Muči vas problem suhog vlasišta? Stručnjaci otkrivaju što ga uzrokuje i kako ga se riješiti

Teško je razlikovati perut od suhog vlasišta, no najbolji način da to učinite jest razmišljati o tome što je moglo uzrokovati tu suhoću vlasišta.
Vidi originalni članak

Suho vlasište može uzrokovati nelagodu, svrbež i perutanje, ali razumijevanje uzroka ovog problema ključno je za učinkovito rješenje. Suho vlasište može se maskirati kao perut i obrnuto jer su im simptomi prilično slični. Međutim, kako liječiti svaki od njih je vrlo različito. 

Suho vlasište nastaje kada gornjem sloju kože (epidermisu) nedostaje vlage ili vode. To može uzrokovati svrbež i iritaciju te može dovesti do perutanja vlasišta. Iako je suho vlasište uobičajeno, nije toliko uobičajeno kao suha koža negdje drugdje, kao što su šake, ruke, noge, pa čak i lice. To je zato što je vaše vlasište izrazito lojno okruženje i sadrži više uljnih žlijezda, stoga proizvodi više ulja nego većina drugih dijelova vašeg tijela.

Mnogo je razloga zbog kojih se može pojaviti suho vlasište, ali u nastavku smo naveli najčešće:

Okoliš
Suho vlasište obično je uzrokovano čimbenicima iz okoliša, kao što je vrijeme. U ljetnim mjesecima vlasište može izgorjeti od sunca, što može pogoršati stanje. Prema istraživanju koje je proveo The Body Shop, pretraživanja za ‘zašto me svrbi tjeme’ povećavaju se za 379% u odnosu na prosječni opseg pretraživanja tijekom zime. Isto tako, pitanja o tome kako se nositi s peruti vrhunac su između studenog i veljače, s izrazom ‘kako se brzo riješiti peruti’ koji raste za 350%.

Dob
Vjerojatnije je da će se suho vlasište pojaviti kada vaše vlasište ne proizvodi dovoljno ili adekvatno ne nadoknađuje sebum, što se obično događa kako starimo.

Proizvodi za kosu
Vaši proizvodi za kosu mogu biti odgovorni za izazivanje kontaktnog dermatitisa. osip koji svrbi uzrokovan izravnim kontaktom sa supstancom na koju ste alergični. Dakle, ako ste uveli nove proizvode u svoju rutinu njege kose, oni bi mogli biti krivac. Ili se može dogoditi da je proizvod koji ste godinama koristili preformuliran, pa vrijedi provjeriti popis sastojaka.

Koja je razlika između suhog vlasišta i peruti?
Mnogi misle da je perut stanje suhog vlasišta i iako su simptomi isti (suhe ljuskice i svrbež), perut je zapravo posljedica viška masnoće. Ljuskanje daje mnogima dojam da je to uzrokovano suhoćom, ali nije jer perut je masno stanje.

Masnoća koja se javlja kada imate perut uzrokovana je prekomjernim rastom gljivica. Kvasci prirodno žive na vašem vlasištu i obično ne uzrokuju probleme. Međutim, svrbež i ljuštenje mogu se pojaviti kada prekomjerni rast gljivica uzrokuje neuravnoteženost mikrobioma vašeg vlasišta, a neki su ljudi jednostavno osjetljivi na normalne razine ovih gljivica.

Teško je razlikovati perut od suhog vlasišta, no najbolji način da to učinite jest razmišljati o tome što je moglo uzrokovati tu suhoću vlasišta. Je li to alergijska reakcija na nešto što ste koristili ili ste nedavno koristili proizvode koji vam isušuju kosu i vlasište? Ako ste odgovorili potvrdno, onda se vjerojatno radi o suhom vlasištu. Ako vam je kosa unatoč ljuskicama pomalo masna i prisutna je cijelo vrijeme, vjerojatno imate perut.

Kako se riješiti suhog vlasišta?

Utvrdite uzrok
Da biste se nosili sa suhim vlasištem, prvo morate identificirati uzrok tome. Imamo dovoljno lojnih žlijezda na vlasištu da održavaju podmazivanje vlasišta, pa ako je vlasište suho, onda najvjerojatnije postoji temeljni uzrok. Neki uzroci mogu biti alergijska reakcija na proizvod ili čak prečesto pranje kose loše formuliranim jakim šamponom"-

Pokušajte s nježnim pilingom
Kao i kod suhe kože na drugim dijelovima tijela, kombinacija nježnog pilinga i hidratacije može pomoći. Isprobajte dnevni rehidrirajući tonik za vlasište koji sadrži sastojke kao što je natrijev salicilat – protuupalno i antiiritirajuće sredstvo koje pomaže umiriti vlasište.

Potražite umirujuće sastojke
Neki načini za rješavanje problema suhog vlasišta su korištenje nečeg umirujućeg poput gela aloe vere izravno na vlasištu ili hidrosola poput ružine vodice. Koristite sastojke za pročišćavanje kao što je ulje čajevca - oni čiste i kontroliraju razine kvasca, što zauzvrat rješava probleme s vlasištem. Tretman vrućim uljem, kao što su kokosovo ulje i ulje jojobe, neposredno prije nego što ćete oprati kosu također bi mogao pomoći u uspostavljanju ravnoteže vlasišta. Dvaput tjedno nanesite hidratantnu masku za vlasište koja sadrži sastojke poput aloe vere i blagih pilinga, poput betain salicilata.

Prilagodite svoju prehranu
Ono što unosimo u svoje tijelo zapravo može utjecati na ono što se događa u našim tijelima. "manjite alkohol, šećer i prerađenu hranu - oni povećavaju proizvodnju kvasca.

Ako ste isprobali gore navedeno i još uvijek patite od problema suhog vlasišta, potražite stručnjaka koji vam može pomoći u prepoznavanju problema i planu liječenja. Ako mislite da bi suhoća mogla biti uzrokovana ozbiljnijim stanjima vlasišta, kao što je psorijaze, alergija i osjetljivosti, možda će trebati dodatna ispitivanja. Najbolje je da razgovarate s dermatologom ili trihologom ako ste zabrinuti. Nekoliko 'crvenih zastavica' na koje treba obratiti pozornost su vrlo teške ljuskice, ljuskice koje su čvrsto zalijepljene za vaše vlasište, krvarenje, upala i izraženo crvenilo.

Dugi bijeli kaputi veliki su ovosezonski hit, a mi smo izdvojili najbolje modele iz high street dućana
Kineska nova godina slavi se na razne načine, a velike modne kuće posvetile su joj čitave capsule kolekcije
Chiara Ferragni i dalje pod istragom - sumnja se na još dvije 'kriminalne' radnje

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".