Naglasak je na prirodnosti kose, što znači bolju i kvalitetniju njegu

Od raznih ulja preko kakao maslaca do formula s kozjim mlijekom, sezona posebne njege može početi. Formule koje otkrivaju najljepšu mekoću kose jednostavno je koristiti iz dana u dan
Vidi originalni članak

Promjene temperature zraka i općenito nivoa vlage kosa kao da prva primijeti, kao da se radi o sustavu za alarm - kad vlasi ‘polude’ znamo da se prognoza mijenja. Odlaskom frizeru pokušavamo održavati kosu urednom, no kad je vrijeme nepredvidljivo, frizura nema mira. Zato njega ima glavnu riječ, jer ako kosu dobro njegujemo, pravilnim preparatima, olakšat ćemo si dane u kojima su pramenovi pred posebnim izazovom. A tu su još i kape, koje je čine naelektriziranom i nemoćnom pred pravilima fizike - katkad strši, a onda kao da se zalijepi. Među top pravila koja predlažu frizeri proizvodi su prilagođeni teksturi kose - ravnoj ili kovrčavoj. Ali, treba se prisjetiti da je hidratacija super važna, nje nikad nije dovoljno.

Dolaskom hladnih dana i promjenom temperature zraka dobro je rjeđe prati kosu - često pranje može je isušiti, a tada ona djeluje ‘umorno’. Naime, prirodna vlaga kose nužna je kako bi iz dana u dan bila uredna i lijepa te ostala nemasna. Kad je previše isušena, tjeme proizvodi previše sebuma te se on ‘razvuče’ po vlasi, što znači da kosa dobiva neželjen sjaj. Jednostavnost je zapravo obavezna - pronađite nekoliko proizvoda koji joj odgovaraju i držite se toga. Ako su tu ulja, koristite ih dok ne potrošite pakiranje ili ih stavljajte pokatkad, izmjenjujte s regeneratorom. Iako postoji bezbroj formula, kosa ne podnosi baš sve odjednom. Jednostavnije je da definirate ritual i toga se držite. Treba obratiti pozornost i na temperaturu vode kojom peremo kosu - vruća nam je često ugodna, no nije dobra ni za kožu ni za kosu. Usto, sve više koristimo razne uređaje, primjer su pegle i figara kojima iz dana u dan mijenjamo stil. Fora nam je imati novu frizuru kad god poželimo, neki su tretmani ušli u našu kupaonu. Ravnanje ili kovrčanje kose više nije teško, daleko smo otišli od trakica ili viklera, u 5 minuta imamo frizuru po mjeri. No, sve to vlasi itekako osjete, najednom nisu više poslušne, pa im treba vratiti balans.

Često stilisti kose ističu i sušenje na prirodan način, no zimi je to nešto teže. Najbolje je posušiti kosu u ručniku nekoliko minuta te je nakon toga zaštititi regeneratorom ili maskom pa počešljati te ostaviti 20-ak minuta. Razlika je primjetna, ove formule ublažit će i smanjiti na minimum posljedice vrućeg zraka i promjena u temperaturi okoline. Pripazimo i na prehranu, uravnoteženi meni bogat vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E, biotina i omega-3 masnih kiselina, može doprinijeti zdravlju kose. Među preporukama stručnjaka je i masaža vlasišta, primjerice posebnim češljevima i masažerima ili jednostavno prstima, tijekom aplikacije šampona.

Od sastojaka ističu se oni prirodni, kao što su kozje mlijeko ili kakao maslac. Sastav kozjeg mlijeka, uključujući proteine, vitamine i minerale, može pomoći u jačanju vlasi kose i obnovi oštećene strukture. Mliječne kiseline pomažu u ravnoteži pH vlasišta i održavanju zdravog tjemena, što je osnova lijepe kose. Odličan je i kakao maslac - bogat je prirodnim masnoćama koje dubinski hidratiziraju kosu, što pomaže u sprječavanju suhoće i omekšava kosu. Posebna je preporuka oštećenoj kosi i onoj koja pokazuje znakove dubinske isušenosti. Daje sjaj te je čini blistavom. Maslac je dobar i za ‘smirenje’ kose, odnosno kada treba smanjiti frizz koji se javlja usred visoke vlage ili promjene temperature okoline. U danima kad je kosa ‘umorna’ dobre su i formule za volumen, sve su traženije jer daju dojam raskošne frizure. One nerijetko sadrže keratin, to je protein koji imamo prirodno u strukturi vlasi. A kad kosi dodamo njezin prirodni element, odmah postaje življa te ju je lakše stilizirati.

FOTO: Arhiva Dive Leonor Greyl Huile De Magnolia, martimex.hr, 95 ml 38 € FOTO: Arhiva Dive Aussie 3 Miracle Oil uljni losion Reconstructor, drogerije, 100 ml 9,14 € FOTO: Arhiva Dive John Frieda Frizz Ease Dream Curls, douglas.hr, 250 ml 8,30 € FOTO: Arhiva Dive T-LAB Professional Duo Shampoo, douglas.hr, 300 ml 16,63 € FOTO: Arhiva Dive Tomorrowlabs Hair Restoration Liquid Spray, douglas.hr, 100 ml 97,55 € FOTO: Arhiva Dive Leonor Greyl Masque L’Orchidee, martimex.hr, 200 ml 50 € FOTO: Arhiva Dive Philip B. Weightless Volumizing Masque, parfumerija-lana.hr, 226 ml 83 € FOTO: Arhiva Dive Leonor Greyl Masque Quintessence, martimex.hr, 200 ml 107 €

Laura Bračun: Rastuži me kada čujem da se netko ruga pjegicama, pogotovo kod djece
Severina Lajtman ruši sve predrasude: Najveća mi je želja da priče poput moje budu normalne
'Volim se igrati sa stilovima. Nekad mi dođe da imam nešto jednostavno, a nekad da bude nešto razigrano'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".