Mnogi od njih zaziru, a zapravo su genijalan proizvod za mekoću i dubinsku hidrataciju lica i tijela

U krasnim bočicama kriju se svilenkaste molekule za njegu od glave do pete koje se brinu o mekoći i dubinskoj hidrataciji
Vidi originalni članak

Trendovi u kozmetici sugeriraju nam prednosti hidratacije i hranjivosti, a relativno odnedavno među njima posebno mjesto imaju uljnate formule. Ništa ih sada ne može zaustaviti, ne samo da njima čistimo lice, već ga i njegujemo, svi pričaju o masnoćama i lipidima, a istovremeno s polica omiljenih parfumerija gledaju nas te prozirne tekućine prepoznatljive svilenkaste teksture.

Ulja su se, naravno, preselila i u svijet njege tijela, pa su ovi zimski dani idealni za nešto prozirno, masnjikavo i superupijajuće.

– Na spomen ulja za lice često pomislimo da je premasno pa nam i nije prvi izbor u svakodnevnoj njezi – kaže komentira Antonija Tretinjak, vlasnica zagrebačkog salona za njegu lica i tijela De Luxe.

– No uz pravilnu primjenu, istina je potpuno drukčija. Sama po sebi ulja i nisu namijenjena hidrataciji, ali sprečavaju isparavanje vode pa su iznimno korisna u njezi kože. Važno je birati ih prema problematici kože i koristiti prema uputama. Ne bih preporučila ulje kao zamjenu za kremu ili serum, ali bih da ih koristite prema potrebi kao dopunsku njegu. Moj su favorit uljni čistači za lice koji emulgiraju s vodom, vežući na sebe i uklanjajući sve nečistoće.

Ovo je relativno noviji hit koji je polako, ali sigurno, stao uz bok prošloj zvijezdi za čišćenje lica, micelarnoj vodi. Iako je micelarna odlična, uljnata tekstura koži daje masnoću, spašava je od brzinskog isušivanja što nam se događa ljeti na suncu i zimi dok boravimo u umjetno zagrijanim prostorijama. Lice će cijeniti i poseban sastojak koji je u zadnjih par godina također osvojio scenu ljepote, riječ je o ulju konoplje. Naime, ono ima snažna “antiage” svojstva, što može zahvaliti optimalnom omjeru esencijalnih masnih kiselina omega 6 i omega 3.

Istraživanja su pokazala da djeluje na smanjenje pojave akni, a rješava i probleme poput psorijaze i dermatitisa. Naravno da je posebno mjesto pronašlo u formulama za njegu lica, sve više kompanija koristi ga kao međunjegu i pojačanje kremama i serumima. Na tržištu su nam dostupna i dvokomponentna ulja koja izgledaju kao dvije bojom različite tekućine.

Naime, tu se kriju dvije formule, jedna je za hranjivost, druga za hidrataciju.

Mnogi brendovi ove preparate za njegu kože nadograđuju posebnim sastojcima kao što su smilje ili ekstrakti ruže. Ulje je očito odlična podloga za beauty inovacije, pa nam se danas nude i mirisne formule koje istodobno daju osjećaj kućnog wellnessa. Spomenuta ruža u tome je kraljica jer osim ljepote ima i sposobnost smanjenja potencijalnog nastanka bora pa čak i ožiljaka. Slične moći ima i ulje smilja, koje kozmetičari predlažu osobama s hiperpigmentacijom te onima kojima lice otkriva prerane znakove starenja kože. Među zvijezdama scene je i ulje s medom crnih pčela koje također ima snažan utjecaj na mladolikost kože, njezinu mekoću i ljepotu. Ako želite izvući maksimum, aplicirajte na vlažnu kožu, osim kad je riječ o čistačima, oni će najviše napraviti na suhoj koži te će se brzo povezati s nečistoćama i ostalim česticama koje želite skinuti s lica.

Čak neke od čistača ovog tipa kozmetičke kompanije predstavljaju kao idealne za skidanje smoga s lica. Jer čak i ako ne nosimo šminku, tijekom dana se na kožu navuče svašta, naročito u urbanim sredinama.

– Treba spomenuti i uljne preparate za tuširanje – nastavlja Antonija – koji dubinski njeguju kožu tijela i ostavljaju lijepi film koji nije mastan, a kožu ostavlja baršunasto mekom.

Svatko tko je barem jednom probao ulje nakon tuširanja, zna o čemu kozmetičarka priča. Koža je barem 24 sata mekana i mirisna jer te formule uglavnom imaju prirodan miris, a biramo ga prema raspoloženju. Spomenut ćemo i onaj slavni savjet – mažite ulje na kožu tijela dok je još mokra, time ćete “zaključati” vlagu u koži. I to je živa istina, a i samo ulje lakše je razmazati prije nego što se osušite.

I dok nam se ljeti ulje čini teškim, zimi je ono savršeno. No, i tome su znanstvenici i kemičari u slavnim laboratorijima stali na kraj jer su sve popularnija takozvana suha ulja. Ona su također masna, no ne ostavljaju sjajan film, a koža, koja i sama sadrži lipide i masnoće, prekrasno ih upija. Naime, ključna je stavka ta sličnost formule jer koža koja gubi masnoću istodobno ostaje suha i to se najviše vidi s godinama, kao dio prirodnog procesa starenja. Ako vam se ne da mazati uljima nakon tuširanja te se što prije želite ušuškati u deku, tu su formule koje do izražaja dolaze upravo u kontaktu s vodom te su savršene za kupanje. Kao dva u jedan – čišćenje i njega. One su, naime, namijenjene njezi vrlo osjetljive i suhe kože, kojoj smeta i vruća voda. Istina je da bi koža bila zahvalnija da se tuširamo u mlakoj vodi, ali tko može odoljeti vrućini vode i kupaonici punoj pare.

Zato su tu razni hibridi čistača i njege tijela, uljnate formule.

Od sastojaka u ovoj divnoj niši ističu se i ulja makadamije i argana, koja su prvo bila hit njege kose, a potom su osvojila i scenu brige o tijelu. Njima pripisuju snažna obnavljajuća svojstva, a i miris je specifičan, mekan i baršunast, savršen za njegu u toploj kupaonici. Asocira nas uglavnom na ljeto, pa nije loše malo u mislima otputovati u neke toplije, sunčanije krajeve. Nekima je miris toliko prepoznatljiv da ga prepoznaju tijekom čitavog dana, kako se tijelo grije, a ulje hlapi. Dobar dio ovih formula sadrži i posebno dizajnirane mirise, a radi se o ekstraktima zelenog čaja i jasmina. Doduše, nije samo do mirisa, jer kofein iz zelenog čaja pomaže u smanjenju otečenosti, dok flavonoidi smanjuju upalne procese. Koju god uljnatu formulu odabrali, uživat ćete beskrajno.

Prvak prosinca je ona sa zlatnim česticama, koje inače volimo koristiti tijekom proljeća i ljeta. No, i u danima slavlja, kakva god ona bila, volimo istaknuti sjaj kože, pa makar samo za bolji osjećaj – a to nam je itekako bitno.

U galeriji pronađite odlična ulja za njegu lica ili tijela

Teaology Bancha Oil, douglas.hr, 100 ml 269 kn Sol de Janeiro Rio Sunset Glow Oil, douglas.hr, 30 ml 119 kn Olival zlatno ulje smilja, drogerije, 15 ml 90 kn Nuxe Bogato čudesno ulje, ljekarne, 100 ml 247 kn Avon True Nutraeffects Miracle Glow, avon.hr, 125 ml 49 kn Novexpert Ulje za čišćenje s 5 omega, ljekarne, 150 ml 199 kn Nivea ulje za čišćenje lica za osjetljivu kožu, drogerije, 150 ml, 57 kn Mixa Atopiance ulje za tuširanje, drogerije, 250 ml 27 kn Melem Suho ulje smilje, drogerije, 200 ml, 99 kn Lancôme Rose Drop Night Peeling Concentrate, douglas.hr, 15 ml 839 kn KIehl’s Cannabis Sativa Seed Oil Herbal ulje, Kiehl’s, 30 ml 330 kn Guerlain Abeille Royale cleansing face oil, douglas.hr, 150 ml 439 kn A Derma Exomega ulje za tuširanje, ljekarne, 100 ml 66 kn Estee Lauder Revitalizing Supreme Nourishing, douglas.hr, 30 ml 765 kn Elemis Cellutox Active Body Oil, douglas.hr, 100 ml 379 kn Hauschka Rose Nurturing Body Oil, douglas.hr, 75 ml 145 kn Bobbi Brown Extra Face Oil, douglas.hr, 30 ml 1089 kn Avon Luksuzni Elixir Distillery CBD s konopljinim uljem, avon.hr, 199,90 kn Alma K. Dead Sea Minerals Hydrate suho ulje za tijelo, drogerije, 250 ml 130 kn Sisley Black Rose Precious Face Oil, douglas.hr, 25 ml 1529 kn

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".