je tada menadžer Tristan Nagler u ime Aureliusa.

- Veselimo se suradnji s izvršnim direktorom Ianom Bickleyem i njegovim timom na pokretanju operativnih poboljšanja i ponovnom pokretanju poslovanja te pomoći u isporuci sljedećeg poglavlja uspjeha - najavljeno je. No, sada se čini da se za legendarnu kompaniju sprema neki drugi scenarij.

The Body Shop osnovan je 1976., s prvom trgovinom u Brightonu, s ciljem pružanja zdravstvenih proizvoda napravljenih od 'etičkih i prirodnih sastojaka' koji nisu testirani na životinjama. Samo sedam godina kasnije, poslovanje je naraslo na 138 trgovina, zahvaljujući modelu franšize koji je doživio brzi porast u fizičkim lokacijama. Godine 1984. tvrtka kreće na burzu, a cijena u osam godina rasre za 11.000%.

Do 1994. devet od deset Body Shop lokacija bile su franšize. Na koncu je 2006. The Body Shop kupio L'Oreal, za više od 760 milijuna eura, što je potez koji se u to vrijeme smatrao kontroverznim, obzirom na politiku francuske tvrtke testiranja na životinjama.
The Body Shop bio je jedna od prvih kozmetičkih tvrtki koja je zabranila upotrebu sastojaka testiranih na životinjama i promicala pravednu trgovinu sa zemljama u razvoju.

Za to je uvelike zaslužna njegova osnivačica, Dame Anita Roddick, koja je bila aktivistica za ljudska prava i zaštitu okoliša. Aktivno se borila za ekološka i socijalna pitanja, uključujući sudjelovanje u Greenpeaceu i The Big Issue.

Godine 1990. osnovala je dobrotvornu udrugu pod nazivom 'Children on the Edge' koja je pomagala ugroženoj djeci u istočnoj Europi, Africi i Aziji.

'The Body Shop' je pokrenula kako bi zarađivala za sebe i svoje dvije kćeri dok je njezin suprug bio odsutan u Južnoj Americi. Po povratku supruga, i on se pridružio njihovom uspješnom poslu. Do 2004. 'The Body Shop' je imao 1980 trgovina, više od 77 milijuna kupaca te je proglašen drugim brendom kojem se najviše vjeruje u Ujedinjenom Kraljevstvu - i 28. najboljim brendom u svijetu.

No te iste godine Aniti je dijagnosticirana ciroza jetre zbog hepatitisa C, što je javnosti otkrila 3 godine kasnije. Izjavila je kako je to 'žalosno, ali prihvatiš i ideš dalje'. Nakon toga osnovala Zakladu za hepatitis C i podigla svijest o ovoj bolesti.

Objavljeno je da se Roddick zarazila hepatitisom usred transfuzije krvi nakon rođenja svoje mlađe kćeri. Bilo je to dvadeset godina prije nego što je Ujedinjeno Kraljevstvo darivatelje krvi davalo na analizu za tu bolest.

Umrla je od akutnog krvarenja u mozgu u rujnu 2007. Ranije je izjavila da će svoje bogatstvo ostaviti dobrotvornim organizacijama, a ne svojim obiteljima i prijateljima - obećanje kojem je ostala vjerna. Anita Roddick ostala je nepokolebljiva u namjeri da nema namjeru 'umrijeti bogata'. Naime, njezina je oporuka otkrila da je cijelo svoje bogatstvo od 17.5 milijuna eura dala u dobrotvorne svrhe, prije nego što je umrla.

Kad je umrla, bruto vrijednost njezina imanja iznosila je oko 780.000 eura, što je otišlo na porez na nasljedstvo, ostavljajući njezinu neto vrijednost na nuli. Za života je komentirala kako smatra da je ostavljanje novca obitelji 'opsceno' te je kćeri Sam i Justie izbacila iz svoje oporuke 2005. godine, što je Sam nazvala kao - olakšanje.

Alternativa klasičnim mirisima: Suptilni svijet čarobnih parfema za kosu
Dugo nismo vidjeli ovako cool hlače na zagrebačkoj špici: Prepišite modne ideje operne pjevačice super stila
Porezni savjetnik odlično nosi svevremensku klasiku, a naglasak stavlja na chic modne detalje

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".