Nalakirate nokte i lak na njima traje tek dan-dva? Evo kako spriječiti prerano "pucanje" laka na noktima

Lak na noktima kratkog je vijeka i često počinje pucati nakon samo jednog dana. Ipak, postoji nekoliko trikova kako produljiti svoju kućnu manikuru.
Vidi originalni članak

Konstantno pranje ruku ili pranje suđa, korištenje dezinficijensa, ljeto koje nam se bliži i sa sobom donosi kupanje u moru i bazenu... Naše su ruke stalno u dodiru s vodom. Upravo to skraćuje trajanje laka na noktima. Pri vrhovima počinje pucati ili se ljuštiti i ne prođe dugo vremena, već je vrijeme za novi lak. 

Kako biste to spriječili, na početku je potrebno očistiti nokte acetonom, čak i ako nemate lak na noktima, poručuju iz Glamoura. To se radi kako bi se uklonio lak ako ga imate i kako bi se uklonilo prirodno ulje koje je prisutno na noktima. To ulje se najčešće prenosi s jagodica prstiju i ono onemogućuje savršeno prianjanje laka na nokte. 

Također je bitno izbjegavati dodir s vodom prije samog lakiranja. Naime, nokti se pod utjecajem vode malo šire jer apsorbiraju vodu čak brže od kože, prenosi Byrdie. Nakon nekog vremena se skupljaju i vraćaju u prijašnje stanje. Upravo zbog ovog širenja i skupljanja, lak može popucati ako se nanosi nakon širenja. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prije nanošenja laka, potrebno je izrašpati površinu noktiju. Nejednaka površina nokta koja često nastaje zbog listanja noktiju može uzrokovati prijevremeno pucanje laka. Osim toga, rašpanjem se skida i onaj višak ulja koji se prirodno nalazi na noktima, piše Glamour. 

Nije preporučljivo koristiti lakove starije od godinu dana jer tada počinju mijenjati strukturu. Protok zraka ih zgušnjava zbog čega se rade male grudice prilikom nanošenja i što u krajnosti dovodi do pucanja, objašnjava Byrdie. Također nije dobro protresti bočicu laka prije korištenja jer se stvaraju mjehurići zraka. 

Iako se čini kao nebitan korak, bazni lak ili base coat je, kao što ime kaže baza, odnosno temelj manikure. Bazni lak sprječava stvaranje mrlja na noktima, jača ih i zaglađuje površinu noktiju. On omogućuje bolje prianjanje slojeva laka koji dolaze. Ti slojevi laka moraju biti tanki. Byrdie prenosi da što su tanji slojevi i što je dulje vrijeme sušenja između slojeva, to će duže lak trajati. Preporuka je čekati 5 do 10 minuta između slojeva. 

Prilikom nanošenja laka, pazite da s četkicom pređete vrh nokta. Kraj nokta je iznimno bitan jer od tuda najčešće i počinje pucanje laka. Nakon samog laka slijedi nadlak ili topcoat.

Byrdie preporučuje korištenje iste marke laka i nadlaka jer su njihove formule ciljano napravljene da zajedno djeluju. Kod nanošenja nadlaka, vrlo je važno nanijeti ga isključivo na nokte jer ako prijeđe malo sa strane, na kutikule, lak će se podizati i pucati. Ako se to i dogodi, potrebno je ukloniti ga s, na primjer štapićem za uši i acetonom. 

Da bi se nokti u potpunosti osušili, pričekajte nekih 45 minuta. Nadlak se može nanositi svaki dan kako bi manikura duže trajala, prenosi Glamour. Preporučuje se i redovno korištenje seruma za kutikule

Naravno, lak će biti dugotrajniji ako izbjegavamo dodir s vodom, ali to je gotovo nemoguće - eventualno se mogu koristiti rukavice za neke kućanske poslove.

Ako imate termin u salonu, a nemate ideje, donosimo super inspiraciju za hit proljetne manikure:

FOTO: Instagram @amy_lawrenson Dugina manikura; svaki nokat u različitoj boji FOTO: Instagram @emanuellek_ Dugina manikura; svaki nokat u različitoj boji FOTO: Instagram @heartzeena Dugina manikura; svaki nokat u različitoj boji FOTO: Instagram @townhouseuk Latice i cvjetni motivi kao detalj FOTO: Instagram @emilyjanelathan Latice i cvjetni motivi kao detalj FOTO: Instagram @thehangedit Latice i cvjetni motivi kao detalj FOTO: Instagram @betina_goldstein Zlatni detalji za dodatnu dozu glamura FOTO: Instagram @imarninails Zlatni detalji za dodatnu dozu glamura FOTO: Instagram @drybylondon Zlatni detalji za dodatnu dozu glamura FOTO: Instagram @imarninails Cijela paleta neonskih boja FOTO: Instagram @betina_goldstein Cijela paleta neonskih boja FOTO: Instagram @imarninails Cijela paleta neonskih boja FOTO: Instagram @thehangedit Francuska manikura s twistom u jarkim bojama FOTO: Instagram @colourriotnails Francuska manikura s twistom u jarkim bojama FOTO: Instagram @oliveandjune Francuska manikura s twistom u jarkim bojama FOTO: Instagram @emilyjanelathan Manikura s uzorkom kornjačevine, u detaljima ili preko cijelog nokta FOTO: Instagram @bubblyaquarius Manikura s uzorkom kornjačevine, u detaljima ili preko cijelog nokta FOTO: Instagram @buffcs Manikura s uzorkom kornjačevine, u detaljima ili preko cijelog nokta FOTO: Instagram @nafsalon Nude tonovi kao vječna klasika koja paše uz svaki outfit FOTO: Instagram @annawinck Nude tonovi kao vječna klasika koja paše uz svaki outfit FOTO: Instagram @oliveandjune Nude tonovi kao vječna klasika koja paše uz svaki outfit

 

 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".