Naša kosa baš i ne voli vlažno vrijeme, no spas je u lijepim, malim bočicama: I stručnjakinja za kosu donosi par savjeta oko njege

Kosa je jedan od najljepših ukrasa, kad je poslušna i uredna, čitava siluet izgleda bolje. Brinemo se o njoj na svakodnevnoj bazi, naročito kad su pred nama razni vremenski izazovi i situacije
Vidi originalni članak

Etapa u kojoj se svakodnevno borimo s vlagom uvodi u naše beauty rituale neke novosti i novitete. Naime, nestabilno je vrijeme dosta loša vijest za naše divne lokne, frizure iz salona, minuciozno speglane pramenove i sve one frizure koje želimo da izgledaju uredno ne samo na početku, već i satima. 

Što se tiče kućne njege, tu je više feniranja, jer daleko su ljetni dani kad smo na suncu ili uz prozor uživali na toplom povjetarcu. Sve to utječe na kvalitetu i teksturu kose, to primijetimo već nakon pranja, što naravno na koncu ovisi o tipu kose. Kovrče se još više kovrčaju i isušuju, pošto su po prirodi suhe, dok ona ravnija kosa djeluje nekako otužno i beživotno. Stručnjakinja za kosu Anita Mlinarić i vlasnica zagrebačkog salona Stela objasnila je na kakvu njegu treba obratiti pažnju:

– Predlažem šampone bez sulfata te razne varijante formula sa sastojcima koji hidratiziraju. Bitno je da lasi budu opskrbljene hranjivim sastojcima, kako bi mogle što bolje funkcionirati. Pritom predlažem i balzam koji ćete odabrati ovisno o tipu kose, nanosite ga nakon svakog pranja.

Balzam je idealno na kosi držati 2 do 3 minute te nakon toga isprati mlakom vodom. Tu je i maska za kosu koju stručnjakinja preporučuje koristiti jednom u dva tjedna.

– Kod većeg oštećenja dobro je masku staviti na ručnikom prosušenu kosu te je tako držati barem 10 minuta. Nakon ispiranja primijetit ćete da je da je smanjen elektricitet od suhog zraka – priča Mlinarić.

Ističe da su ovakvi mali, vrlo praktični i svakodnevni rituali odličan način kako da nam kosa postane podatna i meka te da nas ‘sluša’. Maske i slične formule kosi će malo dati na težini pa se ona neće ponašati tako teatralno, već će biti lako baratati njome od jutra do mraka. Od preparata su dobra i ulja, primjerice one makadamije i argana. Ovi su sastojci vrlo popularni u svijetu frizerstva, savršeni za sve tipove kose. Za kovrčavu kosu i onu koja je dosta divlja, tu su posebne linije preparata čija je glavna uloga da primiri lasi i vlasište. 

Općenito se formule mijenjaju krajem godine, sve su više bazirane na sastojcima koji intenzivno dubinski njeguju las od korijena do vrha. Mnogi traže prirodne formule koje će njegovati kosu sastojcima čije je porijeklo poznato, jer svijet kozmetike sve više naginje naturalizmu u formulacijama. Razne biljne varijante sve su dostupnije, inspiracija dolazi iz svijeta jednostavnosti. Stoga ćemo sve više vidjeti preparate za kosu čija su baza prirodna ulja ili su lišena raznih kemikalija koje imaju negativan imidž u svijetu kozmetike.

Najtraženija je, ističe frizerka Mlinarić, prirodna kosa, odnosno ona koja je zdrava jer je takvu najlakše održavati od jutra do mraka. A i treba nam manje vremena za urediti kosu koja je zdrava i sama po sebi atraktivna. Ako smo ljeti imali malo preparata, radi jednostavnosti njege, sada ih je malo više, idealan je ritual onaj koji se sastoji od šampona, regeneratora i maske. 

Tu su i razna ulja, koja možemo koristiti i tijekom dana, kad primijetimo da je kosa neposlušna. Ako ništa drugo, možemo ih stavljati na vrhove, sve skupa djelovat će elegantnije i uredno. Jedna od mnogih karakteristika jesenske i zimske kose je upravo to – zna djelovati šlampavo, kao da se ne brinemo o njoj. 

Stoga birajte formule koje će je dovesti u red, po najkraćem postupku. Osim toga, dobro je sjetiti se da konstantno korištenje tih formula kosu dugotrajno čini zdravijom, naročito ako je rijetko šišate. I za kraj – brinite se o kapama, kako ne bi upravo one bile krive za divlju kosu. Naime, vunene i slične teksture lasi čine raskuštranima, a pritom je bitno svako malo ih oprati, jer upravo one mogu biti krivac za lošu frizuru. Dobro je i smanjiti sušenje fenom te kad je moguće kosu osušiti prirodno, bit će zahvalna. 

U galeriji smo izdvojili proizvode koji će pomoći u njezi kose ove jeseni

Luxurious Coconut Repair maska za kosu s kokosom, drogerije, 250 ml 40 kn Macadamia Professional Natural Oil Healing Oil Spray, drogerije, 125 ml 113 kn Garnier Coconut water šampon, drogerije, 400 ml 29 kn Herbal Essences Repair šampon za kosu Argan Oil, drogerije, 400 ml 43 kn Alfaparf Oil, douglas.hr, 100 ml 179 kn Aussie SOS Save My Lengths, drogerije, 100 ml 60 kn John Frieda Vibrant Shine šampon, martimex.hr, 50 ml 63,90 kn Leonor Greyl Masque Quintessence, douglas.hr, 200 ml 775 kn Kallos Cosmetics Biotin, drogerije, 275 ml 30 kn Kérastase Paris Masque Intense Régénérant, douglas.hr, 200 ml 389 kn L’oreal Paris Elseve Hyaluron Plump regenerator, 200 ml 25 kn L'Oreal Professionnel Inforcer regenerator, douglas.hr, 200 ml 145 kn Xpel Keratin Classic, drogerije, 400 ml 20 kn La Croa Hydraton šampon, drogerije, 300 ml 60 kn Ogx keratin oil šampon, drogerije, 385 ml 60 kn Hair Rituel by Sisley Precious Hair Care Oil Glossiness & Nutrition, douglas.hr, 100 ml 685 kn Olaplex Bonding Oil No. 7, drogerije, 30 ml 244 kn Olival ricinus ulje, drogerije, 60 ml 30 kn Sol De Janeiro Triple Brazilian Butter, douglas.hr, 75 ml 115 kn T-LAB Professional Elixir Superior, douglas.hr, 150 ml 209 kn Pantene PRO-V Intensive Repair šampon, drogerije, 1 L 85 kn Revlon Professional Uniq One, drogerije, 150 ml 73 kn

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".