Na što pripaziti po ljeti kad je u pitanju njega kose? Popularna zagrebačka frizerka ima odgovore

– Izlaganje suncu, vrućinama i morskoj vodi, može donijeti probleme, na što je pogotovo osjetljiva duga kosa – komentira Petra Granić Glowatzky
Vidi originalni članak

Na odmoru je kosa obično lepršava i vrlo čista, no ne dobiva li dovoljno njege, ubrzo otkriva očite posljedice boravka na suncu. Postaje isušena i lakše puca, stoga stručnjaci i frizeri često upozoravaju da je lasima na odmoru i tijekom ljeta potrebna potpuna njega. Stručnjakinja za kosu i utjecajna zagrebačka frizerka Petra Granić Glowatzky tumači na što valja posebno pripaziti.

– Iako je ljeto vrijeme odmora, ne trebamo zaboraviti na osnove njege kose. Naime, ako je zapustimo, pri povratku s ljetovanja primijetit ćemo velike promjene nagore, a njih možemo lako spriječiti – govori Petra.

Izlaganje suncu, vrućinama i morskoj vodi, može donijeti probleme, na što je pogotovo osjetljiva duga kosa. Predlažem da je navečer isperete od soli, no ne morate je šamponirati svaki dan. Kao idealnu njegu ističem razne maske, regeneratore, tretmane, ulja protiv isušivanja i slično, ima toga danas dosta na tržištu – ističe Petra.

Dodaje kako su odlična pomoć u održavanju ljepote i kvalitete kose tzv. leave-in pripravci, odnosno regeneratori i maske koji se ne ispiru.

– Oni su odlični radi svoje jednostavnosti, ostavite ih na kosi i njega traje satima. Često su u spreju, a kad poprskate kosu neka se prirodno osuši. Ističe i razne kape, šešire i marame kao pomoć u zaštiti kose, ako niste za sprejeve i posebnu njegu. – Ako niste osoba koja sa sobom nosi razne preparate, znajte da prekrivanje kose modnim dodacima doista pomaže u njezinu očuvanju – podsjeća stručnjakinja.

Od formula koje će spasiti ljetnu kosu ističu se brojni šamponi, kao i spomenuti tretmani. U šamponima vidimo novu generaciju formula koje su sve moćnije, a tehnologije kozmetičkih kompanija od njih rade prave male tretmane.

Ritual njege ljeti je sam po sebi zanimljiviji, imamo više vremena, možemo se vlastitoj kosi i koži potpuno posvetiti. Među divnim sastojcima u šamponima ove sezone ističu se med, masline, kvinoja, lubenica i avokado – pa ovo zvuči predivno. Naravno, ti sastojci spominju se i u kućnim maskama, nerijetko čujemo kako je na kosu dobro staviti med i maslinovo ulje, a i avokado kao čisto voće daje niz blagodati kosi. U utrci za ljepotu nalazi se i jedan od prvaka ove scene, a to je arganovo ulje.

Ono se dobiva iz ploda istoimenog drveta koje raste u Maroku, a osim za kosu, optimalno njeguje i kožu. Arganu brojni frizeri pripisuju vrhunska svojstva, pa ćemo njegovo ulje često vidjeti kao sastojak za njegu oštećene i obojene kose.

Dio scene šampona posvećen je tzv. after-sun njezi, radi se o intenzivnim formulama čija je uloga “popravak” oštećenih lasi na suncu. One su korak do regeneratora i sličnih tretmana, kojima je prva i osnovna uloga obnova kose.

Dio ponude su sve popularnija ulja i posebne vodenaste formule u spreju, možemo ih nositi i na plažu i nanositi po želji, više puta. Ovo je idealan način da se kosa zaštiti tijekom cijelog dana, a navečer nakon svega samo ispere vodom. Tu su i razne regenerirajuće formule s neodoljivim sastojcima kao što su kokos, mango, avokado, zeleni čaj te razne druge voćne molekule koje podržavaju osnaživanje lasi. Za izuzetno suhu kosu, bez obzira na sunce i ljeto, stručnjaci predlažu maske za hidrataciju. Keratin je također jedna od aktivnih supstanci tih moćnih formula, a kako je to vrlo bitan protein i gradivni dio lasi, ima nezamjenjivu ulogu u njezi kose.

Također, sušenje bez sušila pomoći će kosi da bude u boljem stanju. Sušite je prirodno, makar navečer, jer ljetne su večeri kao stvorene za tzv. wet look frizure.

Ona je unijela boje na zagrebačku špicu: 'Sve sam začinila omiljenom torbom i šarenim noktima'
Ako preferirate sami lakirati nokte, od stručnjakinje za nokte doznajte koje su nijanse ljetni hit
Za voluminozniji izgled: Četiri frizure koje možete isprobati ako imate jako tanku kosu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".