Mnoge žene piju vodu od artičoke za uklanjanje nadutosti, a stručnjaci otkrivaju djeluje li to stvarno

Konzumirana hladna ili topla, voda od artičoke reklamira se kao ukusan i koristan napitak za sve, od čišćenja crijeva do poboljšanja probave, dok istovremeno pruža obilje hranjivih tvari
Vidi originalni članak

Možda poznajete užitak jedenja artičoka u pečenom obliku ili u obliku umaka, ali jeste li znali da je voda od artičoke popularan lijek protiv nadutosti u Francuskoj? Kao jedan od najboljih svjetskih uzgajivača artičoka, ova zemlja je zaslužna što ih je proslavila još u 16. stoljeću. 

Ovih dana francuskinje populariziraju još jednu upotrebu artičoka: tvrde da konzumiranje ove hranjive tvari hrana u obliku vode može biti korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji. Kao i kod svakog wellness trenda, važno je pogledati stručne informacije kako biste saznali djeluje li doista, pa je Byrdie razgovarao s dijetetičarima i nutricionistima kako bi saznali je li ovaj trik stvarno učinkovito rješenje.

Voda od artičoke je tekućina koja se obično pravi od koncentracije cijelih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvijet. Iako je možete napraviti kod kuće, vodu od artičoke u bocama možete pronaći i u nekim trgovinama zdrave hrane.

Konzumirana hladna ili topla, voda od artičoke reklamira se kao ukusan i koristan napitak za sve, od čišćenja crijeva do poboljšanja probave, dok istovremeno pruža obilje hranjivih tvari, poput vitamina A, C i B1 i minerala željeza, magnezij, cink i kalcij. Iako se smatra trendom na globalnoj razini, čaj i voda od artičoke glavna je namirnica u zemljama poput Vijetnama.

Dijetetičarka Megan Darlington kaže da je voda od artičoke odličan način za jačanje imuniteta jer sadrži obilje vitamina C i antioksidansa. "Također može pomoći u ublažavanju stresa i tjeskobe, s obzirom na razine magnezija, cinka i kalija", dodaje ona. 

Jedna potencijalna korist je smanjenje razine kolesterola, iako Darlington ističe da se te studije temelje na kapsulama ekstrakta artičoke. "Nije veliki skok pretpostaviti da redovito pijenje vode od artičoke može pomoći u snižavanju razine kolesterola", kaže ona. 

Voda od artičoke ima potencijala kao lijek protiv nadutosti. "Ekstrakt cinarina iz artičoke pomaže kod nadutosti jer potiče proizvodnju žuči, što pomaže vašim crijevima u probavi masti i upijanju vitamina iz druge hrane", objašnjava Darlington. Dva antioksidansa pronađena u artičokama (cinarin i silimarin) povezana su s poboljšanom funkcijom jetre, posebno poboljšavajući svojstva detoksikacije jetre; uklanjanje ovih toksina također može pomoći u ublažavanju nadutosti.

Preporučuje se piti vodu od artičoke takvu kakva jest. Možete je konzumirati uz obroke, piti ujutro, dodati u juhe ili je isprobati kao tekućinu za kuhanje. Također je možete pokušati dodati u bilo koji smoothie, čaj ili sok kako biste iskoristili sve dobrobiti. Preporučena porcija vode od artičoke ne postoji, jer su artičoke cjelovite namirnice koje mogu i trebaju biti dio uravnotežene prehrane. 

Jednostavan trik s highlighterom kojeg poznati obožavaju osvježit će cijelo lice i šminki dati poseban sjaj
Kate Beckinsale zablistala na crvenom tepihu u Veneciji u odvažnoj haljini i ultra visokim platformama
Efektna mini suknja i klasična bijela bluza odličan su izbor: 'Ovu kombinaciju sam odabrala za šetnju gradom'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".