Kiselina u rutini njege lica za koju trebate znati: Blaža je od ostalih pa je prikladna i za i osobe s osjetljivijom kožom

Azelaična kiselina, osim što djeluje kao lagani piling, ima i antibakterijska i protuupalna svojstva, što je čini sjajnim saveznikom u rješavanju problema s kožom
Vidi originalni članak

Kad se govori o kiselinama, hijaluronska i glikolna dolaze u prvi plan, no tu je još jedna na koju treba obratiti pozornost. Radi se o azelaičnoj kiselini koja je, iako na njoj fokus nije toliki, još bolja za osjetljivu kožu, onu sklonu aknama, kao i kožu s pigmentacijskim mrljama ili s blagom do umjerenom rozacejom. 

Glamour piše kako je riječ o iznimno blagom pilingu koji istovremeno djeluje i kao protuupalno sredstvo, što može biti vrlo zbunjujuće, pogotovo kada takav proizvod treba uvrstiti u rutinu njege kože. I dok se azelaična kiselina inače dobiva iz žitarica poput raži, pšenice i ječma, kad su u pitanju proizvodi za njegu kože, oni su obično izrađeni u laboratoriju, kako bi bili što stabilniji i učinkovitiji. Važnost azelaične kiseline za Glamour su komentirali i liječnici koji kažu kako je azelaična kiselina blaža od ostalih kiselina iz alfa hidroksi skupine, uključujući glikolnu, mliječnu i bademovu, što je čini dobrim izborom za suhu i osjetljivu kožu.

Evo što stručnjaci kažu za čišćenje kože lica dvaput dnevno svaki dan

 

Osim što redovitom uporabom kožu čini glatkom, azelaična kiselina ima antibakterijska i protuupalna svojstva, što je čini sjajnim saveznikom kad pojave problemi poput akne i rozaceje. Osim toga, stručnjaci ističu kako se azelaična kiselina može koristiti i za ublažavanje hiperpigmentacije i tamnih mrlja na koži.

Prije nego azelaičnu kiselinu ubacite u rutinu njege kože, važno je proučiti kako je koristiti i jesu li pojedini sastojci sigurni za korištenje u kombinaciji s drugim sastojcima. Naime, miješanja ili nanošenje slojeva i slojeva "pogrešnih" sastojaka može rezultirati crvenilom, iritacijom ili ljuštenjem kože. Stručnjaci za Glamour pojašnjavaju da se azelaična kiselina dobro "stapa" s mnogim drugim sastojcima za njegu kože, no s obzirom na to da se radi o pilingu, treba pripaziti ako koristite i druge kiseline. Kako biste izbjegli prekomjerno ljuštenje kože, savjetuje se korištenje samo jednog sastojka za "obnavljanje" kože, kao i postupno povećavanje postotka kiseline koji se nalazi u proizvodu. Uz to, dobra je ideja azelaičnu kiselinu kombinirati s drugim, umirujućim sastojcima poput niacinamida ili antioksidansa, što je posebno koristan savjet za sve one koji na licu imaju tamne mrlje ili neujednačen ton kože. 

Iako bi SPF trebao biti sastavni dio svakodnevne njege kože, liječnici upozoravaju da je još važnije temeljito ga nanositi kada koristite azelaičnu kiselinu jer svaka kiselina kožu može napraviti još osjetljivijom na sunce. Stručnjaci su se dotaknuli i nuspojava korištenja azelaične kiselina pa kažu da, kao i kod svakog sredstva za piling, postoji mogućnost iritacije i crvenila. Zato je preporuka krenuti koristiti polako i u rutinu dodavati jednu po jednu "aktivnicu", s ciljem sprječavanja iritacije kože. Ipak, od svih kiselina, azelaična je ta koju koža prilično dobro podnosi, s minimalnim nuspojavama. 

Također, vrijedi napomenuti, s obzirom na to da je azelaična kiselina prilično blaga, možda nije najbolji izbor za osobe koje s aknama imaju velike probleme. Zato je najbolje posavjetovati se s dermatologom koji će preporučiti najbolji i najefikasniji tretman. Ako ste razmišljali o dodavanju azelaične kiseline u rutinu njege kože, neki od proizvoda na koje vrijedi obratiti pozornost su The Ordinary Azelaic Suspension 10% i  Paula's Choice 10% Azelaic Acid Boost. 

Bob kojeg frizeri opisuju kao savršenog za hladnu sezonu: Nosi dozu seksepila i prilagođava se raznim teksturama kose

Ines je velika ljubiteljica štikli: 'U kolekciji imam preko 250 pari. Kolekcionarka sam, čuvam ih u kutijama i vrećicama, sve mora biti uredno'

Koliko detalja u jednom outfitu! Doktorica prava kaže: 'Lijep je dan pa sam za promjenu odjenula žuto, da ne budem samo u omiljenoj crvenoj'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".