Moćan sastojak za kojeg trebate znati ako želite mekšu, zdraviju i zaglađeniju kožu

Ceramidi kožu pomažu održati zdravom i snažnom, a njihova se količina s vremenom smanjuje pa ju je bitno nadopuniti kroz razne kozmetičke proizvode.
Vidi originalni članak

Što znate o ceramidima? Spominju se na pakiranjima proizvoda za njegu kože i na stranicama raznih kozmetičkih brendova kao sastojak koji je koži potreban da bi bila zdrava. 

Dok sastojke poput retinola prati veliki hype pa svi znaju za njegove sposobnosti zaglađivanja kože, na ceramide je stavljen manji fokus. Međutim, s obzirom na to da oni čine 50% funkcije naše barijere kože, s njima se isplati 'pozabaviti'. Da bi koža ispunila svoju iznimno bitnu ulogu zaštite cijelog tijela, i kožna barijera mora ostati jaka i otporna, a istovremeno podatna. Ceramidi su upravo stvoreni za to i pomažu održati našu kožu zdravom i snažnom

Ceramidi su bitna komponenta najdubljeg sloja kože, epidermisa. Riječ je o prirodnim lipidima koje proizvodi naša koža, pojašnjavaju dermatolozi za Glamour i dodaju da ceramidi pomažu u održavanju zaštitnog sloja kože i zadržavanju vlage. Zahvaljujući njima, koža ostaje hidratizirana, glatka i zdrava jer ceramidi povezuju stanice kože. Ako se poveže analogija s gradnjom, 'ceramidi su poput žbuke u zidu od opeke, povezujući stanice kože koje su cigle', pojašnjavaju stručnjaci. 

Lana Biželj: "Trebalo mi je deset godina da prihvatim svoje keloide. Danas sam bolje no ikad"

 

Iako tijelo proizvodi ceramide, njihova se količina s vremenom smanjuje. Može se smanjiti i promjenom godišnjih doba, primjerice kad je jako hladno ili jako vruće, kao i zbog prekomjerne upotrebe čistača ili pilinga na koži. Niska razina ceramida rezultira dehidriranom i nadraženom kožom, što može dovesti i do ozbiljnijih problema s kožom, poput atopijskog dermatitisa. Stoga, važno je nadopuniti razinu ceramida u koži. 

Dovoljna količina ceramida u koži rezultirat će glatkom, mekšom kožom koja izgleda svježe. Važan su i anti-age sastojak jer upravo ceramidima možemo zahvaliti što koža ostaje vlažna, elastična i umirena, pojašnjavaju dermatolozi za Glamour i kažu kako se ceramidi mogu pronaći u raznim proizvodima, poput seruma i krema. Nalaze se i u čistačima za lice, gdje pomažu zaštititi osjetljivu barijeru kože. Mogu se kombinirati s peptidima, antioksidansima, niacinamidom i retinolom, a izvrsni su za korištenje nakon AHA i BHA pilinga, kako bi obnovili razinu vlage. 

Na primjer, tu je učinkovit proizvod The Inkey List Ceramide Night Treatment koji kombinira ceramide s hijaluronskom kiselinom. Ističu i proizvod Sarah Chapman Comfort Cream D-stress koja djeluje na glavne znakove osjetljivosti kože, umiruje iritaciju i smanjuje crvenilo, kao i kapsule ceramida brenda Elizabeth Arden. 

Svaki tip kože, kad je ona zdrava, proizvodi ceramide i ima koristi od njih jer su oni dio zdrave ravnoteže hidratacije kože. Međutim, neka stanja, poput dehidriranih, stresnih ili kože koja je počela stariti, više ne proizvode odgovarajuću razinu ceramida pa imaju velike koristi od proizvoda u čijim se formulama oni nalaze. 

Ako imate osjetljivu kožu, također se preporučuju proizvodi s ceramidima jer povećanje razine ceramida, ne samo da će pomoći u obnovi oštećene kože, nego će ojačati njezinu barijeru i otpornost. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".