Možete li pretjerano čistiti lice? Stručnjaci otkrivaju sve o dvostrukom čišćenju i kako utječe na kožu

Ako ste umivali lice više od dva puta dnevno i primijetili da vam je koža postala crvena, suha ili nadražena, možda osjećate učinke pretjeranog čišćenja.
Vidi originalni članak

Iako neki od nas možda vjeruju da je pristup njezi kože prema principu ‘više je bolje’ rješenje, to nije uvijek slučaj, osobito kada je u pitanju čišćenje. Ako ste umivali lice više od dva puta dnevno i primijetili da vam je koža postala crvena, suha ili nadražena, možda osjećate učinke pretjeranog čišćenja. 

Pretjerano čišćenje može se dogoditi iz nekoliko razloga – od prečestog pranja lica do korištenja jakih proizvoda. Općenito, pranje lica više od dva puta dnevno prelazi u područje pretjeranog čišćenja, ali to ovisi od osobe do osobe, kaže dermatologinja Courtney Rubin za Byrdie. Na primjer, netko s masnom kožom može tolerirati češće čišćenje, ali najvažnija stvar je čišćenje uz održavanje zdrave kožne barijere.

Proizvodi koje koristite za čišćenje mogu imati značajan učinak, osobito ako se proizvodi previše pjene i skidaju s kože lica njezine bitne slojeve. Ako koristite previše vruće vode ili proizvode koji se jako pjene, koji imaju tendenciju da imaju iritirajuće surfaktante, možete pretjerano očistiti kožu čak i ako ih koristite samo jednom dnevno. Ključno je ne iritirati kožu radi čišćenja, jer to može ugroziti prirodnu, zaštitnu barijeru vaše kože.

Prema stručnjacima, neki znakovi i simptomi da možda prečesto perete lice uključuju:

  • male mrlje sitnih crvenih kvržica oko očiju, usta i nosa
  • svrbež kože
  • crvenilo
  • koža koja se ljušti
  • zategnuta i suha koža
  • ekcem na licu ili izbijanje drugih upalnih stanja kože
  • peckanje kože prilikom nanošenja njege kože

Pretjerano čišćenje dovodi do razgradnje kožne barijere, što može uzrokovati simptome poput crvenila, upale, peckanja, zatezanja, ljuštenja i upalnih stanja kože. Još jedan razlog zašto je pretjerano čišćenje problematično je taj što može poremetiti prirodnu proizvodnju masnoće kože i pH razinu, pridonoseći suhoj i nadraženoj koži. Naravno, sjajan je osjećaj kada perete kožu i osjećate tu zategnutost, ali kada skinete barijeru kože, dovodite u pitanje njenu sposobnost održavanja homeostaze - ravnoteže potrebne za zdravu funkciju kože i obnavljanje stanica.

Kod čišćenja, krajnji je cilj pročistiti vašu kožu bez ogoljavanja, a dehidracija kože može dovesti do upale, što želite izbjeći. Zapamtite da pretjerano čišćenje ostavlja kožu sklonom upalama i iritacijama. Upala je temeljna komponenta većine stanja kože.

Kako biste spriječili pretjerano čišćenje, trebali biste osigurati da čistite kožu jednom ili dva puta dnevno mlakom vodom i nježnim sredstvom za čišćenje. No, važno je napomenuti da obično nema ništa loše u dvostrukom čišćenju kad ste našminkani. Započnite sa sredstvom za prethodno čišćenje kao što je micelarna voda za uklanjanje šminke i viška prljavštine, a zatim nastavite svojim nježnim, hidratantnim sredstvom za čišćenje kako biste oprali golo lice.

Nakon čišćenja, preporučuju se ograničavanje upotrebe pilinga, koji mogu iritirati pretjerano očišćenu kožu), te namažite kožu hidratantnim proizvodima za njegu kože kako biste obnovili razinu vlage u koži. U svoju rutinu trebali biste uključiti umirujuće serume, hidratantne kreme i maske.

Proizvedeno u Europi, prodano u Europi: Kako je Veja razvila strategiju za ekološki osvještenu prodaju
Ponovno ćemo uživati u divnim haljinama i romansi: Evo što nam sve nosi treća sezone serije Bridgerton
Nakon dijagnoze raka kralja Charlesa, stručnjaci objašnjavaju kako izgleda linija nasljeđivanja za prijestolje

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".