Muči vas koža koja se pretjerano masti? Donosimo savjete stručnjaka kako je tretirati u ljetnim danima

Sjajno lice na visokim temperaturama zahtijeva poseban beauty ritual, a najvažniji koraci su čišćenje posebnim formulacijama i nakon toga krema koja matira i sadrži aktivne molekule za smirenje kože
Vidi originalni članak

Sebum je vrlo važan za očuvanje zdravlja kože jer štiti kožu od dehidracije i negativnih utjecaja iz okoline.

– No pretjerano lučenje sebuma ipak nije dobro jer kože postaje masna, nastaju proširene pore, a posljedično mogu nastati i akne – upozorava Ivana Burulić, edukatorica za kozmetičke brendove kompanije Pierre Fabre Hrvatska, inače magistra prehrambene tehnologije.

Tijekom ljeta temperatura i udio vlage u zraku rastu što potiče žlijezde lojnice na pojačanu proizvodnju sebuma. A budući da na licu imamo visoku koncentraciju lojnih žlijezda – posljedica je neželjena, pretjerana masnoća na području lica. Osnova njege masne kože ljeti sastoji se od nekoliko koraka, a prvi je, naravno, čišćenje.

– Redovito čistite kožu nježnim i učinkovitim proizvodima prilagođenima za higijenu masne kože. Nježan pristup zahtijeva upotrebu proizvoda bez sapuna, s blagom osnovom za uklanjanje nečistoća i prekomjerne masnoće – tumači Burulić. Pranje lica preporučuje najviše dva puta dnevno, odnosno i ujutro i navečer.

No ne češće jer to dodatno isušuje kožu, što potiče lojne žlijezde na pojačano lučenje masnoća. Naime, što smo revniji pri čišćenju i uklanjanju masnoća, to ih naša koža više proizvodi kako bi nadoknadila manjak, što se zna pretvoriti u začarani krug. Burulić upozorava i na piling:

– Njegova pretjerana upotreba može uzrokovati crvenilo, nadražaj i oštećenje kože, stoga ne treba pretjerivati.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Savjetuje jaču hidrataciju kože jer masna je koža dubinski isušena i pokušava se uravnotežiti. Koristite lagane kreme koje vlaže kožu, obavezno moraju biti nekomedogene, bez obzira na to jesu li s faktorom ili klasične dnevne. To znači da ne zatvaraju pore na koži te time ne utječu na stvaranje prištića i akni. I ne zaboravite, veli edukatorica, obavezno je piti vodu, svakodnevno oko osam čaša. Ljeti se naš organizam hladi, a to radi upravo vodom koju unosimo u organizam. Kako voda, dakle, više hlapi, potrebno je više je konzumirati. A kreme s hidratizirajućim sastojcima dodatno će pomoći masnoj koži da održi optimalan nivo vlage u svim slojevima.

Hit ove kozmetičke niše su kreme koje matiraju lice, one mu daju ujednačen izgled. Često se prva sjaji T-zona, stoga je na tim mjestima dobro koristiti maramice za matiranje ili čak obične, papirnate. Šminka također mora biti nekomedogena, da ne zatvara pore.

– Redovito koristite i zaštitu od sunca s visokim faktorom. Naime, prekomjerno izlaganje suncu isušuje kožu i potiče žlijezde lojnice na pretjeranu proizvodnju sebuma. Površina isušene kože postaje tvrđa što ometa prirodni proces ljuštenja mrtvih stanica s površine kože te dolazi do začepljenja pora i razvoja akni – savjetuje Burulić.

Zaštitite kožu od sunca dermokozmetičkim proizvodima laganih tekstura posebno prilagođenih za masni i problematični tip kože koji će vam pružiti širok spektar zaštite od UVA, UVB zraka i plavog svjetla. Tijekom dana kožu osvježite termalnom vodom, pasat će joj svako osvježenje.

 

Na stajling atraktivne brinete nećete ostati ravnodušni: Minica popularnog uzorka joj tako dobro pristaje

Nju ne možete "promašiti": 'Malo sam Frida Kahlo, malo romantična, malo hipi i gipsy...'

Laskava, svestrana i laka za održavanje: Isprobajte bob-frizuru za koju kažu da pristaje svakom obliku lica

Koga je još osvojila ova popularna haljina? Prekrasnoj brineti sa špice točkice baš dobro pristaju

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".