Na licu može doći do izbijanja prištića i tijekom toplih dana - evo kako ih spriječiti

Cilj je držati bakterije koje uzrokuju akne podalje od vaše kože, a vaše pore čiste i nezačepljen
Vidi originalni članak

Uz pojačano znojenje i aktivnosti na otvorenom tijekom toplijih mjeseci, sa sigurnošću je pretpostaviti da će doći do izbijanja akni. No, između redovitog pranja ručnika i zamjene hidratantne kreme za nešto lakše formule, zapravo postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste spriječili izbijanje prištića.

"Cilj je držati bakterije koje uzrokuju akne podalje od vaše kože, a vaše pore čiste i nezačepljene", kaže Nazanin Saedi, certificirani dermatolog u Philadelphiji. "Ovo je posebno važno tijekom ljeta kada opekline od sunca i više temperature mogu dovesti do upale, dok znoj koji začepljuje pore može doprinijeti izbijanju prištića."

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili izbijanje akni, a certificirani dermatolozi za Byrdie su otkrili svoje najbolje savjete za sprječavanje izbijanja akni dok uživate na suncu ove sezone.

Prijeđite na laganu hidratantnu kremu
Predlaže se zamjena teških hidratantnih krema na bazi petrolatuma za lakšu hidratantnu kremu na bazi gela ili vode. Mnoge lagane hidratantne kreme ne sadrže ulja i nisu komedogene. Smanjenje količine ulja nanesenog na kožu pomaže u sprječavanju začepljenja pora i kože.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Skin care | beauty | capsule wardrobe | content creator (@milobycwdomu)

Odaberite proizvode za njegu kože i šminku bez ulja
Provjerite jesu li svi vaši proizvodi bez ulja ili nekomedogeni, uključujući zaštitu od sunca. Hidratne kreme koje sadrže ulje mogu lako začepiti pore tijekom toplijih mjeseci." Ovo vrijedi i za šminku. Potražite proizvode bez ulja jer proizvodi koji začepljuju pore mogu dovesti do neželjenih prištića.

I svakako nemojte u potpunosti preskočiti kremu za sunčanje. Možda se bojite da bi krema za sunčanje mogla začepiti vaše pore ili pogoršati postojeće akne. Međutim, dermatolozi naglašavaju da je krema za sunčanje doista važan dio zaštite vaše kože od preranog starenja, oštećenja od sunca i raka kože. "Pacijenti s kožom sklonom aknama trebaju biti posebno oprezni kako bi izbjegli opekline od sunca, koje mogu isušiti vašu kožu, dovesti do povećanja proizvodnje masnoće i stoga uzrokovati više prištića", kaže Saedie.

Izbjegavajte dodirivanje lica
Mnogi ljudi dodiruju svoja lica tijekom dana, a da nisu svjesni da to čine. No dodirivanje lica može unijeti bakterije na površinu kože, potičući izbijanje prištića. "Ove navike vrijedi se riješiti jer može unijeti neželjenu prljavštinu, bakterije i masnoću na vašu kožu", kaže Saedi. Ako vam je dodirivanje ili čačkanje prištića navika, pokušajte koristiti flastere za akne sa sastojcima poput salicilne kiseline i niacinamida kako biste pomogli u zacjeljivanju i smanjili upalu povezanu s prištićima, kao i kako biste spriječili fizičko dodirivanje prištića.

Perite svoju jastučnicu često
Vaša jastučnica vjerojatno je dom ozbiljne količine bakterija koje mogu pridonijeti aknama. Kako biste riješili ovaj problem, Saedi preporučuje redovito pranje jastučnice. Jednom tjedno je dobar početak, ali ako imate aktivne akne, perite jastučnice i plahte dva puta tjedno. Također preporučuju se svilene jastučnice jer ne zadržavaju bakterije poput pamuka. Svilene jastučnice općenito su nježnije prema vašoj koži i pomažu u sprječavanju bora.

@allyoucanface No need for a #guasha or #jaderoller when you have spoons at home 💯 #allyoucanface #facemassage #lymphaticdrainage ♬ Woman new challenge - Fernando Trujillo M

Koristite čiste ručnike
Redovito pranje ručnika i ručnika za lice također je dobra ideja. “Mokri i vlažni ručnici mogu dovesti do neželjenih bakterija koje želite držati podalje od svog lica", kaže Saedi. Ako koristite ručnik za brisanje znoja tijekom vježbanja, provjerite je li čist i brišete li ga nježnim pokretima. 

Radite piling češće
Dermatolozi predlažu piling barem jednom tjedno, a najbolji je nježan piling jastučićima s glikolnom kiselinom, koji mogu pomoći očistiti mrtve stanice kože s površine vaše kože. Pomoći će kod hiperpigmentacije i omogućiti bolje prodiranje vaših proizvoda, a možete se odlučiti i za umivanje lica sa salicilnom kiselinom kako biste lakše otčepili pore i spriječili prištiće.

Ni Hailey Bieber nije odoljela trendi proljetnim komadima: Mini suknja uz predimenzionirani kaput veliki je hit
Simpatične djevojke odabrale ružičaste komade: 'Previše se družimo pa imamo sličan stil, a i razmjenjujemo garderobu!'
Spoj haljine i čizama zgodna frizerka odlično nosi: 'I preko ljeta nosim gležnjače, a imam pet pari kaubojki!'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".