Nemojte zanemariti kožu oko očiju: Tanka je i osjetljiva, kozmetičarka savjetuje kako je njegovati

Ceramidi, kolagen, hijaluronska kiselina i prirodni sastojci poput smilja tu su da nam podare lijepu kožu na mjestima gdje je ona vrlo osjetljiva i tanka
Vidi originalni članak

Osjetljivo područje oko očiju otkriva koliko smo spavali, kako se hranimo i što pijemo, a s godinama to postaje sve očitije. Ako ne spavamo barem sedam sati, što vjerojatno vrijedi za većinu od nas, ujutro izgledamo dosta iscijeđeno. No, nije samo da moramo spavati, već bi san trebao biti u komadu, idealno je da idemo u krevet prije ponoći.

Naravno da naš način života nije tako krojen, uglavnom se radi o neurednom spavanju što zbog stresa, što zbog djece ili posla koji dovlačimo u spavaću sobu. Laptopi, tableti i mobiteli nisu prijatelj naših očiju, a to se očituje izuzetnom isušenosti samog oka. Naime, kad gledamo u zaslone, manje trepćemo, pa i oko time postaje suho. Tu je i potencijalna isušenost radi šminkanja – na to područje treba tapkati, u protivnom potičemo stvaranje prijevremenih bora. Dobro je aplicirati kreme i tijekom dana, naročito ako boravimo u umjetno grijanim prostorima s isušenim zrakom. Time osjetljivoj koži na tom području dajemo dozu hidratacije, koja će tijekom dana olakšati nivo zaštite.

Osim borica, muče nas sve više s vremenom i podočnjaci.

– Otečenost ispod očiju, vrećice koje se potom stvaraju, a onda i krugovi oko očiju u plavim, ljubičastim i sivim tonovima… svemu tome s vremenom pokušavamo stati na kraj – tumači kozmetičarka Lana Valenčak, iz salona Skin Care by Lana u Zaprešiću.

– Mogu vam reći da žene dosta opterećuju ti tamni koluti, zbog kojih izgledaju starije i umornije. Ponekad, koliko god se trudili da dovoljno spavamo, živimo zdrav način života, pijemo dovoljno vode, koristimo odgovarajuće proizvode, podočnjaci uvijek nekako nađu način kako da se pojave. Naime, tome je razlog koža koja je vrlo tanka na tom području. Gotovo da nema masnog tkiva, stoga ističe svaku, pa i najmanju boru. Ako je osoba sklona podočnjacima, imat će umorniji izgled lica, iako nije u godinama u kojima bi se to očekivalo – kaže kozmetičarka.

Ovisno o tipu i stanju kože, ali i boji samog tena, podočnjaci mogu biti raznih nijansi, od svjetloplave, ljubičaste, do žute ili čak tamnosive.

– Podočnjake smatramo prvim glavnim znakom starenja kože. Osim toga, oni su alarm koji nam organizam šalje da nas upozori na neki disbalans u tijelu. Jedan od glavnih faktora koji utječe na to hoćemo ili imati podočnjake ili ne, je pod broj jedan genetika – objašnjava Valenčak.

Upravo zato neke vrlo mlade osobe imaju podočnjake, koji će s vremenom postati sve izraženiji. Ne pomaže im često ni zdrav način života, jer geni su “rekli” svoje. Druga stvar koja je ključna kod ovog problema su vanjski faktori, odnosno način života. Ako se osoba često izlaže suncu i UV zračenju, bez adekvatne zaštite, s vremenom će taj dio lica postati tamniji, što nerijetko djeluje poput mrlje.

– Treća stvar koja je ovdje bitna je sama posljedica starenja, koje utječe na gubitak kolagena. Koža s vremenom gubi na elastičnosti, postaje opuštena i tanka, što se jako vidi upravo na području podočnjaka – priča stručnjakinja. Četvrti aspekt podočnjaka su bolesti, pa intenzivni podočnjaci mogu uputiti na probleme sa štitnjačom i bubrezima, jer dolazi do zastoja protoka tekućine u tijelu, ističe Valenčak. Naravno, na ovom problemu posljednjih godina intenzivno rade i profesionalci u kozmetičkim salonima i dermatološkim poliklinikama.

– U salonima je tretiranje podočnjaka klasičan izazov, prije svakog tretmana potrebno je napraviti profesionalnu analizu lica, koja nas koja nas upućuje kakvo je trenutačno stanje kože te, prema podacima, napravimo individualni plan tretmana i kućne njege za što uspješniji završni rezultat – priča kozmetičarka.

Dodaje kako upravo u salonima radi s ultrazvukom od 10 MHz kojim tretira područje ispod očiju te cijeli kapak, a rezultati su smanjenje podočnjaka. Time koži vraćaju vlagu, reduciraju sitne bore, a boja ispod očiju je svjetlija.

– Kao drugu inovativnu tehnologiju svakako bih izdvojila uređaj koji kombinira mikrostruju i “cold laser”, te je favorit među klijenticama. Uređaj nudi niz programa gotovo za svaku problematiku lica. Kombinacijom limfne drenaže s mikrostrujom uspješno rješavamo problematiku vrećica ispod očiju, a favorit za podočnjake je i svakako mezoterapija mikrostrujom bez igle – otkriva kozmetičarka. No, dodaje kako je za optimalan i dugotrajan rezultat ključna i kućna njega, jer time rezultati dulje traju te su vidljivi i nakon duljeg vremena.

Kad njega područja oko očiju, bez obzira na to radilo se o podočnjacima, hidrataciji ili boricama, postane svakodnevica, ovaj ritual uđe nam u naviku. Iako su kreme za područje oko očiju često zadnje na tapeti, one danas nude niz mogućnosti, a dostupne su nam i razne maske te jastučići natopljeni posebnim anti-age formulama. Od formula ističu se gelovi lagane teksture, koji ujedno hlade, a od sastojaka, ako imate borice, potražite nešto s kolagenom. Njegove molekule ispunit će borice, što će omekšati ukupni izgled područja oko očiju, čime nestaje taj umoran izgled lica.

Što se tiče otečenosti, jedan od klasičnih hit sastojaka je i heljda, čije ekstrakte sadrže kreme prirodnih sastojaka.

Q10 je već godinama slavni anti-age sastojak, baš kao i hijaluronska kiselina, zahvalna na području megahidratacije.

Za mekoću i mladolikost pobrinut će se ceramidi, saveznici kože koja izgleda zategnuto i nahranjeno. Osim sastojaka, praktična su i pakiranja, uglavnom su manja jer nam treba sitna doza formule da bi se koža revitalizirala. Neke od krema dolaze s malim žlicama, čija je moć hlađenja impresivna, zahvaljujući metalnom materijalu od kojeg je napravljena.

Inače, hlađenje je dobra jutarnja fora koju znaju oni koji se često ujutro bude s otečenim očima. Naime, ako smo se večer prije najeli slane hrane ili pretjerali s alkoholom, ujutro znamo biti poput buhtlice.

Stoga, stavite večer prije žlicu u hladnjak, bolje dvije. Ujutro ih nakon umivanja hladnom vodom žlice stavite na oči, pa na podočnjake, trebali bi se mrvu “opustiti”. No, ne duže od nekoliko minuta, ako postane neugodno ili primijetite da vam ne paše, preskočite taj korak.

Otečenost je česta i ako dovoljno ne spavamo, no to ćemo riješiti s ranijim odlaskom u krevet i kretanjem. Inače, boravak na svježem zraku, pa čak i na niskim temperaturama, za kožu je čudo. Šećite svaki dan po pola sata, primijetit ćete razliku – pogled će blistati, tamni kolutovi biti blijedi, a borice manje uočljive.

U galeriji smo izdvojii proizvode za njegu osjetljivog područja oko očiju

Uriage Age protect multi-action eyes, ljekarne, 15 ml Skeyndor Timeless Prodigy eye patch, ljekarne Shiseido Vital Perfection Uplifting and Firming Express Eye Mask, douglas.hr, 1 kom Sensai Cellular Performance Extra Intensive 10 Minute Revitalising Pads, douglas.hr, 10 ml 1035 kn Skeyndor Corrective lines eraser, ljekarne, 15 ml La Prairie Platinum Rare Haute-Rejuvenation Eye Elixir, douglas.hr, 15 ml Olival krema sa smiljem, drogerije, 15 ml Nuxe BIO protiv podočnjaka, ljekarne, 15 ml Neutrogena Hydro Boost eyes, drogerije, 15 ml Lumene Nordic Hydra eyes, drogerije, 15 ml La Mer The Lifting Eye Serum, douglas.hr, 15 ml Guerlain Super Aqua Eye Serum, douglas.hr, 15 ml Elemis Pro-Collagen Advanced Eye Treatment, douglas.hr, 15 ml Eisenberg Excellence Masque Creme Magique, douglas.hr, 30 ml Sisley Eye Contour Mask, douglas.hr, 30 ml Clinique All about eyes rich, martimex.hr, 15 ml Avene A-Oxitive yeux, ljekarne, 15 ml Placentor Repair eyes, ljekarne, 50 ml

 

Za njima su se na špici okrenuli baš svi! Njoj pripijena haljina stoji kao salivena, a on ima genijalne tenisice

Tko je za buhtle s višnjama i Nutellom? Imamo recept zbog kojih će nestati u trenu!

Kriva tekstura može uništiti frizuru: Frizerska iz zagrebačkog salona savjetuje čime stilizirati kosu

Izdanje koje bi razvedrilo i najtmurniji zimski dan. Psihoterapeutkinja kaže: 'Volim cvijeće i cvjetne uzorke!'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".